Pohled pod pokličku AKC ČR

Rok 2009 v Národním týmu

Uplynulý rok byl pro Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (NT AKC ČR ) rokem změn, tvrdé práce a příprav na další rok i rokem úspěchů a dosažených met. Tým pod vedením svého kapitána Jiřího Krále a manažera Jana Michálka zakončil úspěšným vystoupením a vzornou reprezentací České republiky na Kuchařské olympiádě 2008 v Erfurtu. Představenstvo AKC ČR zvolilo na základě výběrového řízení do funkce manažera národního týmu Tomáše Konopku s mandátem sestavení a vedením týmu na další čtyřleté období. Manažer pověřil kapitánským postem zkušeného šéfkuchaře, stávajícího člena národního týmu Jana Horkého. Společnou shodou obou vrcholových představitelů NT AKC ČR byl vybrán nový reprezentační tým pro čtyřleté meziolympijské období, složený z části původních i nově nominovaných členů.

Na setkání s vámi se těší
členové NT AKC ČR

  • Tomáš Konopka – manažer, Nestlé Professional
  • Jan Horký – kapitán, Zlatá Praha – InterContinental Praha
  • Radek David – kuchař, restaurace La veranda
  • Josef Dufek – kuchař, Sodexo
  • Norbert Hojda – kuchař, restaurace Sovovy Mlýny
  • Miroslav Husák – kuchař, Best Western Premier Hotel International, Brno
  • Alena Kirpalová – cukrářka, Hotel Park Holiday – Praha-Benice
  • Ondřej Koubek – kuchař
  • Tomáš Krofta – cukrář, Obecní dům Praha
  • Adéla Pitrová – kuchařka, Radisson Blu Alcron
  • Lukáš Skála – cukrář, InterContinental Praha
  • Martin Svatek – OREA hotel Dvořák Tábor
  • Petr Vlásek – Hotel U Zlaté Studně
  • Robert Cambal – comi, restaurace U Kašny
  • Michal Šmíd – comi, ISŠ Klatovy

Kulinářský národní tým má čtyři roky po skončení olympiády přípravný a soutěžní prostor pro finálové vyústění pod olympijským ohněm, aby prokázal, že jeho nominace byla oprávněná v plnění reprezentačních povinností a ve snaze a umění deklarovaných dosažením důstojných výsledků v reprezentaci kulinárního umění České republiky. Prvou akcí Národního týmu AKC ČR byla týdenní účast na Festivalu české kuchyně v sídle OSN v New Yorku, kde působila čtyřčlenná skupina pod taktovkou Jana Horkého. Druhá část národního týmu zajišťovala oběd pro účastníky konference Hospitality&Tourism Summit v hotelu Olympik. Konference se účastnili nejvýznamnější čeští hoteliéři, restauratéři a řada prominentních šéfkuchařů.

Přestože se termíny působnosti obou částí rozděleného týmu kryly, český národní tým se navzdory tomuto rozdělení dokázal s tímto handicapem vyrovnat a organizačně pokryl obě akce současně. Zároveň došlo ke kulinární pozoruhodnosti, kdy se v Praze i v New Yorku podávalo stejné menu, s rozdílem pouhých šesti hodin.

Na podzim se NT AKC ČR představil při přípravě tří galavečeří. V Českých Budějovicích jej přivítal Grand hotel Zvon a tým předvedl hostům soustředěnou a dokonalou práci při přípravě menu. Na druhém tréninkovém soustředění spojeném s galavečerem v OREA hotelu Dvořák Tábor byl přítomen i prezident AKC ČR Miroslav Kubec, který pozorně sleduje činnost národního týmu od samotného počátku. Společně s výstavkou studené kuchyně představil český kulinářský tým menu, kterým bude prezentovat českou gastronomii na světovém poháru na jaře 2010 v Singapuru. Další galavečeři připravil NT AKC ČR v ostravském Clarion hotelu při příležitosti Národní konference Asociace hotelů a restaurací. Národní tým ukázal všem účastníkům konference, s jakými nápady se bude prezentovat v nadcházejícím roce při světových soutěžích.

Národní tým AKC ČR na konferenci AHR ČR Národní tým AKC ČR na konferenci AHR ČR

Vyvrcholením národních kuchařských soutěží o Kuchaře roku je postup do kontinentálních kol. Jan Horký, kapitán NT AKC ČR, se jako český Kuchař roku 2008 – 2009 účastnil kontinentálního finále, kde skončil na úctyhodném čtvrtém místě. Přítomní čeští návštěvníci z řad NT AKC ČR vytvořili svému kapitánovi fantastickou kulisu, a tak nás může ještě navíc těšit, že jsme v roli fanoušků vyhráli na celé čáře.

Kuchaři mají dva velké svátky – Den sv. Vavřince a také skvěle připravený Mezinárodní den kuchařů, jehož tradice je docela krátká, ale za tu dobu si vydobyl vysokou kulinářskou prestiž. Minimálně třináct tisíc návštěvníků zaplnilo pražské Staroměstské náměstí a přišli ochutnat tradiční české speciality. Cílem akce bylo podpořit Nadaci manželů Livie a Václava Klausových, jejímž obsahem je projekt pod názvem Start do života, určený pro děti z dětských domovů. NT AKC ČR se aktivně představil veřejnosti přípravou bramborových specialit a steaků.

Rok 2010 bude pro nově složený kulinářský národní tým velkou výzvou. Má před sebou dva velmi náročné úkoly – reprezentovat českou gastronomii na světových pohárech v dubnu v Singapuru a v listopadu v Lucembursku. Pro důstojnou reprezentaci a navázání na skvělé výsledky z minulého období dělá NT AKC ČR maximum. Stejně jako letos má před sebou několik prezentací české gastronomie pro veřejnost – Slavnosti sv. Vavřince a Mezinárodní den kuchařů. Zároveň hodlá uskutečnit 4 – 5 galavečeří, které jsou pro důležité nejen z hlediska praktické přípravy před soutěží, ale i jako mediální prezentace českého národního kulinářského týmu v očích odborné i laické veřejnosti.

Závěr patří poděkování všem partnerům a představenstvu AKC ČR, ale zejména partnerům NT AKC ČR Nestlé Professional a nože Wusthof za podporu a přízeň.

Text a foto: -akc-

www.akc.cz

Nejnovější články z rubriky

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více