Pohled pod pokličku AKC ČR

Prezident AKC ČR
poprvé v historii členem prezidia WACS

Asociace kuchařů a cukrářů ČR je členem celosvětové asociace WACS (World Association of Chefs Societies). Tato profesní organizace sdružuje v současné době již 92 členských zemí a přes 8 milionů členů po celém světě. Každé dva roky se koná kongres v některé ze zvolených členských zemí. Letošní 34. kongres WACS se uskutečnil od 24. do 28. ledna v Santiagu de Chile. Česká republika zaznamenala na tomto setkání významný úspěch – prezident AKC Miroslav Kubec byl zvolen ředitelem WACS pro oblast střední Evropy.

Na slavnostní cocktail party uvítal delegáty z celého světa zástupce města a prezident Chilské gastronomické asociace Fernando A. De la Fuente Espina. V průběhu večera byli dekorováni noví čestní členové. Toto ocenění získal za svou celoživotní práci i Ondřej Antovský ze Slovenského svazu kuchařů a cukrářů.

V průběhu pětidenních jednání postupně vystoupili prezident WACS Gissur Gudmundsson, viceprezident Edward Leonard, postprezident Ferdinand Metz, honorární prezident Dr. Bill Gallagher a správce financí Norbert Schmidiger.

Delegáti mimo jiné odhlasovali přijetí nových členských států: Bosny a Hercegoviny, Republiky Makedonie, Saúdské Arábie, Pákistánu, Peru, Namibie, Mikronésie, Uzbekistánu a Ghany. Informace o činnosti přednesli ve svých zprávách jednotliví kontinentální ředitelé: Reinhold Metz za Střední Evropu, za Jižní Evropu Srečko Koklič, za Afriku Arnold Tanzer, za Ameriku Glenn Austin a za Severní Evropu Gissur Gudmundsson. Program byl zpestřen i soutěží kontinentálních ředitelů Cook off mystery basket. Slavnostní večeře v Castillo Hidalgo se osobně zúčastnily hlavní představitelky státu – prezidentka Chile Michelle Bachelet, ministryně zemědělství Marigen Hornkohl a ministryně kultury Paulina Urrutia.

Hromadné foto účastníků 34. kongresu WACS Hromadné foto účastníků 34. kongresu WACS

V dalších dnech informovaly o své činnosti vzdělávací a soutěžní komise a další sekce, byli představeni noví partneři WACS – společnosti Dick a Figo. Jonathan Bloom přednesl příspěvek na téma plýtvání potravinami, odpady v kuchyních a restauracích. Prezentaci hlavního partnera kongresu Unilever ­Food Solutions zpracoval Candan Karabagli, viceprezident Unilever Food Solutions Europe, na téma Chefmanship for a Better Future.

Tématy pro další semináře byly například Ženy ve WACS a Budoucnost v kuchařském vzdělávání; prezentace korejské a norské kuchyně doplnily i ukázky zpracování domácích mořských produktů, avokáda, používání místního koření, ochutnávky vín, sýrů, ovoce (Chile má například největší produkci borůvek na světě, ale jejich spotřeba na domácí půdě je velmi nízká) a olejů.

Představení tradičních chilských produktů a gastronomie vyvrcholila slavnostním večerem s prezentací chilských jídel a vín ve vinici Concha y Toro. Součástí bylo i folklorní vystoupení v místních krojích a ukázky speciální drezury chilských koní. Své tradiční místo v programu kongresu měly prezentace World Cooks Tour for Hunger 2011 (Světová cesta proti hladu) a další charitativní projekty jako Mezinárodní Den kuchařů a pomoc Haiti. Prezident Miroslav Kubec zde předal prezidentovi chilské asociace pro tyto účely finanční dar české asociace.

Důležitým bodem jednání byla následně i příprava kongresu v Koreji pro rok 2012 a prezentace kandidátů na pořádání kongresu v roce 2014. Oficiálními kandidáty se pro tento rok staly Norsko a Turecko. Zástupci obou využili prostor pro představení své země, gastronomie a kultury. Pro prezentaci norské gastronomie si rovněž tým z Norska přivezl domácí produkty a připravil slavnostní oběd pro delegáty kongresu; součástí bylo i folklorní vystoupení v tradičních krojích.

