Pohled pod pokličku AKC ČR

Gastro Junior Brno 2010– Nowaco Cup

Brněnské veletrhy hostily ve dnech 3. – 5. 3. 2010 v podobě doprovodného programu veletrhů Salima, MBK, INTECO, VINEX a EMBAX již 16. ročník finále soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie – Mezinárodní mistrovství České republiky, kterému opět udělil záštitu primátor Statutárního města Brna – Gastro Junior Brno 2010 – Nowaco Cup. Tuto soutěž každoročně vyhlašuje Asociace kuchařů a cukrářů ČR spolu s generálním partnerem, firmou Nowaco ČR, pro obor kuchař, cukrář; pro obor číšník ji vyhlašuje Asociace číšníků ČR, která je současně také odborným garantem soutěže. Odborní komisaři vybrali v regionálních kolech, která se konala v Pardubicích a ve Frenštátu pod Radhoštěm, pro každý obor po třiceti finalistech z celé České republiky. Hostující skupinou byli soutěžící ze Slovenské republiky a Polska. Organizátorem finálového kola byla již tradičně Střední škola potravinářská a služeb Brno.

Soutěžním úkolem pro obor kuchař – kuchařkabyla příprava čtyř porcí moderního teplého pokrmu s hlavní a odlehčenou přílohou v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou bylo pro tento rok Ryb Eye, chlazené jihoamerické maso z býků od firmy NOWACO. Soutěžící měl za úkol připravit čtyři porce pokrmu, jehož hlavní součástí byl 150g steak s vhodnou českou přílohou.

Pro obor cukrářpřipravili komisaři zadání v podobě přípravy čtyř porcí moderního teplého dezertu, odvozeného od tradiční české gastronomie, v časovém limitu 45 minut. Dezert měl být součástí tříchodového restauračního menu. Základní surovinou na přípravu dezertu byl mák, tvaroh měkký a povidla. Soutěžící byl povinen použít jednu ze surovin, které dodala firma NOWACO.

Soutěžní úkol pro obor číšník – servírkaměl tři části: přípravu ovocného dezertu v tradičním pojetí regionů pro dvě osoby včetně servisu před zraky hostů, přípravu dvou porcí teplého nápoje (nealkoholického nebo alkoholického) včetně servisu před zraky hostů a jazykovou zkoušku.

Slovy předsedy komise pro obor kuchař Vladimíra Picky: „… proti námitkám mnohých zaujatých se úprava steakového masa ukázala jako zcela reálná soutěžní surovina. Ač náročná, přesto i v juniorské kuchařské soutěži profesionálně zvládnutelná. Podle očekávání byla největším problémem správná tepelná úprava masa ‚podle přání hosta‘. Na druhou stranu se objevovaly i náznaky pochopení trendu v přímé čisté linii a sestavení svěžího, odlehčeného pokrmu. Kuchařsky zpracovaná, lehká příloha byla již součástí většiny pokrmů. Kategorie ‚zlatých‘ pokrmů svým složením bezesporu odpovídala kuchařským tradicím našeho národa. Většina soutěžících pochopila, co je ‚sezona‘ a co je ‚dělený pokrm‘.“(Celkové hodnocení a výsledky najdete na www.akc.cz .)

Blahopřejeme všem studentům a také jejich mistrům a pedagogům, kteří je na soutěž připravovali. Vedení všech škol, které podporují tuto formu vzdělávání, může být hrdé na výsledky, kterých jejich reprezentanti dosáhli. Všechna hodnocení budou započítána do průběžného hodnocení soutěže; nejúspěšnější školy budou opět oceněny při celorepublikové Valné hromadě AKC ČR pohárem Ladislava Nodla, který věnuje generální partner soutěže, společnost Nowaco ČR. Děkujeme všem partnerům Asociace i soutěže, organizátorům i vedení škol za podporu této soutěže, která má již své tradiční místo v ověřování znalostí a dovedností našich budoucích kulinářských odborníků. Již nyní připravujeme zadání pro 17. ročník této soutěže a těšíme se na setkání s vámi!

Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR


V hotelu Holiday Inn převzali při slavnostním vyhlášení nejvyšší ocenění studenti těchto škol:

za výkon v oboru kuchař:

  1. místo – Romana Hermanová, SPV hotelu InterContinental Praha
  2. místo – Petr Glaser, SŠ gastronomie a služeb Liberec
  3. místo – Tomáš Honetschläger, SŠ gastronomická a hotelová Praha 4

za výkon v oboru cukrář:

  1. místo – Eliška Balogová, HŠ Bukaschool Most
  2. místo – Sabina Dvořáková, SPV hotelu InterContinental Praha
  3. místo – Karolína Papírníková, SOU gastronomie Praha 10

za znalosti a dovednosti v oboru číšník – servírka:

  1. místo – Jakub Haluza, SŠ potravinářská a služeb Brno
  2. místo – Zdeněk Černotík, SŠSS Ostrava-Hrabůvka
  3. místo – Zuzana Matušková, SŠ hotelnictví a gastronomie Frenštát pod Radhoštěm

Nejnovější články z rubriky
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264

Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264


Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více