Brněnským restauracím chybí kuchaři

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Některé restaurace a hospody v Brně nemají o letních prázdninách o zákazníky nouzi. Potýkají se však s nedostatkem personálu, chybějí zejména kuchaři. V době koronavirové pandemie a omezení provozů si našli jiné zaměstnání a k původnímu se již nevrátili. Vyplývá to z odpovědí zástupců restaurací, které oslovila ČTK .

Enormní zájem zákazníků zaznamenala například restaurace U Tomana na náměstí Svobody. Tam shání kromě kuchařů i číšníky. „Problém s nedostatkem personálu je v celém oboru. Platíme pracovní portály, na provozovně máme vyvěšené inzeráty a sháníme také přes známé,“ řekl provozní Lukáš Smutný.

V Lokálu u Caipla v centru města zvýšený zájem ze strany zákazníků nezaznamenali, problém s nedostatkem kuchařů však také řeší. „Rozjezd je pomalejší, než byl loni po první vlně koronavirové nákazy. Pořád vaříme obědy a večer přijdou lidi na pivo, ale návštěvnost je proti minulým rokům nižší,“ uvedl vedoucí Petr Opálka.

Vzrostla obliba rozvozů

Počet zákazníků je nižší rovněž v restauraci Železná Růže nedaleko výstaviště, kde se dlouhodobě nekonají velké akce a v jehož blízkosti nyní navíc pracují dělníci. „Po otevření jsme na tom možná ještě hůř, než když bylo zavřeno. Výrazně ubylo objednávek poledního menu, protože firmy z okolí výstaviště se zřejmě odstěhovaly, nebo jsou pořád na home office,“ sdělil manažer restaurace Tomáš Mago.

V Železné růži s třetinovým provozem proti běžné situaci zaměstnanci stíhají. Na dalších pobočkách, kterými jsou Hladinka a šnyt, Suzie´s a La Famiglia, je zákazníků více a personálu nedostatek. „V těchto třech restauracích jsme měli výdejní okénko a rozvoz, takže jsme udrželi kontakt se zákazníkem,“ poznamenal Mago. Chybějí tam hlavně kuchaři, kteří zůstali pracovat v jiných oborech.

Do budoucna by se chtěli v těchto podnicích napojit na Wolt a Dáme jídlo, které se specializují na rozvoz jídel. „Je vidět, že si lidé na dovoz hodně zvykli. I když aktuálně nerozvážíme, najde se významná část hostů, kteří si vezmou jídlo s sebou. Jsme si vědomi toho, že se změnily návyky zákazníků,“ dodal manažer.

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více