
Český kapr 2009
Exotické úpravy české ryby získaly pozornost i v parlamentu
V sobotu 14. listopadu navečer skončilo v Hotelu Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí finále již 4. ročníku soutěže Český kapr 2009, tentokrát tematicky zaměřeného na úpravu kapra v asijské kuchyni. Do soutěže se mohli přihlásit všichni profesionální kuchaři a kuchařky a žáci a studenti HŠ, SOŠ a SOU včetně nečlenů AKC ČR. Soutěžit přijeli kuchaři profesionálové i učni z celé České republiky. Byli mezi nimi i členové juniorského i seniorského Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR; Jihočeský kraj svého reprezentanta v soutěži neměl.
Soutěž samotná sestávala ze dvou částí. V korespondenční části odborná porota vyhodnotila fotografie jídla, podávaného na bílém porcelánu, zpracované materiálové kalkulace pro pět porcí a technologické postupy přihlášeného jídla.
V prezentačním finále měli soutěžící na přípravu jídla 45 minut. K úpravě použili filet z kapra, který mohli doplnit také jinou sladkovodní rybou. Mezi hodnoticí kritéria patřilo například složení receptury, kalkulace, chuť, vůně, prezentace, vizuální hledisko, organizace práce, dodržení časového limitu, technika, čistota pracoviště. O vítězný pohár bojovalo osm účastníků v kategorii junior a šest v kategorii senior.
Vítězem v kategorii juniorů se stal Jakub Vobořil z Juniorského národního týmu AKC ČR, který připravil Kapra vařeného ve vakuu, podávaného na jasmínové rýži a karamelizované zelenině s houbami, doplněného fazolovou omáčkou.
V kategorii senior vyhrál Lukáš Čížek z OREA Hotel Arnika Špindlerův Mlýn. Lukáš porotě předložil Zprudka opečený filet z kapra s restovanou zeleninou, bramborovým pyré s wasabi a tonkatsu omáčkou, doplněný ve vakuu pečeným filátkem ze pstruha s tygří krevetou, pažitkovou pěnou a temperovanou sezonní zeleninou.
Lukáš Čížek nejlépe skloubil atributy asijské a české kuchyně |
Lukáš Čížek, který nastupoval jako poslední, si podle názoru porotceVladislava Stupariče získal vítězné hodnocení poroty tím, že dokázalnejlépe skloubit atributy asijské kuchyně s českými, a byl také jediný,který současně dokázal zakomponovat brambory do pokrmu tak, aby jídlosamotné nerušily. „Bylotu dnes několik ukázek využití brambor, ale on jediný našel vhodnouharmonickou kombinaci. Celkově výborně dochucené, navíc bezchybnáekonomika práce. Zohlednili jsme rovněž to, že si recept vymyslel sám,“ řekl Vladislav Stuparič.Při udělování bodů v kategorii junior byla podle porotce rozhodujícímzpůsobem pozitivně hodnocena profesionální práce a dobře načasovanápříprava vítěze Jakuba Vobořila z Juniorského národního týmu AKC ČR. Vneposlední řadě svou důležitou roli sehrála i chuťová stránka pokrmu. „Oproti loňskému roku je vidět velký kvalitativní posun, který soutěžící udělali,“ uzavřel Stuparič.
S realizací soutěže je spokojena i ředitelka soutěže Miroslava Pítrová, předsedkyně šumavské pobočky AKC ČR: „Každým ročníkem se kvalita soutěže zvyšuje. Znatelný je nárůst účastníků a zájem o soutěž nejen ze strany škol, ale i hotelů. Jsem ráda, že se tato regionální soutěž stává místem setkání odborníků, což zvyšuje její úroveň i prestiž.“
Výsledky soutěže Český kapr 2009
Kategorie junior:
- místo – Jakub Vobořil
– Juniorský národní tým AKC ČR
- místo – Petr Lindr
– Juniorský národní tým AKC ČR
- místo – David Král
– Střední škola hotelnictví a gastronomie v Klánovicích
Kategorie senior:
- místo – Lukáš Čížek
– Orea Hotel Arnika Špindlerův Mlýn
- místo – Jiří Hanykýř
– Restaurace U Modré kachničky Praha
- místo – Jiří Thiel
– SŠSS – Hrabůvka – Ostrava
Záštitu nad akcí převzali:
-
Ing. Bc. Miroslav Krejča, CSc., senátor Parlamentu ČR
-
Ing. Jakub Šebesta, ministr zemědělství ČR
-
Jitka Fatková, ředitelka Jihočeské centrály cestovního ruchu
- Ing. Petr Šalda, předseda jihočeské krajské sekce AHR ČR
|
Součástí akce bylo mimo jiné vyhlášení čtenářské soutěže časopisu Rybářství O nejlepší recept na přípravu kapra. Prvenství získala Elena Zacharová za Plněného kapra.
