Pohled pod pokličku AKC ČR

Ve střední Evropě jsme čtvrtí!

Evropské kontinentální semifinále největší světové kuchařské soutěže WACS Global Chefs Challenge proběhlo v Budapešti 6. – 9. října 2009. Jako reprezentant Asociace kuchařů a cukrářů ČR, jejích partnerů i České republiky tam byl vyslán i vítěz minulého ročníku naší největší soutěže – Kuchař roku – Jan Horký. A nevedl si špatně!

Do Budapešti odjel Jan Horký spolu s Janem Součkem, vítězem v kategorii junior – na pozici comi. Naše reprezentanty odjel podpořit i prezident AKC ČR Miroslav Kubec a členové Národního týmu AKC ČR spolu s Milanem Sahánkem, který byl na soutěž vyslán AKC ČR jako člen hodnotící komise.

Soutěži WACS Global Chefs Challenge předcházel akreditační seminář pro nové a stávající rozhodčí v rakouském Innsbrucku. Mezinárodní akreditaci pro komisaře získali členové AKC ČR – Milan Sahánek a Marek Svoboda Soutěži WACS Global Chefs Challenge předcházel akreditační seminář pro nové a stávající rozhodčí v rakouském Innsbrucku. Mezinárodní akreditaci pro komisaře získali členové AKC ČR – Milan Sahánek a Marek Svoboda

Soutěž byla odbornou součástí doprovodného programu veletrhu Hoventa. O evropský titul se přijelo utkat osm soutěžících Německa, Rakouska, Nizozemska, Švýcarska, Lucemburska, Maďarska a České republiky.

Soutěžní menu, které předložil Jan Horký komisi k hodnocení:

  1. Candát konfitovaný, zauzený mouse z candáta a křenová zmrzlina
  2. Rolka z perličky s dýňovým purée a olivovou espumou
  3. Daněk ve vakuu, houbová kroketa a glazírované kaštany
  4. Čokoládový fondant, hruškový sorbet a nugátový řez

Konečné výsledky

  1. Nizozemsko – vítěz se utká se o titul Kuchař světa na Global Chefs Challenge v lednu 2010 v Chile
  2. Švýcarsko (náhradník)
  3. Lucembursko
  4. Česká republika

-akc


Regionální tým AKC ČR Praha
bronzový v Thajsku

Na konci srpna odletěl Regionální tým AKC ČR pobočky Praha a střední Čechy do hlavního města Thajska Bangkoku, aby se zúčastnil Asia’s 1st Culinary Cup ’09, svého vůbec prvního soutěžního klání tak daleko od domova.

Už jen to, že jsme letěli společně s prezidentem WACS Gissurem Gudmundssonem, se jen tak nepoštěstí každému týmu. Bangkok nás přivítal typickým asijským počasím, vlhko a dusno. V období tropický dešťů nic překvapujícího. Naším hlavním stanem byl hotel Ibis NANA, který nám – kromě toho, že z důvodu malých skladovacích prostor nepřijal naše cargo – poskytl dočasný domov ve velmi dobré kvalitě.

K samotné soutěži. Kdo nic neorganizoval, neví, jak těžké je cokoliv připravit.
Soutěž byla vyhlášena pro národní, regionální týmy a Challenge týmy. Samozřejmě zde soutěžila velká skupina Asiatů v různých disciplínách – vyřezávání z ledu a ovoce na čas, studená talířová jídla, teplá studia… Naše skupina byla zúžena pouze na Challenge týmy, což pro nás znamenalo soutěžit s národními týmy Nizozemska, Thajska, Malajsie, Jižní Koreje 1 + 2 a Číny. Soutěže se zúčastnilo 16 národů.

Vše začínalo už tři dny před vlastním vystoupením seznámením se šéfkuchařem hotelu a jeho zástupci, převzetím objednaných surovin a seznámením s pracovištěm. Ve čtvrtek 3. září nastoupil náš tým do kuchyně hotelu Four Seasons, kde jsme celý den a celou noc pracovali. Přístup kolegů k naší práci a vyhovění našim požadavkům bylo excelentní. O den později jsme odjeli s hygienicky uloženými výrobky do místa výstaviště, které bylo v pátém patře obchodního centra SIAM PARAGON připraveno na osmou hodinu. Celá tabule byla připravena den dopředu, takže jsme výrobky na místě pouze „doladili“ a vystavili. Vše muselo být hotovo v 11.30 hod. Bufet pro 30 osob nám dal ještě zabrat v tom, že komisaři si jídlo nebrali ze stolu, ale muselo pro ně být připraveno extra. Od každého pokrmu tři porce. Náš tým se dostal na pořadí degustace až ve dvě hodiny. Ten den s námi vystavovali kolegové z Jižní Koreje a Malajsie. Vyhlášení, původně plánované na 17.00 hodin, začalo až ve 20.00 hodin, takže jsme si užili téměř 40 hodin na nohou. Domnívám se, že bronzová medaile je pro náš tým v současné době a podmínkách úspěchem.