Ve volbě získalo Norsko podporu většiny států a zvítězilo (54:5). V roce 2014 se tedy 36. kongres uskuteční v Norsku ve Stavangeru. Třicet členů norského týmu svým nadšením rozbouřilo celý sál.

Pro naši delegaci nastal nejdůležitější okamžik celého kongresu – volba nových kontinentálních ředitelů pro Ameriku a Střední Evropu. Ze dvou kandidátů pro Ameriku získal většinu hlasů Luis Perotte. Kandidát pro Střední Evropu Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, získal jednohlasnou podporu všech zástupců volících zemí a byl zvolen kontinentálním ředitelem!

Poprvé v historii tak má Česká republika svého zástupce v představenstvu WACS na pozici Continental Director Europe Central jako jednoho z nejvyšších představitelů WACS. Více informací na www.wacs2000.org .

Global Chefs Challenge – světové finále

V průběhu kongresu se utkalo 28. ledna 7 finalistů – vítězů kontinentálních kol celosvětové soutěže Global Chefs Challenge – o titul Kuchař planety.

Seznam finalistů:

  • Jižní Evropa – Carlos Manuel Alves Gonçalves, Portugalsko
  • Asie – I Wayan Wicaya, Indonésie
  • Severní Evropa – Ronny Kolvik, Norsko
  • Severní a Jižní Amerika – Chris Thomson, Kanada
  • Afrika a Střední východ – Juraj Kalna, Spojené arabské emiráty
  • Tichomoří – Clifford Ross Howell, Austrálie
  • Střední Evropa – Wim Klerks, Nizozemsko

Vítězství a titul získal I Wayan Wicaya z Indonésie. Jeho vystoupení bylo opravdu mistrovským koncertem. Jako druhý se umístil Wim Klerks z Nizozemska, který při kontinentálním kole v Evropě zvítězil nad naším Janem Horkým.

Miroslav Kubec (vpravo) vystřídal ve funkci Reinholda Metze (uprostřed) Miroslav Kubec (vpravo) vystřídal ve funkci Reinholda Metze (uprostřed)

Ukončení 34. kongresu bylo situováno do městských zahrad PalacioCousiňo, kde všem přítomným poděkoval Fernando A. de la Fuente Espina,prezident Chilské gastronomické asociace (ACHIGA), spolu s JacquelineRodríguez Echevarría, generální manažerkou asociace. Galavečeře podširým nebem byla posledním místem pro neformální setkání 62 prezidentůa celkem 650 delegátů z celého světa.

Z vyjádření prezidenta Miroslava Kubece

„Chtěl bych zdůraznit, že je velmi důležité, abychom si všichni uvědomili, že jsme součástí obrovské profesní rodiny. Nevím, kdo z nás si dokáže v plném rozsahu uvědomit přínos a celkový dopad toho, že i naše asociace je členem této ušlechtilé a tak rozsáhlé společnosti. A co je neméně důležité, že i naše republika je konečně po mnohaleté soustavné práci velmi dobře vnímána mezi ostatními členskými zeměmi celého světa. Svědčí o tom i pozornost a velká vážnost, která je našim aktivitám věnována.

Fakt, že jsem jako kandidát získal podporu všech zástupců volících zemí, vnímám jako pozitivní důsledek naší společné práce, dobře fungujícího, silného profesního spolku a zodpovědného přístupu našich členů i partnerů.

Díky všem těmto skutečnostem jsem přesvědčen o smysluplnosti naší práce, o vhodném směrování našich aktivit a o tom, že cesta, kterou jste mě přivedli až k pozici WACS Continental Director Central Europe, otevírá další možnosti pro nás všechny…

Děkuji za spolupráci a podporu vám všem, protože je to náš společný úspěch!

Jsem hrdý na to, že mohu stát v čele tak silné organizace a že vás mohu zastupovat jako jeden z hlavních představitelů představenstva WACS; jsem hrdý na to, že s vámi mohu spolupracovat.“

(Slovo prezidenta najdete v plném znění na www.akc.cz .)

Text a foto: Zuzana Albrechtová, manažer AKC

www.akc.cz 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Šest medailí pro Mucha Sekty z 20. ročníku Cuvée Ostrava

Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...

Číst více