Pohled pod pokličku AKC ČR

XII. ročník oslav svatého Vavřince

„Tradice a rodinu sluší se udržovati v každé době…“ V tomto duchu se velká rodina Asociace kuchařů a cukrářů ČR opět sešla se svými příznivci, v letošním roce již podvanácté, aby společně uctili svého patrona sv. Vavřince.

Město Kladno, zámecké prostory s parkem a Restaurant Klub Stodola se 15. srpna tohoto roku opět staly místem přátelského setkání mistrů kuchařů a cukrářů a všech, kteří se přišli podívat na prezentaci svého umění na veřejnosti, něco dobrého ochutnat a také se pobavit. Slavnostní zahájení oznámily tóny kapely Hornického dechového orchestru pod taktovkou Františka Šitta. S mažoretkami TJ Sokol Kladno v čele prošel průvod městem a zakončen byl vysvěcením sochy sv. Vavřince před kostelem Nanebevzetí panny Marie. Tento akt odstartoval bohatý program na obou pódiích, který slovem celý den provázeli Heidi Janků, Ivan Vodochodský a Zdeněk Vrba.

Stěžejním bodem dne bylo celostátní finále soutěže profesionálních kuchařských týmů Gastro Vavřinec 2009 v kategorii teplé i studené kuchyně. Teplá kuchyně představovala v letošním roce variace na téma vepřová krkovice; ta byla pro týmy připravena sponzorsky hlavním partnerem soutěže – firmou Nowaco; kuchařská studia zajistili další hlavní partneři – firmy InterGast a Jiva Jirák. Každý návštěvník měl možnost si soutěžní menu zakoupit. Výrobky studené kuchyně byly vystaveny v prostorách zámku; byly zde představeny moderní předkrmy, dezerty a umění výroby pralinek. Mimo soutěž zde byly vystaveny i práce Národního týmu AKC ČR.

V prostorách zámku byli se svou výstavou kuchařského muzea odborníci na gastronomickou historii pánové Žáček a Švec. Za podpory pracovníků Magistrátu města Kladna, zejména paní Lenky Cibochové, a pracovníků zámku připravil dr. Šmíd se svými kolegy a žáky Střední školy hotelnictví a gastronomie Praha-Klánovice retrospektivní nostalgickou tabuli na téma „Setkání s primátorem“. Cílem této promyšlené kompozice bylo vzdát gastronomickou epizodou prostřeného stolu hold významným kladenským osobnostem, které se zasloužily o rozvoj a propagaci města Kladna.

V letošním roce převzali záštitu nad oslavami ministr pro místní rozvoj ČR Rostislav Vondruška, statutární město Kladno a jeho primátor Dan Jiránek. Ten spolu s prezidentem AKC ČR Miroslavem Kubecem, ředitelem Poštovní spořitelny panem Cihelníkem, generálním partnerem akce, a s dalšími zastupiteli města přivítal velvyslankyni Uruguayské východní republiky doňu Dianu Espino Pugliese de Papantonakis s manželem Dimitriem Papantonakisem a velvyslankyni Brazílie Ledu Camargo. Oslavy navštívil také bývalý ministr pan Jiří Dienstbier.

„O nejdelší masovo-uzeninovo-zeleninový špíz pečený na dřevěném uhlí“ – tento rekord se rozhodla zdolat AKC ČR se Statutárním městem Kladnem ve spolupráci s Penzionem a restaurací U Pštrosa majitelů Václava a Martinky Pštrosových. Garantem se stalo velvyslanectví Uruguaye a vše probíhalo pod dohledem Agentury Dobrý den.

Rekordu bylo dosaženo – špíz měřil 14,15 m a 3 000 Kč z výtěžku bylo věnováno Zahradě, poskytovateli sociálních služeb Kladno. Další, oproti loňsku téměř dvojnásobná částka, 16 800 Kč, byla rovněž věnována zařízení Zahrada z dražby melounů ze soutěže Vavřinecké melounování a Fany Carving Cupu; FCC „soutěže“ ve vyřezávání se zúčastnili VIP hosté akce a zastupitelé města.

I pro tento rok se stala generálním partnerem akce Poštovní spořitelna a stejně jako v loňském roce byl pro majitele postžirového účtu po předložení Maxkarty připraven „Guláš Poštovní spořitelny“ zdarma. V rámci oslav se podíleli na organizaci celé řady dalších soutěží pro širokou veřejnost i další partneři Asociace. Běh pro šunku Makro, pro děti to byla například Buchalovic cukrářská školička a modelování z marcipánu, soutěž ve vyřezávání do melounu Funy Carving Cup nebo Pojídání bramborových knedlíků s Restaurací U Zlatého selátka a pivovarem Rohovec a pečení palačinek s firmou Fany a mnoho dalších.

