ČESKÝ KAPR 2010:
Úpravy kapra v regionální kuchyni
Prestižní kulinářská akce Český kapr letos slaví pětileté jubileum. Hlavním úkolem této soutěže, která dosahuje vysoké úrovně, je zpracování kapra a jeho zařazení do jídelníčku v odpovídající podobě moderního pokrmu. Kapr by se měl stát chloubou nejen jihočeské kuchyně. Světový trend gastronomie – návrat k regionální kuchyni – se prosazuje i u nás. Regionální kuchyně však nemůže existovat bez regionálních vstupních surovin. Žádný ambiciózní kuchař se neobejde bez celoživotního vzdělávání, a tak – díky agentuře CzechTourism a projektu Ochutnejte Českou republiku –, by kapr mohl najít opět své oprávněné místo v nabídce jídelních lístků.
Český kapr je největší regionální vzdělávací soutěž. Každoročně se koná v hotelu Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí. V loňském roce se soutěžilo v přípravě kapra na asijský způsob, letos se stalo cílem „oprášit“ zapomenutou klasiku – kapr v regionální kuchyni. Kapr jako typická česká surovina čeká na svou příležitost; oporu nachází i v projektu Czech Specials agentury CzechTourism. V letošním roce budou členy komise mimo další odborníky i vůbec první vítěz soutěže Kuchař roku – Vladimír Stuparič a „úřadující“ vítěz letošního ročníku Roman Paulus!
Akce proběhne pod záštitou Ministerstva zemědělsví ČR.
Přihlášky a propozice na: www.akc.cz ; uzávěrka přihlášek je 15. 10. 2010!
Mirka Pítrová, předsedkyně pobočky Šumava
www.akc.cz
Oslavy sv. Vavřince deštivé,
ale opět nezapomenutelné
Letošní velmi atypické počasí poznamenalo i Oslavy svátku sv. Vavřince v Kladně. Již třináctý ročník těchto tradičních oslav se zapíše do historie pod přídomkem „mokrý“; přestože přívaly vody byly opravdu vydatné, přišla oslavit patrona kuchařů více než tisícovka Kladeňáků i turistů a skalních příznivců gastronomie. Trefně situaci vystihl moderátor hlavního pódia Jan Čenský: „… sv. Vavřinec nám nakloněn byl, ale sv. Petr nikoliv…“ Kdo ale přišel, rozhodně nelitoval. Dobrého jídla a pití byla hojnost. Zástupci nejrůznějších gastrozařízení se předháněli v nabídce svých specialit. A to jak tradičních, tak trochu exotických. Už jste třeba někdy jedli v Kladně suši nebo mečouna?
Nepřízeň počasí samozřejmě lehce komplikovala i doprovodný program; také návštěvníci si museli zvyknout na fakt, že, pokud nepřišli v pláštěnce, musí v jedné ruce stále držet deštník. Jedním z bodů programu, který i přes vytrvalý a mnohdy i silný déšť, přivábil diváky, byla veřejná charitativní dražba umělecky vyřezávaných melounů – Fany carving cup. V dražbě, jejíž celý výtěžek byl ihned odevzdán ředitelce kladenského zařízení pečující o handicapované spoluobčany Zahrada Evě Bartošové, se utkali zejména primátor města Kladna Dan Jiránek s Jeho Excelencí Victorem Julianem Hernandezem, velvyslancem Bolívarovské republiky Venezuela. Meloun nakonec úspěšně vydražil primátor Jiránek. Diváky ale pobavili i další účastníci tohoto VIP klání – zástupce generálního partnera akce, regionální ředitel Poštovní spořitelny, Petr Cihelník a náměstek kladenského primátora Vojtěch Munzar. Potlesk za svůj umělecký výkon získala i Miss World 2010 Veronika Machová. Ta akci hodnotila jako velmi vydařenou: „Velmi se mi zde líbí a ráda bych sem přijela i příští rok, přestože již nebudu úřadující Miss,“ přislíbila.
Největší radost měli samozřejmě klienti centra Zahrada, kteří byli mezi diváky. Sledovali i překonání loňského rekordu (14,6 m) O nejdelší špíz, který byl potvrzen v délce 16 m. O jeho realizaci se opět přičinil tým Penzionu a Restaurace U Pštrosa. Pódium v Zámecké zahradě ovládal živelný Vilém Čok.
