Pohled pod pokličku AKC ČR – 12/2012

WACS board meeting poprvé v České republice

 Ve dnech 18.–22. 11. se uskutečnilo historicky první setkání představitelů WACS (celosvětové asociace kuchařských spolků) v České republice. Představitelé WACS board pod vedením celosvětového prezidenta WACS Gissura Gudmundssona přijali pozvání kontinentálního ředitele WACS pro střední Evropu a prezidenta AKC ČR Miroslava Kubece a přijeli z celého světa na čtyřdenní jednání do hotelu InterContinental Praha, aby zhodnotili práci všech členských států (97) a projednali strategii činnosti, vzdělávání, světových soutěží a nových postupů a trendů v gastronomii, mimo jiné i podporu charitativních projektů a účast žen ve WACS.

Za podpory vedení hotelu InterContinental Praha a dalších partnerů AKC ČR – ochutnali například českou kuchyni z nového programu Rieber & Son, oběd v režii Chef Clubu připravil Jan Pýcha. Slavnostní večeři v duchu českého menu ocenili rovněž všichni účastníci u Martina Slezáka v restauraci Konírna a poté, díky podpoře protokolu, navštívili hosté prostory Hradu a historické zajímavosti Prahy.

Výjimečnou událostí byla návštěva 2. regionálního kola celostátní soutěže Gastro Junior – Bidvest Cup 2013 v klánovické škole. Gissur Gudmundsson a členové boardu za doprovodu prezidenta Kubece zde pozdravili všechny účastníky soutěže, podpořili je osobním přáním a ocenili přínos tohoto klání pro vzdělávání mládeže nejen u nás, ale i z hlediska dalšího působení na celosvětových soutěžích – např. WACS Hans Bueshkens, které se v příštím roce zúčastní poprvé vítěz této soutěže jako reprezentant České republiky a AKC ČR a jejích partnerů. Na závěr poděkoval prezident WACS za podporu všem organizátorům – především prezidentovi Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a předsedovi SČMSD Ladislavu Juračkovi a řediteli soutěže a řediteli-jednateli Střední školy hotelnictví a gastronomie SČMSD v Klánovicích Luďku Vomáčkovi i partnerům AKC ČR. Společné foto s předsedy komisí – Markem Svobodou, Pavlínou Berziovou a dalšími členy boardu a AKC ČR bude jistě milou upomínkou na tuto událost.

Text: Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR
Foto: AKC ČR


 

Český kapr bez hranic na pomezí rakouské nebo bavorské kuchyně

 

Sedmileté jubileum v letošním roce oslavila prestižní kulinářská soutěž profesionálů Český kapr 2012. Finálové klání proběhlo o víkendu 9.–10. 11. 2012 jako doprovodný program mezinárodního gastronomického festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích. Soutěž i letos vykazovala vysokou úroveň všech finalistů kategorie junior i senior.

 

Ti měli za úkol připravit na pódiu ve studiích společnosti InterGast před zraky veřejnosti za pouhých 45 minut 5 porcí hlavního chodu, jehož dominantní surovinou byl filet z kapra. Téma letošního zadání znělo „Český kapr bez hranic na pomezí Rakouska a Německa“. Soutěž každoročně organizuje Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Šumava, ve spolupráci s festivalem Gastrofest, pořádaným Vladimírem Tůmou.

Letošní záštitu nad akcí převzali hejtman jihočeského kraje Jiří Zimota, prezident svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a předseda SČMSD Zdeněk Juračka a prezident AKC ČR a kontinentální ředitel WACS pro střední Evropu Miroslav Kubec.

Finanční podporu věnoval Svaz českých a moravských spotřebních družstev, Rybářské sdružení ČR České Budějovice a řada dalších partnerů a sponzorů AKC ČR.

 

Do soutěže se každým rokem přihlašuje řada kvalitních českých kuchařů. Také juniorská část soutěže je přehlídkou těch nejlepších, kteří reprezentují gastronomické školství. Odbornou zdatnost posuzovali naši přední odborníci. Předseda komise byl Vladislav Stuparič, členové Vladimír Picka, Eduard Levý, Petr Šíma a Krysztof Gawlik z Polska.

Nejvyšší hodnocení získal v kategorii seniorů s počtem bodů 348 Jan Beneš, v kategorii juniorů člen JNT AKC ČR Jakub Lev s hodnocením 341 bodů.

Soutěž opět doložila svými výsledky pozitivní vývoj v užívání regionálních produktů, a to nejen v jihočeském kraji. Soutěž se snaží podporovat tuto chloubu jižních Čech a ukazovat za podpory partnerů a médií, kolik moderních úprav kapra lze nabízet na talířích v našich restauracích. Pobočka Šumava děkuje za pomoc pobočce Jižní Čechy, zastoupené Petrem Šímou, a všem, kdo se každoročně na přípravě i průběhu soutěže podílejí.

Kompletní výsledky soutěže a fotogalerii najdete na www.akc.cz.

Bc. Miroslava Pítrová,
předsedkyně pobočky Šumava


Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila dort k výročí republiky

V neděli 28. října přijeli do prostor Španělského sálu na Hradě i zástupci Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, kteří již tradičně připravili slavnostní dort k výročí vzniku samostatného státu, státnímu svátku České republiky.

Na úvod společenského setkání s významnými hosty v reprezentačních prostorách předala prezidentskému páru šestipatrového obra spolu s autorským týmem Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR jménem kontinentálního ředitele WACS pro střední Evropu a prezidenta AKC ČR Miroslava Kubece.


Tým pěti šéfcukrářů (Tomáš Krofta, Vladimír Krofta, František Buchal, Jarmila Buchalová a Zuzana Růžičková) pod vedením šéfkuchaře Jiřího Krále připravoval tento téměř devadesát kilogramů vážící „zákusek“ v prostorách restaurace AUREOLE group tři dny a spotřeboval mimo jiné 70 vajec, 30 kg marcipánu, 12 kg cukru a 10 kg ovoce, dort zdobilo 120 ks státních symbolů a 321 lipových větviček a lístků.

Text: Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR
Foto: AKC ČR

www.akc.cz 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Šest medailí pro Mucha Sekty z 20. ročníku Cuvée Ostrava

Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...

Číst více