AHR vnímá rozhodnutí o uzavření gastra jako správné

Jakékoliv částečné řešení vlády vůči restauracím by mělo na ekonomiku provozů stejné dopady jako jejich uzavření. V dané situaci je to správné rozhodnutí, sdělil prezident Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) Václav Stárek. Podstatné budou kompenzace pro toto odvětví, o kterých se bude v tomto týdnu jednat. Provozovatelé stravovacích a ubytovacích služeb by měli opatření vlády odpovědně a důsledně dodržovat, aby tak přispěli k překonání současné nepříznivé situace, dodal Stárek.

Jakékoliv částečné řešení vlády vůči restauracím by mělo na ekonomiku provozů stejné dopady jako jejich uzavření

Vláda v pondělí schválila, že od středy do 3. listopadu budou muset být restaurace, bary a kluby uzavřeny. Občerstvení budou moci do 20:00 prodávat přes výdejní okénka. Už nyní platí pro stravovacích zařízení zavírací doba ve 20:00. Tato restrikce platná teprve od pátku prakticky podle Stárka znemožnila večerní fungování restaurací. Provozovatelé veřejného stravování by podle něj při dalším zkrácením otevírací doby stáli před rozhodnutím uzavřít své podniky.

Hotelové restaurace mohou být nadále hostům k dispozici do 20:00. To je podle Stárka logický krok. Už na jaře se podle něj ukázalo, že provoz hotelových služeb se zaváděním složitých výjimek a výrazným omezováním provozu, není možný. Ubytovací služby je přitom třeba zajistit pro služební pobyty. „Ubytovací zařízení budou jinak minimálně využívána a budou stát před stejným rozhodnutím, zda přerušit provoz nebo jej udržet pro řádově jednotky hostů. Z tohoto pohledu je zcela logické zachovat také možnost stravovacích služeb pro ta zařízení, která zůstanou otevřena,“ doplnil.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy ukazují data, že restaurace nejsou častým místem nákazy, přesto se je vláda rozhodla na tři týdny uzavřít. Kabinet by měl nejpozději do konce týdne představit program záchrany gastronomického odvětví, včetně pomoci dodavatelům. V ohrožení je 200 tisíc pracovních míst, sdělil Prouza.

Podnikatelům v gastronomii by podle Prouzy pomohlo zrušení odvodů sociálního pojištění a automatický odklad daňových plateb. Dále by jim měly být kompenzovány fixní náklady za jednotlivé provozovny, jako je nájemné nebo energie. Zásadní je také převzetí nákladů na zaměstnance, které vládní opatření připraví o práci. Vláda by měla současně představit plán restartu a modernizace celého sektoru, až se situace začne zlepšovat, dodal Prouza.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Ecocapsule

V horských pustinách i rušných podnicích

Všude tam přijdou vhod ty nejmodernější technologie. Rádi byste nabízeli pohodlné ubytování na vysoké hoře, ale chybí tam jakákoliv infrastruktura? Chcete v reálném čase vědět, jak se cítí hosté ve vaší restauraci? A potřebujete rychle rozdělovat úkoly,...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Technologická řešení v turismu

Automaty na bagety, různé pochutiny nebo nápoje nejsou dnes ničím neobvyklým. Jak moc svět cestovního ruchu proměňují různé technologie, je v současné době viditelné v každé jeho oblasti. Můžeme do určité míry hovořit o tzv. technologických trendech. Kromě...

Číst více
Foto: Shutterstock.com a -pmu- (montáž: COT group)

Podcast: Jak technologie přetvářejí svět turismu

O technologických trendech, které proměňují oblast cestovního ruchu a hotelnictví, jsme v zářijovém podcastu hovořili se zakladatelem a majitelem hotelového systému Previo Pavlem Kotasem. Řeč byla mimo jiné o tom, jak se na vývoji technologií a zájmu o ně podepsala pandemie...

Číst více