Aktuální potíže se získáváním a motivací zaměstnanců hotelů předmětem diskusí odborné konference VŠH

  • Prohlédnout galerii (8 fotografií)

Ve středu 18. října 2017 se na půdě Vysoké školy hotelové v Praze (VŠH) již podeváté konala mezinárodní vědecká konference Hotelnictví, turismus a vzdělávání, tentokráte zaměřená na problematiku lidských zdrojů v hotelnictví a gastronomii. Akce se zúčastnilo téměř 170 osob.

„V České republice se cestovní ruch podílí na tvorbě zhruba 230 000 pracovních míst, což odpovídá 4,5procentnímu podílu na celkové zaměstnanosti. Z toho na hotely a restaurace a jim podobná zařízení připadá přibližně 110 000 pracovních úvazků. Průměrná výše mzdy v oboru dosahuje necelých 17 500 korun a za první pololetí roku 2017 dosáhly tržby v oborech Ubytování a Stravování a pohostinství reálného růstu 8,2 procenta a nominálního růstu 17,5 procenta,“ uvedl v úvodu plenárního zasedání konference Petr Studnička, jednatel Vysoké školy hotelové v Praze.

[fotogalerie]

V plenární části konference vystoupila prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková, která ve svém příspěvku poukázala mimo jiné na vývojové tendence týkající se trhu práce v České republice ve vazbě na cestovní ruch a na opatření potřebná pro zlepšení stavu, včetně varující situace na českém venkově. Další dva příspěvky Taťány Babické z Vienna House Czech Republic a Michala Tomeše z Accor Hotels představily účastníkům konference příkladné aktivity řízení lidských zdrojů předních hotelů v České republice. Ľudmila Elexová z katedry cestovního ruchu a společného stravování Ekonomické fakulty Univerzity Mateja Bela v Banské Bystrici dále seznámila přítomné se stavem výzkumu v sektoru cestovního ruchu na Slovensku.

V panelové části konference zaměřené na téma zaměstnaneckých benefitů a péče o zaměstnance se o své zkušenosti podělili Martin Kocourek, ředitel Hotelu Bellevue Český Krumlov, Ondřej Pospíšil, obchodní ředitel společnosti Benefity, a Zuzana Vašutová, ředitelka Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice. K nim se v průběhu diskuse přidali další významní odborníci z praxe i akademické sféry a vznikl tolik potřebný prostor sdílení cenných zkušeností a poznatků.

V odpolední části konference se její účastníci dále rozdělili dle zájmu do třech odborných sekcí úzce specializovaných na témata marketingu v hotelnictví a gastronomii, dopadů legislativních změn na gastronomii a aktuálních trendů v cestovním ruchu. Bližší informace o obsahu jednotlivých sekcí jsou zveřejněny na internetových stránkách konference. Sekci Marketing v hotelnictví a gastronomii řídil odborný asistent katedry marketingu VŠH Štěpán Chalupa. Hlavním tématem sekce byla digitalizace v sektoru HoReCa, společenská odpovědnost firem a využití sociál­ních sítí. V rámci sekce vystoupil Daniel Grossman ze společnosti Z3 Live Services, Jaromír Pažout ze společnosti Bookassist Czech Republic, Šárka HamanováJan Zima z Ambi CZ, Veronika Kundríková ze Social Sharks a Marek Audes, generální ředitel Hotelu ibis Plzeň.

Blanka Zimáková, tajemnice katedry hotelnictví VŠH, moderovala sekci Dopady legislativních změn na gastronomii. V rámci sekce vystoupili Věra Hrazdírová reprezentující Pentahotel Prague, Aleš Pikal z Park Inn Hotel Prague, Miloš Kopal ze společnosti Nestlé Česko, Jiří Mlček z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Zbyněk Vinš z domovské VŠH.

Trendy v cestovním ruchu byl název sekce, kterou vedla odborná asistentka katedry cestovního ruchu VŠH Lucie Plzáková. Vystupující se zaměřili na problematiku destinačního managementu. V sekci vystoupili Aleš Pangrác z České centrály cestovního ruchu – CzechTourism, Radek Chaloupka ze společnosti KPMG Czech Republic, Jitka Mattyašovská z domovské VŠH, Matěj Koutný ze společnosti Blahobyty.cz, Ondřej Špaček ze společnosti CE-Traffic a Ludmila Elexová z Univerzity Mateja Bela v Banské Bystrici.

Paralelně s odbornými sekcemi probíhal speciální workshop zaměřený na párování rybích pokrmů a vín, během kterého měli jeho účastníci možnost vyzkoušet si a ohodnotit různé kombinace několika druhů připravených rybích jídel a vybraných moravských vín. Sebraná data jsou dalším zdrojem systematického výzkumu v této oblasti probíhajícím na Vysoké škole hotelové v Praze. Garanty odborného workshopu byli odborní asistenti katedry hotelnictví VŠH Jiří Zelený, Zbyněk VinšDominika Kečkešová.

Konference byla završena příjemným večerním programem, na kterém měli účastníci možnost nejen pokračovat v započatých diskusích, ale také ochutnat vybraná jídla a nápoje připravené pracovníky VŠH a partnerskými organizacemi školy. Na organizaci konference se spolupodíleli pedagogové a žáci První soukromé hotelové školy.

Odborné příspěvky účastníků jsou k dispozici ve sborníku konferenčních příspěvků, který je ke stažení na internetových stránkách konference nebo v papírové podobě k dispozici přímo na Vysoké škole hotelové v Praze.

www.vsh.cz/konference

Foto: VŠH

doc. Ing. Jan Hán Ph.D.Vysoká škola hotelová v Praze
prorektor pro výzkum
han@vsh.cz
www.vsh.cz/vyzkum
 

Autor

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více