Rozšířená realita v GEOFUNu

Rozšířená, či chcete-li augmentovaná realita, se ve světě již stala populární součástí mobilních aplikací a je i nedílnou součástí GEOFUNu, kde hráčům otevírá široké možnosti v oblasti zábavy. Jejím hlavním úkolem je zpestřit a zatraktivnit jednotlivé geohry.

 Její princip spočívá v tom, že k reálnému obrazu přes kameru chytrého telefonu aplikace doplní (přikreslí) nějaký virtuální obraz. V mobilních průvodcích se často využívá k zobrazení turistických cílů v okolí, v GEOFUNu ji však využíváme k trochu jiným účelům, a to v souvislosti s konkrétním dějem ve hře:

  • zobrazení již neexistujícího objektu či jeho části (např. vodní příkop) – umožňuje ukázat historickou podobu daného místa v kombinaci se současným stavem,
  • akce ve hře – např. plamen na domě, seskok parašutistů, utíkající zloděj apod.,
  • zobrazení části oblečení (např. klobouku) či třeba brnění, které si hráč může virtuálně na sebe obléknout,
  • zobrazení předmětů – např. hledaného pokladu apod.,
  • zobrazení šifer či tajného písma,
  • zobrazení průvodce geohrou – hráči si s ním mohou např. pořídit selfie apod.
     

Zobrazený virtuální obrázek je průhledný, a pokud to je možné, tak animovaný, abychom docílili co nejvyšší možné atraktivity. Aplikace dokonce dokáže zároveň zobrazit více obrázků (animací) najednou, a pokud to je v ději hry potřebné, hráč může pořizovat i fotografii ak­tuálního záběru s rozšířenou realitou. Tu má pak dostupnou po skončení hry spolu s ostatními záznamy, které ve hře pořídil. Může je pak např. sdílet s přáteli, vytisknout na památku apod.

V případech, kde to bylo vhodné či možné, obraz rozšířené reality zobrazujeme s pomocí kompasu v telefonu. Obraz se tedy přes záběr kamery zobrazí jen, pokud hráč (geosrandista) natočí svůj telefon požadovaným směrem. Této možnosti zejména využíváme v případech, kdy potřebujeme, aby hráč uviděl zobrazený objekt přesně na místě, kde stál. Problémem ovšem v tomto případě je fakt, že ne každý chytrý telefon disponuje kompasem. Pokud chytrý telefon nedokáže určit směr, pak se daný obraz zobrazí v jakémkoliv směru, což pak snižuje informační a herní hodnotu. Hledali jsme proto řešení, jak možnosti rozšířené reality dále posunout.

Na scénu přichází rozpoznání obrazu!

Nově spuštěná verze aplikace GEOFUN nově umožňuje provádět rozpoznání obrazu. Co to konkrétně znamená? K tomu, aby se rozšířená realita spustila, je třeba nyní nasměrovat telefon na konkrétní objekt. Aplikace nově dokáže rozeznávat objekty snímané kamerou a na základě toho na displeji spustit určitý zvuk či „průhledné“ video. V praxi to může např. vypadat tak, že namíříte kameru na hlavu určité sochy a ona na vás začne skrze displej na mobilním zařízení promlouvat a doprovodí to i související mimikou. Aplikace tak vlastně oživuje předměty, jako jsou např. sochy, erby apod. Nemusí to být ale nutně jen takovýto způsob využití. Např. v nově připravované geohře v Dalovicích se ocitnete na bývalém rynku a když svůj telefon namíříte na čísla popisná jednotlivých domů, tak se vám ozvou zvuky aktivity, která se v objektu dříve děla. Můžete tak uslyšet např. ruch v hostinci, bušení do kovadliny v bývalé kovárně apod.

GEOFUN už tuto novou technologii ve svých nových hrách využívá. Natrefit na ni můžete například v nové horažďovické geohře „Na hradby! Král je před městem!“, kde mají hráči za úkol obejít s velitelem městské stráže opevnění a připravit vše potřebné na brzké obležení králem Rudolfem Habsburským. Rozpoznání obrazu se zde uplatní při hledání kouzelné hvězdy v městském znaku.

V geohře „Na Dívčí Kámen ve společnosti skřítka“, kde mají hráči za úkol vysvobodit zakletého skřítka Dřímálka, se jim tento objeví v menhiru, který se před jejich zraky rozpadne. Samozřejmě ale jen vir­tuálně v mobilní aplikaci… Mimochodem právě v této hře mají hráči možnost provést pomocí rozšířené reality rekonstrukci zříceniny Dívčí Kámen do původní podoby. Jak se vám líbí?

Těšte se spolu s námi, jaké další zážitky nám rozšířená realita a rozpoznání obrazu přinese do GEOFUNu!

foto
Vít PechanecGEOFUN
jednatel a projektový manažer
vitek@geofun.cz
Tel: 603 799 819
www.geofun.cz
 

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více