Pohled pod pokličku AKC ČR

Setkání evropských prezidentů WACS v Innsbrucku

Poprvé za 81 let historie Světové asociace kuchařských spolků (WACS) vedl letošní setkání evropských kuchařů český delegát – prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a současně kontinentální ředitel WACS pro centrální Evropu Bc. Miroslav Kubec. Konference probíhala 11.–14. září v Innsbrucku.

Jednání se zúčastnilo 24 prezidentů z 30 států. Celkem 80 delegátů projednávalo otázky, jako například vytváření školních odborných programů, ale také systému celoživotního vzdělávání. Tréninky trenérů, odborný dohled nad mezinárodními soutěžemi, kluby a fórum mladých šéfů, soutěž o nejlepšího kuchaře světa (Global Chefs Challenge), tvorba soutěžních pravidel a závazných doporučení, vydávání vlastního časopisu World Chefs Magazine včetně jeho elektronické podoby, celosvětové oslavy Mezinárodního Dne kuchařů, humanitární práce – především Světová cesta proti hladu. Diskuse o všech těchto aktivitách bylo hlavní náplní konference, kde rovněž všechny členské státy každoročně prezentují svoji práci. Neustálý rozvoj a zvyšování kvality služeb a vzděláváním v našem oboru po celém světě WACS ukazuje smysl vzájemného setkávání, spolupráce a soudržnosti.

Doprovodným programem konference byla mezinárodní soutěž určená juniorským týmům, Big Cooking Contest, fafga 2010. Naši členové juniorského národního týmu – David Král, Jakub Vobořil, Jan Souček a Roman Zeykan – skončili tentokrát v klání s dalšími dvaceti týmy před branami semifinále; poprvé se totiž zúčastnili soutěže se zadáním vaření z tajného koše. Přínosné je, že byli vidět a měli možnost získat další zkušenosti a dovednosti v mezinárodním prostředí. Získali také motivaci k osobnímu růstu a kreativnímu přístupu v budoucnu. Ukázalo se, že nový typ soutěže je pro ně zatím nedostatečně zažitou novinkou. Zároveň jsme si i my ověřili, že změny, které plánujeme, mají své opodstatnění, a že tedy tento způsob soutěže musíme zařadit i my, aby se rozvíjela praktická zdatnost studentů a jejich připravenost na kvalitní profesní výkon v konkurenčním prostředí denní praxe. Děkujeme všem partnerům za podporu, díky níž můžeme pracovat na zkvalitňování vzdělávacího procesu, v němž mají soutěže své nezastupitelné místo. Juniorskému týmu přejeme, aby své úsilí výrazněji zúročili na letošní nejprestižnější soutěži EXPOGAST 2010 v Lucembursku (20.–24. 11.). Na této soutěži bude asociaci, partnery i Českou republiku reprezentovat za podpory generálního týmu Nestlé Professional i Národní tým AKC ČR. Věřme, že naše reprezentace zde zanechá stejně pozitivní dojem, jaký zanechalo vystoupení české delegace AKC ČR v Innsbrucku. Více na www.worldchefs.org

Jindřich Žydek, viceprezident AKC ČR

www.worldchefs.org


12. ročník mezinárodního gulášového festivalu

 Jihočeský Gastrofest tým ve složení Petr Šíma a Štefan Deák obhájil 11. září loňskou stříbrnou pozici na nejvýznamnějším Gulášovém festivalu v Evropě, v maďarském městě Szolnok.

Kuchaři připravovali Guláš z poněšického jelena, ochuceného drceným kmínem, sušenými houbami a trochou tymiánu. V konkurenci 180 týmů z mnoha koutů Evropy byl jihočeský guláš hodnocen jako velmi výrazné chuti a silné vůně. Tradiční maďarské guláše jsou více pálivé, ovšem chuť a hustota by se dala přirovnat k řídké gulášové polévce. Většina týmů připravovala guláš hovězí, doplněný čerstvou kapií, bramborou, či mrkví. K ochutnání byly i guláše fazolové, dršťkové nebo vepřové. Ovšem zvěřina se objevila jen zřídka. Úspěch jihočeského týmu upoutal mediální pozornost.

Stánek soutěžního týmu byl doplněn prezentací turistických příležitostí jižních Čech a celá účast jihočeské gastronomie byla podpořena krajským úřadem. Účast jihočeského týmu lze brát jako vynikající prezentaci jižních Čech v zahraničí.

-akc-


Mezinárodní Den kuchařů 2010

23. října od 10.00 do 20.00 hodin
na Staroměstském náměstí v Praze

Celosvětové oslavy Mezinárodního Dne kuchařů se uskuteční v letošním roce již počtvrté. Tuto gastronomicko-kulturní akci pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR za podpory hlavního města Prahy a Městské části Praha 1, ve spolupráci s CzechTourism coby hlavním partnerem, AHR ČR, společností Lactalis, hotelem InterContinental Praha, CDV služby a dalšími partnery pro všechny, kdo mají rádi dobré jídlo. Záštitu nad akcí převzala paní Livia Klausová, manželka prezidenta ČR a Pavel Bém, primátor hlavního města Prahy. Výtěžek z akce bude jako vždy věnován na charitativní účely.

Přijďte slavit a bavte se s námi!

Kromě pestré nabídky kulinářských dobrot od gastronomických společností, restaurací a hotelů pro Vás připravujeme i zajímavý program… Petr Martinák, jako moderátor dne, uvede na podium například zpěváka Petra Bendeho, tradičně kapelu Strahov, K Band, Ametyst a další umělce.

Upečte svůj dort!!! Všichni se můžete do 20. 10. přihlásit do soutěže pro cukráře a milovníky sladkého – profesionály i amatéry bez rozdílu věku „Ochutnejte Českou republiku“ (přihlášky na www.akc.cz) a odnést si cenu v podobě voucheru od společnosti Fiala-Praha/Braun, Cukrářskou knihu Pavlíny Berzsiové či láhev Bohemia Sekt.

Profesionálové se utkají na podiu v prvním Mistrovství ČR ve filetování čerstvých norských lososů. Soutěž připravujeme ve spolupráci s velkoobchodní společností Makro Cash & Carry ČR. Hlavní cenou bude zájezd pro dva do Norska zahrnující mimo jiné i návštěvu lososí farmy.

Přijďte v profesním oblečení! Budeme překonávat loňský rekord o nejvyšší počet osob v kuchařském. Na závěr oslav předá prezident AKC ČR Miroslav Kubec vyhodnoceným účastníkům putovní pohár.Podrobné informace a přihlášky na www.akc.cz .

Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR


Jihočeský kuchař – souboj týmů

Jihočeská pobočka Asociace kuchařů a cukrářů připravila pro gastronomickou veřejnost na letošní podzim novou kuchařskou soutěž pod názvem „Jihočeský kuchař“ – souboj týmů.

V termínu 11. a 12. 11. 2010 proběhne na českobudějovickém Gastrofestu klání kuchařských týmů v přípravě rautového stolu pro 30 osob. Hlavním tématem soutěže je prezentace jihočeské kuchyně a použití typických jihočeských surovin. Záštitu akci udělil WACS Continental Director Central Europe, Miroslav Kubec. Projekt vznikl za podpory Jihočeského kraje. Více informací na www.akc.cz

Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR

www.akc.cz

Nejnovější články z rubriky
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264

Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264


Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více