Pozvánka na Celostátní
volební valnou hromadu AKC ČR
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky si vás dovoluje pozvat na jednání Celostátní volební valné hromady, pořádané v sobotu 23. února 2013 v Hotelu InterContinental Prague, Pařížská 30, Praha 1.
Program
8.00 Registrace účastníků, spojená s možností
zaplacení členských příspěvků na rok 2013
10.00 Zahájení
Schválení programu
Volba mandátové, návrhové a volební komise
Vystoupení prezidenta AKC ČR a čestných hostů
Zpráva o činnosti AKC ČR za uplynulé období,
hlavní směry rozvoje v letech 2013 a 2014
Zpráva revizní a kontrolní komise
Návrh doplňků a změn statusu AKC ČR
Představení kandidátů, volby nového
představenstva a revizní komise
12.00 Oběd
Prezentace partnerů
Předání ocenění
Diskuse
Informace volební komise o výsledku voleb
Zpráva mandátové a volební komise, usnesení
VH přednese návrhová komise
15.30
Ukončení valné hromady
Bc. Miroslav Kubec, prezident AKC ČR
Svou účast, prosím, potvrďte na příslušné pobočce do 15. 2. 2013
Kategorie junior gastronomických oborů
má své mistry
Jako součást doprovodného programu veletrhů GO a REGIONTOUR se minulý měsíc v Brně uskutečnilo finále 19. ročníku soutěže Gastro Junior Brno 2013 – Bidvest Cup.
Organizátoři postupně uvítali např. Stanislava Juránka, senátora horní komory Parlamentu a náměstka hejtmana Jihomoravského kraje, Kamila Trávníčka, technického náměstka generálního ředitele za Veletrhy Brno, Zdeňka Pšenicu, předsedu FOS ČR, Václava Stárka, prezidenta AHR ČR, Aleše Svojanovského, prezidenta Asociace barmanů ČR, Radka Bušinu, předsedu AČ ČR. Akce proběhla pod záštitou prezidenta AKC ČR a kontinentálního ředitele WACS pro střední Evropu Miroslava Kubece. Hodnotitelské komise byly opět složeny z předních odborníků v gastronomii, členů Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace číšníků ČR. Předsedou komisí a zároveň předsedou pro obor kuchař byl šéfkuchař společnosti Bidvest ČR Marek Svoboda, certifikovaný komisař WACS, pro obor cukrář Pavlína Berzsiová a pro obor číšník Jaroslav Morávek.
Soutěžící finalisty, 90 žáků ze 46 odborných škol z celé republiky, dále studenty z Polska a Slovenské republiky přišli podpořit nejen spolužáci ze škol a kamarádi, ale i zástupci partnerů soutěže a další hosté.
Soutěžící se po úspěšném postupu z regionálních kol v Ostravě a v Praze připravovali na tato soutěžní zadání:
Obor Kuchař-kuchařka
Příprava 4 porcí moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou byla vepřová pečeně s kostí bez panenky v kuchyňské úpravě (cca 600–650 g). Hlavní surovinu dodal generální partner soutěže – společnost Bidvest Czech Republic (dříve NOWACO CZ). Součástí soutěžního úkolu bylo zapracování dvou tajných surovin ze spotřebního koše, které si soutěžící vylosoval 20 minut před samotnou soutěží. Jejich použití mohl soutěžící konzultovat se svým trenérem. Zapracování tajné suroviny do pokrmu bylo nedílnou součástí hodnocení soutěžícího. Písemně nebo ústně si soutěžící připravil odpovědi na otázky, které zodpovídal po skončení soutěžního času.
Obor Cukrář-cukrářka
Příprava 4 porcí teplého nebo studeného moučníku za použití bramborového těsta v časovém limitu 45 minut. Moučník byl součástí tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu. Základem moučníku muselo být těsto připravené z vařených nebo syrových brambor.
Cukráři si letos museli poradit s bramborovým těstem
|
Soutěžící měl za úkol použít 100–300 g bramborového těsta na 4 porce moučníku, který musel obsahovat surovinu z tajného koše. Tuto surovinu si soutěžící vylosoval 20 minut před zahájením soutěže. Bramborové těsto mohl zpracovat do jakékoliv součásti moučníku (doplněk, omáčka, ozdoba apod.). Písemně nebo ústně si soutěžící připravil odpovědi na otázky, které zodpovídal po skončení soutěžního času.
Obor Číšník-servírka
- příprava teplého moučníku s povinným oloupáním jablka a jeho další úpravou pro 2 osoby včetně servisu před zraky hostů,
- podávání šumivého vína k teplému moučníku pro 2 osoby včetně servisu; suroviny, víno a inventář na přípravu a provedení obou ukázek – vlastní,
- jazyková zkouška – komunikace s hostem v jazyce anglickém, německém nebo ruském po skončení soutěžních úkolů.
Časové limity: příprava soutěžních úkolů 20 minut, provedení obou soutěžních úkolů 20 minut.
Vlastní soutěž probíhala během tří dnů na brněnském výstavišti v pavilonu F. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo v sobotu v odpoledních hodinách v kongresovém sálu hotelu Holiday Inn.
