AHR ČR: Otevření hotelů a restaurací bude problematické

Otevření hotelů a restaurací podle harmonogramu, který včera schválila vláda, bude podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR) Václava Stárka problematické. Od května budou moci otevřít stravovací zařízení, která disponují zahrádkou, na její provoz se však vážou podle Stárka další podmínky a opatření, není tak jisté, zda je budou restaurace schopny otevřít. Podobné je to s hotely, pro které možnost obnovit provoz v červnu prakticky znamená uzavření na tři měsíce. Stát by tedy měl přijít s jasnou podporou cestovního ruchu na další období, řekl Stárek. 

Květnové otevření restauračních zahrádek bude podle AHR ČR problematické

„Máme za to, že dnes jsou zahrádky velkým problémem i z hlediska záboru venkovních prostor. Pokud budou existovat ty podmínky, které existují například v Praze, kdy se za metr čtvereční zahrádky platí 100 korun a k tomu další opatření, která určitě budou spojená s provozem restaurace, nejsme si jisti, jestli budou restaurace schopny v tomto režimu otevřít,“ uvedl Stárek. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch včera také uvedl, že není na místě stanovovat termín, kdy přestane platit povinnost nosit roušky. Podle Stárka pro restaurace je to ale zásadní otázka. „Pokud budeme muset nosit roušky, nemá smysl otevírat ani zahrádky,“ uvedl. 

Igor Třeslín, provozní ředitel společnosti Storyous, která dodává platební systémy, považuje vládní harmonogram za zbytečně pozvolný. „Myslíme si, že k šíření nákazy může docházet stejně rychle, ne-li rychleji, v supermarketu, hobbymarketu nebo fitness centru. Restaurace jsou neprávem diskriminovány. Máme obavu, že u některých provozovatelů může vést k urychlení rozhodnutí své provozovny nadobro zavřít. Pro ty, které přežijí, chystáme unikátní technologické řešení, jak v přechodné době minimalizovat kontakt obsluhy se zákazníky,“ sdělil ČTK. 

Dále není podle Stárka jasné, proč jsou hotelové restaurace a kavárny zahrnuty až v páté vlně harmonogramu, která začíná od 8. června, a nemohou fungovat dříve alespoň v nějakém omezeném provozu.  

Znovu se ale podle něj otevírá diskuse, jak stát zajistí, aby mohli podnikatelé v cestovním ruchu udržet své zaměstnance. Program na podporu zaměstnanosti Antivirus má být zatím platný pouze dva měsíce. „Ubytovací zařízení rozhodně nenaběhnou ze dne na den,“ doplnil Stárek. Důležité bude také, kdy se otevřou hranice. Hotely podle něj do té doby nebudou schopné otevřít, protože budou závislé pouze na domácí klientele. Potíž pro hotely představuje i povolení větších akcí, zatím by se od června mohly uskutečnit události do 50 lidí. Pro hotely jsou podstatné konference, přičemž podobných akcí do 50 účastníků je podle Stárka velmi málo. 

Stát by měl pomoci cestovní ruch podle Stárka znovu nastartovat. „My jsme předali vládě náš záchranný plán, dosud se s námi o tom nikdo nebavil. A domníváme se, že je na čase skutečně debatovat o tom, co se tady udělá, aby ty tisícovky lidí, kteří jsou zaměstnáni dneska v cestovním ruchu a hlavně v Praze, která tvoří 60 procent cestovního ruchu, mohli toto období nějakým způsobem přežít,“ řekl Stárek. 

Asociace hotelů a restaurací ČR spolu s Hospodářskou komorou ČR a Svazem obchodu a cestovního ruchu již dříve přivítala vládní opatření na pomoc cestovnímu ruchu, k jednotlivým opatřením ale současně vznesla řadu kritických připomínek. Terčem kritiky se stal mimo jiné nejasný výklad některých ustanovení vládních opatření. U programu Antivirus se například ukazuje jako nejednoznačné, do jakého režimu spadají ubytovací a stravovací zařízení. Zřejmě většinový výklad řadí hotely a restaurace do skupiny A, tedy mezi podniky, jejichž provozy byly uzavřeny nařízením vlády – jejich zaměstnanci mají pobírat 100 % průměrného výdělku a příspěvek zaměstnavatelům má činit 80 % z vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů, maximálně však 39 tisíc Kč. Objevují se však ale také výklady, že vládním nařízením nebyly hotely a restaurace uzavřeny, pouze došlo k omezení přítomnosti veřejnosti v jejich prostorech a tím pádem k omezení poptávky po jejich službách, čímž by se tyto podniky řadily do režimu B. V takovém případě by zaměstnanci měli nárok na náhradu mzdy ve výši 60 % průměrného výdělku a příspěvek zaměstnavatelům by činil 60 % z vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů, maximálně pak 29 tisíc Kč.

Foto: Shutterstock.com

Čtěte také: Podnikatelé vládní pomoc vítají i kritizují

Podnikatelské svazy opět apelují na vládu kvůli záchraně cestovního ruchu

 
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Jakou budoucnost plánují politici cestovnímu ruchu, hotelnictví a gastronomii?

Rozhodujete se, komu v nadcházejících parlamentních volbách dát svůj hlas, i podle toho, jakou budoucnost plánují jednotlivé strany pro obor, který vás živí? Pomoci vám může anketa, kterou mezi lídry politických stran a uskupení provedla Asociace hotelů a restaurací...

Číst více
Foto: Ecocapsule

V horských pustinách i rušných podnicích

Všude tam přijdou vhod ty nejmodernější technologie. Rádi byste nabízeli pohodlné ubytování na vysoké hoře, ale chybí tam jakákoliv infrastruktura? Chcete v reálném čase vědět, jak se cítí hosté ve vaší restauraci? A potřebujete rychle rozdělovat úkoly,...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Technologická řešení v turismu

Automaty na bagety, různé pochutiny nebo nápoje nejsou dnes ničím neobvyklým. Jak moc svět cestovního ruchu proměňují různé technologie, je v současné době viditelné v každé jeho oblasti. Můžeme do určité míry hovořit o tzv. technologických trendech. Kromě...

Číst více