Jediným místem, kde neměl déšť šanci a kde bylo návštěvníků stále plno, byla restaurace Stodola. Zde probíhala soutěž ve vaření mezi pěti profesionálními kuchařskými týmy Gastro Vavřinec 2010. Jejich úkolem bylo uvařit v soutěžních kuchařských studiích (InterGast a Jiva Jirák) 80 porcí hlavního chodu a ukázat, jak nejlépe lze použít a zpracovat hlavní povinnou surovinu, kterou byla loupaná plec z kvalitního severoamerického skotu. Tuto surovinu poskytla opět každému týmu již tradičně společnost NOWACO ČR. Meníčka byla vyprodána bezezbytku. V průběhu celého dne bylo možné sledovat, jak návštěvníci ochutnávají z rukou profesionálů tuto exkluzivní surovinu za lidovou cenu. Výkony týmů hodnotila čtyřčlenná odborná komise, vyhodnocení a vyhlášení absolutního vítěze tohoto klání se uskutečnilo v sedm hodin večer a bylo zároveň i poslední oficiální tečkou letošních Oslav sv. Vavřince. Vítězi, Juniorskému národnímu týmu AKC ČR, předal pohár a blahopřál osobně prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec a primátor Kladna Dan Jiránek. Ten zároveň symbolicky ukončil letošní Vavřinecké slavnosti a poděkoval všem, kteří se i přes opravdu extrémní nepřízeň počasí, oslav účastnili.
V průběhu dne jsme sledovali ještě mnoho soutěží a uměleckých vystoupení na obou pódiích a je třeba poděkovat všem účinkujícím, soutěžícím a také partnerům AKC ČR i generálnímu partnerovi akce Poštovní spořitelně, a městu Kladno za jejich nadšení, podporu a spolupráci, které tento zmáčený den opět povýšilo na den plný zábavy a pohody, na pravé Oslavy sv. Vavřince.
Výběr z kalendáře akcí AKC ČR
13.–15. 9. |
Soutěž FAFGA The Big Cooking Contest v Innsbrucku – účast Juniorského národního týmu AKC ČR |
23. 9. |
Seminář „Japonská kuchyně“ – pobočka Brno |
30. 9. |
Národní tým AKC ČR vaří soutěžní menu v hotelu Dvořák, Tábor |
5. 10. |
Seminář „Práce s čokoládou“ – pobočka Brno |
7.–8. 10. |
Gastro Junior Nowaco Cup – 1. regionální kolo – Praha, Globus Čakovice |
14.–16. 10. |
Gastro Pardubice 2010 – pobočka východní Čechy |
14.–15. 10. |
Gastro Junior Nowaco Cup – 2. regionální kolo – pobočka severní Morava a Slezsko, Ostrava-Hrabůvka |
Říjen |
Seminář „Mexická kuchyně“ – SOŠ a SOU Polička – pobočka východní Čechy |
Říjen |
Cukrářský seminář – Školní jídelna Puškinova Klatovy – pobočka Šumava |
23. 10. |
Mezinárodní Den kuchařů – celosvětové oslavy s charitativním posláním, 4. ročník, Praha – Staroměstské náměstí |
Říjen |
Seminář „Vánoční cukroví“ – pobočka jižní Čechy |
6. 11. |
Valná hromada pobočky severní Morava a Slezsko |
Listopad |
Seminář „Sladké Vánoce s Pavlínou“ – lektor P. Bersziová, pobočka severní Čechy |
Listopad |
Gastrofestival Ostrava – Ostrava Výstaviště – pobočka severní Morava a Slezsko |
Listopad |
Haccap plus seminář… – pobočka jižní Čechy |
20.–24. 11. |
Culinary World Cup 2010 Lucembursko – účast Národního týmu AKC ČR a Juniorského národního týmu AKC ČR |
30. 11. |
Výstava vánočního cukroví a perníků v Hotelu International Brno – pobočka Brno |
4. 12. |
Český kapr 2010 – hotel Zvíkov, Zvíkovské podhradí – pobočka Šumava |
Prosinec |
Vánoce senior klubu – pobočka pražská a středočeská |
Prosinec |
XII. ročník Lázeňský pohárek 2010 – pobočka Karlovy Vary |
Text: Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR
a Bc. Vilém Frček, DiS., tiskový mluvčí, Magistrát města Kladna
Foto: Michal Moučka