Pro téměř pět tisíc návštěvníků během celého dne vařili naši nejlepší kuchaři, partneři AKC představili několik novinek, a tak mohl každý za lidové ceny na jednom místě ochutnat to, čím hostí návštěvníky v luxusních restauracích. Na obou pódiích vystoupila řada kapel, zpěváků a moderátorů: K-Band, Karel Kahovec, Heidi Janků, kapela Strahov, Iva Hajnová a Pavel Roth, Švejkova merenda a další. U dětí mělo velký úspěch malování na tvářičky a také vystoupení pachtýřské a divadelní skupiny Thorax. Zájmu se těšil i seniorský koutek se svou nabídkou a nutriční poradenství. Fotogalerii z akce najdete na webu AKC ČR.

Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR


Vítězové soutěží Gastro Vavřinec 2009

Soutěž týmů Gastro Vavřinec 2009 – teplá kuchyně
Vyhrál tým hotelu InterContinental Praha

Kuchařské a cukrářské umění – studená kuchyně
Absolutní vítěz Gastro Vavřinec 2009 – kuchařské a cukrářské umění – studená
Lukáš Čížek – Blue Café restaurant
Špindlerův Mlýn

Vavřinecké melounování – Fany Carving Cup
1. místo Radek Vach

Běh pro šunku Makro
Vítězný pár – pánové Sadílek a Buchal

Buchalovic cukrářská školička

  1.  místo Tereza Štefanová
  2.  místo Alenka Bittmanová
  3.  místo Jesina Škrdlandová

– letos poprvé v kategorii „rodič“
1. místo paní Štefanová

Pojídání knedlíků
1. místo Jan Hlinomaz, Kladno
– s počtem 32 knedlíků


Mezinárodní den kuchařů 17. října
– den gastronomie i solidarity

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky připravuje ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací České republiky, agenturou CzechTourism a řadou dalších partnerů již třetí ročník oslav Mezinárodního dne kuchařů. Kuchaři oslaví svůj svátek 17. října od 11.00 do 17.00 na Staroměstském náměstí v Praze. Záštitu nad oslavami převzali Livia Klausová, manželka prezidenta České republiky, primátor hlavního města Prahy Pavel Bém a starosta Městské části Praha 1 Petr Hejma.

Mezinárodní den kuchařů nemá dlouhou historii. V roce 2004 dala k jeho vzniku podnět myšlenka dr. Billa Gallaghera, Honorary Life Presidenta WACS, celosvětové asociace, která sdružuje 96 členských států včetně České republiky. Nyní jej slaví po celém světě většina členských států WACS. Tento den představuje možnost spojit příležitost k setkání a zábavě všech příznivců gastronomie a široké veřejnosti s jeho hlavním posláním, kterým je zapojení členů asociací a jejich partnerů do iniciativ společenské zodpovědnosti v jejich zemích. Výsledkem jsou charitativní akce ve spojení s jídlem a v tento den se většinou také zdůrazňuje problematika hladovění ve světě. Je to zároveň den, kdy vzdáváme hold rodinám kuchařů a kuchařům, kteří dělají čest své profesi u nás i ve světě. Na této akci gastronomického a kulturně společenského zaměření budou prodávány speciality partnerů asociací, restaurací z Prahy i regionů. Letošní téma je Tradiční česká kuchyně v 21. století. Výtěžek z prodeje bude věnován na charitativní účely Nadaci manželů Livie a Václava Klausových, projektu Start do života, jehož cílem je pomáhat dětem z dětských domovů.

Na akci vystoupí během celodenního programu například Petra Janů, Petr Novotný, kapela Strahov, Rí-Ra, Květovanka, K-Band či Ametyst. Celý den bude moderovat Marie Tomsová.

Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR


Přijeďte na Gastro Junior – Nowaco Cup 2010

V září odstartoval 16. ročník odborného klání studentů v gastronomických oborech kuchař, cukrář, číšník

2. regionální kolo se uskuteční ve Frenštátě pod Radhoštěm

Termín konání: 22. – 23. 10. 2009
Pořadatel: AKC ČR, pobočka severní Morava a Slezsko

Organizátor: Střední škola hotelnictví a gastronomie, Frenštát pod Radhoštěm, e-mail: sshg@freniss.cz 

Finále – Mezinárodní mistrovství České republiky – se uskuteční na brněnském výstavišti ve dnech 3. – 5. března 2010 jako doprovodný program mezinárodních veletrhů SALIMA, MBK, INTECO, VINEX a EMBAX.

Organizátor: Střední škola potravinářská a služeb Brno, Charbulova 106, 618 00 Brno, e-mail: bila@soups.cz 

Propozice a přihlášky najdete na www.akc.cz ; s případnými dotazy se, prosím, obracejte přímo na organizátory nebo nasekretariat@akc.cz .

www.akc.cz 

Nejnovější články z rubriky
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264

Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264


Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více