Právě soutěže v zahraničí, které je o kousek dál než sousedící státy, nám přináší velké zkušenosti, ale i nová přátelství a získání hlubšího povědomí u ostatních členských států WACS. V době soutěže probíhalo také jednání WACS pro oblast Pan Pacific, kde jsme se setkali s mnohými kolegy, kteří kladně ocenili účast našeho týmu na této soutěži. Zdůraznili, že soustavný trénink a vyměňování zkušeností a jejich další předávání, dobří a trénovaní odborní učitelé na školách jsou tím správným směrem v moderní gastronomii. Věřím, že některé z těchto atributů splňujeme, a doufám, že na zbylých zapracujeme.

Velké poděkování patří partnerům AKC ČR a sponzorům RTP za jejich profesionální přístup, podporu materiální, finanční a také morální. Děkujeme společnostem Bestsport, Fany Gastroservis, Axum Bohemia, MI Fruit, Fany info, Birkis – www.zdravotniboty.cz a dalším drobným přispěvatelům. Závěrem bych rád poděkoval celému Regionálnímu týmu AKC ČR pobočka Praha a střední Čechy za práci, kterou odváděli ve svém volnu celý rok, a všem kolegům z týmu, kteří měli možnost se této soutěže zúčastnit.

Jan Michálek, manažer týmu pro
Asia’s Culinary Cup 2009


Gastro Junior 2010 – Nowaco Cup

Pardubická ČEZ Aréna hostila ve dnech 24. – 26. září Dny moderní gastronomie.

Součástí odborného doprovodného programu bylo první regionální kolo již šestnáctého ročníku studentské gastronomické soutěže Asociace kuchařů a cukrářů ČR pro obory kuchař, cukrář a číšník – Gastro Junior 2010 – Nowaco Cup pod záštitou Jany Pernicové, členky Rady Pardubického kraje, a ve spolupráci Městského rozvojového fondu Pardubice, s generálním sponzorem soutěže – firmou Nowaco ČR.

Soutěže se i letos zúčastnily talentované naděje české gastronomie, které se nebály ukázat své dovednosti před širokým publikem a odbornou porotou, a tak se Gastro Junior 2010 – Nowaco Cup může pochlubit hojnou účastí z příslušných regionů České republiky. Své týmy připravily školy z Prahy, Karlových Varů, Chocně, Hronova, Chrudimi a mnoha dalších měst. Bohužel se již několikátý ročník nezúčastnil ani jeden zástupce z Pardubic. Kuchaři zde byli zastoupeni 21 soutěžícími, cukrářů přijelo 15, číšníků 20. Funkce hlavního organizátora se opět skvěle zhostila Hotelová škola Bohemia Chrudim, jejíž ředitel Eduard Kropáček řídil současně jako ředitel soutěže i spolupracující týmy maturantů 4. ročníků Michala Štorka a Michala Riegera.

Konkurence byla veliká, podle komisařů soutěžní surovina patří v tomto ročníku k zatím nejobtížnějším v rámci všech kol soutěže. Největší problém je v kvalitě tepelné úpravy a v moderním vzhledném uspořádání na talíři. A kdo získal nejvyšší hodnocení? V kategorii kuchařů se na prvním místě s 232 body umístil Jiří Brudra z Hotelové školy Bukaschool, s. r. o., Most s „Hovězím Ryb Eye položeným na bramborové placce se zadělávanou kedlubnou, restovanou zeleninou a pivním demi glass“.

Nejlepší cukrářkou se stala Sabina Dvořáková z SPV InterContinental Praha. Její „Pečený tvarohový řez, doplněný švestkami v červeném víně, povidlovou taštičkou, makovou zmrzlinou a omáčkou ze zakysané smetany“ si vysloužil 247 bodů. „Zlatým“ číšníkem se stal Petr Plojhar z Hotelové školy Bohemia Chrudim, který předvedl „Pečené jablko na javorovém sirupu s omáčkami z lesního ovoce a manga“ a teplý nápoj „Podzimní západ slunce“. Dohromady získal 399 bodů.

Gratulujeme všem soutěžícím i pedagogům a mistrům odborného výcviku za výbornou účast a předvedené výkony a postupujícím přejeme mnoho štěstí a úspěchů při finále soutěže Gastro Junior 2010 – Nowaco Cup, které se bude konat 3. – 5. března 2010 v Brně jako doprovodný program mezinárodních veletrhů SALIMA a EMBAX. Poděkování patří také všem partnerům a sponzorům, kteří tuto soutěž podporují.

Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR

www.akc.cz

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Šest medailí pro Mucha Sekty z 20. ročníku Cuvée Ostrava

Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...

Číst více