Úkolem číšníků bylo mimo jiné připravit teplý moučník
|
Johana Špačková získala spolu s pohárem a prvním místem titul Cukrář roku v kategorii junior pro rok 2013, Přemysl Elšík vyhrál titul Kuchař roku v kategorii junior pro rok 2013 a zároveň postup do kontinentálního kola soutěže Hans Bueschkens Challenge.
„S průběhem a hlavně organizací soutěže ve všech kolech jsem spokojen. I v letošním roce bych ale chtěl upozornit na to, že výkony finalistů byly mnohdy bohužel daleko lepší a na vyšší úrovni v regionálních kolech. Mám pocit, že snaha vylepšit něco na finálové kolo vede mnohdy k opačnému výsledku; soutěžící buď změní dobrý základ a nebo nepříliš uváženou volbou výrobek nakonec například ‚přezdobí‘," uvedl své poznatky Martin Slezák, člen komise pro obor kuchař a akreditovaný komisař WACS.
Výkony cukrářů zhodnotila Pavlína Berzsiová, předsedkyně pro obor cukrář: „Cukrářům dělá evidentně největší problém užívání techniky. Je vidět, že s ní v praxi příliš nepracují. Pokud se ale cukrář připravuje na soutěžní vystoupení, určitě by se měl spolu se svým trenérem zaměřit i na efektivní využívání moderních přístrojů – ať již pro pečení v konvektomatech nebo užívání tepelné rampy či holdomatu za účelem uchovat kvalitní teplý moučník pro následný úspěšný výdej. Rovněž v práci s tajnou surovinou vidím značné nedostatky, přestože na ně vždy upozorňujeme. Tajnou surovinou nelze pouze nahradit surovinu ve stávajícím receptu či ji tam v malém množství (např. 20 g) přidat."
Vítězové Gastro Junior Bidvest Cup 2013
Číšníci
- Matěj Mareček – SŠ gastronomická a hotelová, Praha-Braník
- Andrea Hniličková – SŠ potravinářská, obchodu a služeb Brno
- Fabio Tia – Soukromá hotelová škola Bukaschool, Most
Cukráři
- Jana Drobílková – SPV hotelu InterContinental Prague
- Johana Špačková – SŠ hotelnictví a gastronomie Frenštát pod Radhoštěm
- Lukáš Sivák – Škola hotelnictví a gastronomie Holiday Inn, Praha 6
Kuchaři
- Martin Sosna – SPV hotelu InterContinental Prague
- Přemysl Elšík – SŠ společného stravování, Ostrava-Hrabůvka
- Michael Morávek – SŠ gastronomie a služeb Liberec
|
Kompletní zhodnocení komisařů pro jednotlivé obory najdete spolu s výsledky a fotografiemi na www.akc.cz.
Blahopřejeme vítězům a těšíme se na setkání s vámi všemi dne 23. února v hotelu InterContinental Prague na celostátní volební Valné hromadě AKC ČR!
Text: Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR
Foto: Petr Manuel Ulrych
www.akc.cz
III. ročník Gourmet Team Challenge 2013
V letošním roce se uskuteční již III. ročník Gourmet Team Challenge – soutěž O pohár prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR, a to ve dnech 8.–9. února 2013 při příležitosti veletrhu TOP GASTRO & HOTEL 2013 a festivalu profesionální gastronomie GASTRO TOUR 2013 na Výstavišti Praha-Holešovice, Křižíkův pavilon B.
Této národní soutěže se zúčastní tyto týmy: Sodexo catering, SOŠ a SOU Polička, InterContinental Praha a Fresh Food Catering. Úkolem soutěžních týmů je připravit Labužnický bufet pro 30 osob. Součástí soutěže je také vyhlášení Cukráře České republiky 2013. Úkolem v soutěži Cukrář ČR 2013 je připravit 3 moderní dezerty (10 ks od jednoho druhu), 2 rozdílné porcovatelné dorty, 2 rozdílné koláče po 16 ks, 1 teplý moučník „Live" dohotovený na místě (30 porcí).
Každý den budou mít účastníci veletrhu možnost ochutnat jídla soutěžních týmů. Během dne budou na stánku AKC ČR k dispozici vouchery v hodnotě 250 Kč. Přijďte podpořit soutěžní týmy, zažít gastronomický zážitek a ochutnat dekorovaný bufet. Těšíme se na vás!
-akc-
www.akc.cz
Obchodní manažerkou asociace Martina Vondrová
Tým sekretariátu AKC ČR posílila od 1. ledna Martina Vondrová (43), která má za sebou 20letou praxi v oboru cestovního ruchu. Od roku 1992 pracovala ve společnosti HRMC, která zajišťovala pro Národní hotelovou federaci chod sekretariátu, a to jako asistentka generálního sekretáře JUDr. Vladimíra Štětiny. Po organizačních změnách nastoupila jako první zaměstnanec do NFHR a po sloučení s HO.RE.KA ČR a založení AHR ČR pracovala jako asistentka a poté jako koordinátorka akcí. Martina Vondrová bude mít v AKC ČR na starosti hlavně komunikaci s partnery a další strategické projekty pro rozvoj AKC ČR.
-akc-
www.akc.cz
