Již devátým rokem se pod kulatým logem Czech Specials prezentují restaurace, které úspěšně prošly certifikačním procesem a které se nestydí za tradiční české speciality, naopak, jsou na tyto jedinečné pokrmy právem hrdé a nabízejí je svým hostům.
Projekt Czech Specials se samozřejmě stále vyvíjí a reaguje na náměty a připomínky odborné veřejnosti. Od srpna tohoto roku nastalo proto v projektu několik změn. Hlavní a velmi důležitou změnou je, že byla do podmínek pro certifikaci navrácena povinnost pro ty restaurace, které chtějí být certifikovány, zařadit na svůj jídelní lístek minimálně jednu polévku a dvě hlavní jídla z receptů schválených jako Czech Specials. Zájemci je najdou na www.czechspecials.cz. Receptury byly rozšířeny o regionální speciality, takže na webu Czech Specials si restaurace mohou vybrat pro svůj jídelní lístek ze 140 receptů a další české speciality budou postupně přibývat.
Další novinkou je, že administraci celého projektu převzala od Asociace hotelů a restaurací České republiky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, které je téma kvalitní české kuchyně blízké a ráda by ho dále rozvíjela. V současné době má platnou certifikaci 94 restaurací z celé republiky a dalších několik desítek projevilo zájem o certifikaci zažádat nebo si certifikaci v tomto roce obnovit. Restaurace, které se do tohoto projektu přihlásí, mají možnost zatraktivnit svoji nabídku, zapojit se do marketingových aktivit celého projektu, a propagovat tak svoji restauraci nejen doma, ale i v zahraničí. Projekt má zajímavé webové stránky s informacemi o české gastronomii; aktuality najdou zájemci i na facebookovém profilu Czech Specials.
Gastronomický projekt Czech Specials vznikl jako reakce na zvýšený zájem o kulinářskou turistiku ve světě a jeho hlavním cílem je podpořit atraktivitu České republiky a jejích regionů. Smyslem je přes jedinečnou českou gastronomii přiblížit různé turistické destinace a představit zahraničním i domácím turistům naše kulinářské speciality. Czech Specials je zároveň certifikační značkou, která stvrzuje, že hosté v certifikovaných restauracích dostanou tradiční české pokrmy v odpovídající kvalitě. Tento projekt je partnerským projektem agentury CzechTourism, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR. Více informací o projektu najdete na www.czechspecials.cz.
Celoživotní vzdělávání v praxi
Kuchaři z Letiště Praha, a. s., absolvovali 6. září v pořadí sedmý seminář certifikovaného vzdělávacího programu Asociace kuchařů a cukrářů, „Kuchař v účelovém stravování“. Tentokrát byla tématem minutková jídla. Pod vedením lektora Radka Pálky se naučili připravovat například špíz z kuřecích srdíček, kančí steak s mrkvovým pyré a čočkou beluga, nebo flank steak s cuketovými chipsy. Koncem října absolvují ještě semináře o moderní české kuchyni a salátech. Celý program ukončí v listopadu seminář věnovaný přípravě specialit pro cateringové akce.
Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...
První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...
Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...