AHR ČR: Podnikatelé opět v nejistotě

Asociace hotelů a restaurací České republiky čelí po včerejším rozhodnutí zákonodárců o neprodloužení nouzového stavu dotazům mnoha podnikatelů ve službách cestovního ruchu, jak mají postupovat od pondělí 15. února. V tiskové zprávě to uvedl prezident asociace Václav Stárek, podle kterého jsou podnikatelé opět vystaveni naprosté nejistotě, jak se bude situace vyvíjet za dva dny a na co se mají případně připravit. 

AHR ČR apeluje na všechny provozovatele i zákazníky, aby důsledně dodržovali již v minulosti nastavená opatření na zajištění bezpečného provozu

„AHR ČR tedy apeluje na vládu, aby urychleně informovala veřejnost o dalších krocích a podmínkách pro podnikání od příštího týdne. Je velmi pravděpodobné, že v případě ukončení opatření na omezení ubytovacích a stravovacích služeb dojde postupnému otevření restaurací a částečně také ubytovacích kapacit,“ uvádí Václav Stárek s tím, že opakované otevírání a uzavírání provozů, které je spojeno se zásadním zvýšením nákladů a při uzavření následných ztrát, je pro ekonomiku služeb neudržitelné. 

V tuto chvíli nikdo s jistotou neví, jaký režim bude od pondělka nastaven. Pokud by opravdu mělo dojít k otevření služeb, pak AHR ČR apeluje na všechny provozovatele i zákazníky, aby důsledně dodržovali již v minulosti nastavená opatření na zajištění bezpečného provozu, jejichž základem je dodržování rozestupů mezi lidmi, používání roušek a respirátorů, desinfekce prostor a další opatření, která AHR ČR, jako profesní organizace sestavila do základního desatera bezpečného provozu. Václav Stárek k tomu říká: „Jsme přesvědčeni, že služby, které poskytujeme, se dají nastavit velmi bezpečně a odpovědný přístup je v zájmu všech, ať již zákazníka nebo personálu. V současné době se ale opět nacházíme v situaci, kdy nevíme, jaká pravidla budou platit již za několik dní a je tedy v první řadě zásadní, aby byla příslušnými orgány výkonné moci co nejrychleji, srozumitelně a jasně stanovena. Domníváme se, že varianty pro případ neschválení nouzového stavu měly být již předem připraveny tak, aby nedocházelo k těmto chaotickým situacím, které velmi komplikují život všem podnikatelům.“ 

AHR ČR zároveň apeluje na vládu, aby byla obnovena jednání s Hospodářskou komorou ČR a Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR o kompenzacích postiženým oborům tak, aby byla skutečně spravedlivá a funkční, jak bylo uvedeno ve včerejším společném otevřeném dopise profesních svazů, který je k dispozici na webových stránkách asociace.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Ecocapsule

V horských pustinách i rušných podnicích

Všude tam přijdou vhod ty nejmodernější technologie. Rádi byste nabízeli pohodlné ubytování na vysoké hoře, ale chybí tam jakákoliv infrastruktura? Chcete v reálném čase vědět, jak se cítí hosté ve vaší restauraci? A potřebujete rychle rozdělovat úkoly,...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Technologická řešení v turismu

Automaty na bagety, různé pochutiny nebo nápoje nejsou dnes ničím neobvyklým. Jak moc svět cestovního ruchu proměňují různé technologie, je v současné době viditelné v každé jeho oblasti. Můžeme do určité míry hovořit o tzv. technologických trendech. Kromě...

Číst více
Foto: Shutterstock.com a -pmu- (montáž: COT group)

Podcast: Jak technologie přetvářejí svět turismu

O technologických trendech, které proměňují oblast cestovního ruchu a hotelnictví, jsme v zářijovém podcastu hovořili se zakladatelem a majitelem hotelového systému Previo Pavlem Kotasem. Řeč byla mimo jiné o tom, jak se na vývoji technologií a zájmu o ně podepsala pandemie...

Číst více