Asociace: Den okének byl úspěšný, v kampani chceme pokračovat

Den okének, který uplynulou sobotu pořádaly Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR), Asociace hotelů a restaurací (AHR) a Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP), se podle nich osvědčil. Zástupci podnikatelů v kampani na podporu restaurací chtějí pokračovat a dále ji rozvíjet. Uvedli to v tiskové zprávě. 

Den okének si organizátoři pochvalují

Z důvodu pandemie koronaviru a vládních opatření musela podle garanta projektu Moje restaurace AMSP Luboše Kastnera třetina restaurací zavřít, krach hrozí až 50 procentům stravovacích podniků. Dnem okének by se tak podle něj měl stát každý den, protože bez podpory zákazníků restaurace nepřežijí. „S kampaní chceme pokračovat tak dlouho, dokud nebude toto dramatické období za námi,“ uvedl. 

AHR podle svého prezidenta Václava Stárka zaznamenala na Den okének pozitivní reakce od svých členů. Předpokládá proto, že z projektu bude trvalý program pro zájemce z řad stravovacích zařízení, zvláště pokud za přímý odběr jídla zákazníkovi nabídnou něco navíc. 

Vyzvednutí jídla přímo v restauraci je podle podnikatelských svazů efektivnější než objednávka přes rozvážkovou službu a podnikům šetří náklady. Za dovoz restaurační zařízení podle svazů zaplatí až 30 procent tržby. 

Podnikatelské organizace proto před časem vyzvaly rozvážkové firmy, aby provozovatelům stravovacích zařízení alespoň do konce roku nabídly výrazně lepší podmínky. Podle zjištění ČTK například start-up na doručování jídla Wolt snížil v Praze a Brně ceny za doručení o 20 až 30 procent, zavedl možnost spropitného nebo do konce listopadu nebude účtovat provizi za vyzvednutí jídla na místě. Aplikace Bolt Food partnerským restauracím zase poskytuje dopravu zdarma a z vybraných podniků dává slevu 30 procent na jídlo. 

Restaurace, bary a kluby jsou zavřené od 14. října. Občerstvení mohou mezi 06:00 a 20:00 prodávat přes výdejní okénka. Opatření by mělo zatím platit do konce nouzového stavu, tedy 20. listopadu.

Foto: Shutterstock.com

Čtěte také: CCRJM obnovila mapu restauračních okének

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Ecocapsule

V horských pustinách i rušných podnicích

Všude tam přijdou vhod ty nejmodernější technologie. Rádi byste nabízeli pohodlné ubytování na vysoké hoře, ale chybí tam jakákoliv infrastruktura? Chcete v reálném čase vědět, jak se cítí hosté ve vaší restauraci? A potřebujete rychle rozdělovat úkoly,...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Technologická řešení v turismu

Automaty na bagety, různé pochutiny nebo nápoje nejsou dnes ničím neobvyklým. Jak moc svět cestovního ruchu proměňují různé technologie, je v současné době viditelné v každé jeho oblasti. Můžeme do určité míry hovořit o tzv. technologických trendech. Kromě...

Číst více
Foto: Shutterstock.com a -pmu- (montáž: COT group)

Podcast: Jak technologie přetvářejí svět turismu

O technologických trendech, které proměňují oblast cestovního ruchu a hotelnictví, jsme v zářijovém podcastu hovořili se zakladatelem a majitelem hotelového systému Previo Pavlem Kotasem. Řeč byla mimo jiné o tom, jak se na vývoji technologií a zájmu o ně podepsala pandemie...

Číst více