Gastro Junior Brno 2010– Nowaco Cup
Brněnské veletrhy hostily ve dnech 3. – 5. 3. 2010 v podobě doprovodného programu veletrhů Salima, MBK, INTECO, VINEX a EMBAX již 16. ročník finále soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie – Mezinárodní mistrovství České republiky, kterému opět udělil záštitu primátor Statutárního města Brna – Gastro Junior Brno 2010 – Nowaco Cup. Tuto soutěž každoročně vyhlašuje Asociace kuchařů a cukrářů ČR spolu s generálním partnerem, firmou Nowaco ČR, pro obor kuchař, cukrář; pro obor číšník ji vyhlašuje Asociace číšníků ČR, která je současně také odborným garantem soutěže. Odborní komisaři vybrali v regionálních kolech, která se konala v Pardubicích a ve Frenštátu pod Radhoštěm, pro každý obor po třiceti finalistech z celé České republiky. Hostující skupinou byli soutěžící ze Slovenské republiky a Polska. Organizátorem finálového kola byla již tradičně Střední škola potravinářská a služeb Brno.
Soutěžním úkolem pro obor kuchař – kuchařkabyla příprava čtyř porcí moderního teplého pokrmu s hlavní a odlehčenou přílohou v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou bylo pro tento rok Ryb Eye, chlazené jihoamerické maso z býků od firmy NOWACO. Soutěžící měl za úkol připravit čtyři porce pokrmu, jehož hlavní součástí byl 150g steak s vhodnou českou přílohou.
Pro obor cukrářpřipravili komisaři zadání v podobě přípravy čtyř porcí moderního teplého dezertu, odvozeného od tradiční české gastronomie, v časovém limitu 45 minut. Dezert měl být součástí tříchodového restauračního menu. Základní surovinou na přípravu dezertu byl mák, tvaroh měkký a povidla. Soutěžící byl povinen použít jednu ze surovin, které dodala firma NOWACO.
Soutěžní úkol pro obor číšník – servírkaměl tři části: přípravu ovocného dezertu v tradičním pojetí regionů pro dvě osoby včetně servisu před zraky hostů, přípravu dvou porcí teplého nápoje (nealkoholického nebo alkoholického) včetně servisu před zraky hostů a jazykovou zkoušku.
Slovy předsedy komise pro obor kuchař Vladimíra Picky: „… proti námitkám mnohých zaujatých se úprava steakového masa ukázala jako zcela reálná soutěžní surovina. Ač náročná, přesto i v juniorské kuchařské soutěži profesionálně zvládnutelná. Podle očekávání byla největším problémem správná tepelná úprava masa ‚podle přání hosta‘. Na druhou stranu se objevovaly i náznaky pochopení trendu v přímé čisté linii a sestavení svěžího, odlehčeného pokrmu. Kuchařsky zpracovaná, lehká příloha byla již součástí většiny pokrmů. Kategorie ‚zlatých‘ pokrmů svým složením bezesporu odpovídala kuchařským tradicím našeho národa. Většina soutěžících pochopila, co je ‚sezona‘ a co je ‚dělený pokrm‘.“(Celkové hodnocení a výsledky najdete na www.akc.cz .)
Blahopřejeme všem studentům a také jejich mistrům a pedagogům, kteří je na soutěž připravovali. Vedení všech škol, které podporují tuto formu vzdělávání, může být hrdé na výsledky, kterých jejich reprezentanti dosáhli. Všechna hodnocení budou započítána do průběžného hodnocení soutěže; nejúspěšnější školy budou opět oceněny při celorepublikové Valné hromadě AKC ČR pohárem Ladislava Nodla, který věnuje generální partner soutěže, společnost Nowaco ČR. Děkujeme všem partnerům Asociace i soutěže, organizátorům i vedení škol za podporu této soutěže, která má již své tradiční místo v ověřování znalostí a dovedností našich budoucích kulinářských odborníků. Již nyní připravujeme zadání pro 17. ročník této soutěže a těšíme se na setkání s vámi!
Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR
V hotelu Holiday Inn převzali při slavnostním vyhlášení nejvyšší ocenění studenti těchto škol:
za výkon v oboru kuchař:
- místo – Romana Hermanová, SPV hotelu InterContinental Praha
- místo – Petr Glaser, SŠ gastronomie a služeb Liberec
- místo – Tomáš Honetschläger, SŠ gastronomická a hotelová Praha 4
za výkon v oboru cukrář:
- místo – Eliška Balogová, HŠ Bukaschool Most
- místo – Sabina Dvořáková, SPV hotelu InterContinental Praha
- místo – Karolína Papírníková, SOU gastronomie Praha 10
za znalosti a dovednosti v oboru číšník – servírka:
- místo – Jakub Haluza, SŠ potravinářská a služeb Brno
- místo – Zdeněk Černotík, SŠSS Ostrava-Hrabůvka
- místo – Zuzana Matušková, SŠ hotelnictví a gastronomie Frenštát pod Radhoštěm