Stejně jako v loňském roce vystoupila v soutěži řada uznávaných kuchařských autorit ať v roli porotce či v doprovodném programu odborných seminářů.
„Cílem této soutěže je přinést kapra do naší i evropské kuchyně a vzdát hold chuti třeboňského kapra. Ten již získal certifikaci, což je vizitkou jeho nesporných a zatím ne zcela doceněných kvalit,“ říká ředitel hotelu Zvíkov Jindřich Žydek. „Kapr by se měl stát skutečným pokladem a chloubou jihočeské kuchyně. To se však nestane samo. Chybí popularizace a propagace, odpovídající zpracovávání, inovace v nabídce, vhodné distribuční cesty, a především chuť gastronomů. Přitom je známo, že rozhodujícím trendem světové gastronomie je návrat k regionální kuchyni, a to je výzva nejen pro všechny zainteresované Jihočechy,“ dodává.
Soutěž pořádá každoročně Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, regionální pobočka Šumava, a hotel Zvíkov, Zvíkovské Podhradí. Hlavním partnerem soutěže jsou Lesy Hluboká nad Vltavou. Vítěz si odnesl nejen pohár a mnoho cen, které všem soutěžícím věnovali partneři AKC ČR a soutěže, ale navíc získal na víkend auto Škoda Roomster společnosti AutoČerná. Své umění měl následně možnost prezentovat i v pořadu České televize Sama doma 19. listopadu. K úspěchu vítězům přijel osobně poblahopřát i senátor Miroslav Krejča. Podrobné informace, partneři soutěže a fotogalerie na www.akc.cz .
Text: Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR
Foto: Michal Moučka
Výběr z kalendáře akcí AKC ČR
na první čtvrtletí 2010
- 16. – 17. 1. – Kuchař roku 2009/2010 – semifinálové kolo, generální partner Unilever Foodsolutions
- 23. 1. – Seminář: Italská kuchyně – lektor V. Šmerda a italský kuchař hotelu Bonáto – pobočka východní Čechy
- Únor – Volební Valná hromada – pobočka jižní Čechy
- 3. – 5. 3. – GASTRO JUNIOR Brno 2010 – Nowaco Cup – Výstaviště Brno – pobočka Brno (Doprovodný program mezinárodních veletrhů Salima a Embax)
- 13. 3. – Seminář: Kuchařské a cukrářské soutěžní výrobky z pohledu jednotlivých kategorií na Gastro Hradec 2010 – lektor J. Král a p. Krofta – ve SŠ, ZŠ a MŠ, Štefánkova 549, Hradec Králové – pobočka východní Čechy
- březen – Seminář: Nejen soutěžní gastronomie – lektor Ladislav Douša, Měšťanská beseda, Plzeň – pobočka Šumava
- březen – Cukrářská soutěž žáků SOU a SŠ „MORAVSKÝ POHÁR“
– VOŠ, SOU a SOŠ Bzenec – pobočka Brno
- březen – Seminář soutěžní: Studená kuchyně – pobočka severní Morava a Slezsko
- 20. 3. – Volební valná hromada – pobočka Praha a střední Čechy
- 20. 3. – KUCHAŘ ROKU 2009/2010 – generální partner Unilever Foodsolutions – finále
- 20. 3. – XIX. reprezentační ples AKC ČR
Vyhlášení vítězů Kuchař roku 2009/2010 – generální partner Unilever Foodsolutions
www.akc.cz