AHR ČR: Čtvrteční otevření restaurací a hotelů je dobrý kompromis

Rozhodnutí vlády o uvolnění restrikcí od čtvrtka je podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) dobrý kompromis. Provozovatelé i hosté by však měli striktně dbát jednotlivých opatření, aby se zabránilo opětovnému nárůstu počtu případů koronaviru a případnému dalšímu uzavření podniků. Přes obnovení provozu hotelů a restaurací by stát neměl zapomenout na kompenzace pro tato odvětví, řekl prezident AHR Václav Stárek.

Rozhodnutí vlády o uvolnění restrikcí od čtvrtka je podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) dobrý kompromis

AHR ČR upozornila, že provozovny stravovacích i ubytovacích zařízení byly uzavřeny více než 40 dní. Je tudíž nutné, aby vláda schválila zároveň navrhované kompenzační programy pro zasažená odvětví, která tímto rozhodnutím utrpěla značné ztráty. Většina podniků je po jarní vlně uzavření provozů zcela finančně vyčerpána.

„Respektujeme rozhodnutí vlády a vnímáme čtvrteční termín jako důležitou a jasnou informaci pro podnikatele, kteří se tak mohou dostatečně připravit na otevření svých provozů. I tak nadále pokračuje omezení podnikání v souvislosti se snižováním kapacit restaurací a omezením vnitřních akcí, jako jsou podniková setkání a konference. Minimálně polovina hotelů v Praze a dalších velkých městech zůstane z těchto důvodů i nadále uzavřena,“ uvedl Václav Stárek. O to důležitější je dle něj proto obnovení programu Covid – ubytování a alokování dostatečných prostředků na kompenzace pro všechny zasažené podnikatele. „Stejně tak by měl vzniknout program kompenzací pro restaurace, například založený na porovnání obratů z loňského roku. Částky, které požadujeme po vládě pro kompenzace jsou minimální ve srovnání se skutečnými ztrátami a faktem, že podnikatelé mají ze zákona na odškodnění za opatření vlády nárok. Cestovní ruch přináší do veřejných rozpočtů ročně až 125 mld. korun a je logické, že v případě zásahu vyšší moci, je to stát, který by je měl podpořit,“ doplnil.

Jasný plán rozvolňování proticovidových opatření a přechod ČR do 3. stupně protiepidemického systému pak ocenila i Hospodářská komora. Zároveň doporučila vládě, aby provedla revizi poskytované podpory podnikům a zajistila spravedlivý systém pomoci postiženým sektorům. „Předpokládali jsme, že vláda od pondělka umožní podnikatelům a jejich zaměstnancům alespoň částečně fungovat tak, jak stanovila v pravidlech protiepidemického systému ve třetím stupni. Čtvrteční kompromis vítáme, nicméně komunikace případného rozvolnění v posledních dnech, kdy se začaly hledat způsoby, jak v pondělí nerozvolnit, zpochybnily samotný protiepidemický systém,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podle šéfa Komory je nyní nezbytné, aby se vláda zaobírala také tím, jak se vypořádat se situací, kdy provozovny budou od stupně tři jen „polootevřené“. Na státní podporu už dnes nedosahuje řada podniků, v zahraničí je přitom podpora koncipována tak, aby přiměřeně pokrývala fixní náklady a umožnila tak přežití firem. V ČR je tato podpora zastoupena okrajově, přičemž se často nedostává ani těm nejpostiženějším firmám. Například Německo podnikům poskytuje kromě Novemberhilfe překlenovací podporu fáze II pro období září až prosinec nazvanou Überbrückungshilfe, zároveň chystá třetí fázi podpor pro období leden až červen 2021. Všechny podpory přitom kompenzují podnikům ztráty podle obratu.

Hospodářská komora v této souvislosti také připomíná, že vstup do 3. stupně protiepidemického systému pro podniky znamená, že nemohou naplno realizovat prodeje, a i přestože budou jen zpola otevřené, mohly by ztratit jejich zaměstnanci nárok například na státní pomoc v programu Antivirus nebo právo na odklad daňových plateb. „Řada malých firem a živnostníků se proto raději rozhodne ukončit činnost, neboť polovičatý provoz jim neumožní smysluplné ekonomické fungování,“ dodal navrhuje viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Soumrak jednorázových plastů v restauracích

Stravovací zařízení nečekají, až Sněmovna projedná návrh zákona, který zakazuje uvádět na trh jednorázové plastové kelímky, příbory či brčka. Některá tyto výrobky z provozu už vyloučila a nahradila je papírovými, dřevěnými a jinými alternativami. Zákazníky zároveň motivují, aby...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

AMSP: Za bezinfekčnost hostů nesmí zodpovídat restauratéři

Současným hlavním cílem zástupců podnikatelů v gastronomii podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) je uhlídat, aby ministerstvo zdravotnictví (MZd) neprosadilo přenesení povinnosti kontroly bezinfekčnosti hostů na restauratéry. Pro provozovatele by to představovalo výraznou komplikaci. Stát...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Brněnským restauracím chybí kuchaři

Některé restaurace a hospody v Brně nemají o letních prázdninách o zákazníky nouzi. Potýkají se však s nedostatkem personálu, chybějí zejména kuchaři. V době koronavirové pandemie a omezení provozů si našli jiné zaměstnání a k původnímu se již nevrátili. Vyplývá to z odpovědí zástupců restaurací,...

Číst více