Pohled pod pokličku AKC ČR

Valná hromada Asociace kuchařů a cukrářů ČR 2009

„Myslím si, že my všichni můžeme být hrdi na to, jak významně je již dnes naše asociace vnímána i na státní a mezinárodní úrovni,“ prohlásil Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Jeho slova potvrdila návštěva první dámy České republiky Livie Klausové, účast prezidenta světové kuchařské asociace WACS Gissura Gudmundssona z Islandu, radního Ing. Milana Richtera z magistrátu hl. m. Prahy a dalších představitelů společenských organizací (CzechTourism, AHR ČR, FoS ČR) a firem na jednání celostátní volební Valné hromady AKC ČR, která se konala 28. března v pražském hotelu InterContinental.

Ze zprávy…

Jednání Asociace, která dnes sdružuje přes 1 100 kuchařů, cukrářů, většinu odborných škol (104), hotelů, restaurací, gastronomických firem a příznivců gastronomie, navštívilo přes 400 hostů; po zprávě o činnosti a hospodaření za uplynulé období a představení nových kandidátů do představenstva Asociace pozdravili přítomné čestní hosté, zástupci partnerů, dále vystoupili partneři valné hromady a členové Asociace.

Návštěva první dámy

Na jednání zavítala kolem poledne první dáma České republiky Livia Klausová, které Miroslav Kubec předal šek na 120 000 Kč. Výtěžek z druhého ročníku charitativně-společenské akce celosvětových oslav Mezinárodního dne kuchařů, který pořádá Asociace na podzim za podpory CzechTourism, AHR ČR, Poštovní spořitelny a mnoha partnerů, a vyjadřuje tak solidaritu s hladovějícími na celém světě, je věnován Nadačnímu fondu manželů Livie a Václava Klausových, projektu Start do života, který ulehčuje vstup do praktického života dětem odcházejícím z dětských domovů.

První dámě předal Miroslav Kubec výtěžek z oslav Mezinárodního dne kuchařů pro Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových První dámě předal Miroslav Kubec výtěžek z oslav Mezinárodního dne kuchařů
pro Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových

Vystoupení prezidenta WACS

Nejen samotná účast vzácného hosta, prezidenta Gissura Gudmundssona (ve funkci od loňského roku), zastupujícího téměř stovku asociací z celého světa, ale i jeho vystoupení oživilo jednání. Hned na začátku pan Gudmundsson podotkl, že je v této funkci nejmladším a navíc z nejmenší země – Islandu. „Je to důkaz, že všechno je možné!“ řekl. Rovněž vyjádřil přesvědčení o potřebě kandidatury našeho prezidenta Miroslava Kubece do pozice kontinentálního prezidenta WACS s tím, že má jeho 100% podporu.

Představenstvo vyhodnotilo výsledky škol v soutěži Gastro Junior – Nowaco Cup za poslední čtyři roky Představenstvo vyhodnotilo výsledky škol v soutěži Gastro Junior
– Nowaco Cup za poslední čtyři roky

Ve svém proslovu pak zhodnotil plnění slibů od svého zvolení, práci kanceláře WACS v Paříži a změny v práci s komisí. Do budoucna se chtějí vrcholové orgány WACS věnovat humanitárním a charitativním akcím, jako je např. International Chef’s Day, a pro své členy připravovat školicí programy a soutěže. „Budeme se více věnovat bezpečnosti potravin a odpadu,“ dodal prezident WACS Gissur Gudmundsson na pražské valné hromadě AKC ČR.

Ocenění nejvyšší

Představenstvo na svém jednání při hodnocení uplynulého období schválilo řadu ocenění, která vyjadřují poděkování za práci nad rámec pracovních povinností, dlouholetou činnost či úspěchy při reprezentaci. Celkem bylo uděleno 145 čestných uznání, dále 39 bronzových, 35 stříbrných a 15 zlatých medailí M. D. Rettigové. Nejvyšší ocenění – Řád sv. Vavřince – bylo uděleno Jaroslavu Runštukovi, Miroslavu Kubecovi a jako čestné ocenění Gissuru Gudmundssonovi. Dále představenstvo vyhodnotilo výsledky nejprestižnější soutěže AKC ČR pro studenty gastronomických škol Gastro Junior – Nowaco Cup za poslední čtyři roky. Třem nejúspěšnějším (v počtu získaných medailí) věnoval pohár „pana Ladislava Nodla“ generální partner soutěže firma Nowaco ČR.

  1. Soukromá Hotelová škola Bukaschool Most
  2. Středisko praktického vyučování hotelu InterContinental Praha
  3. Střední škola potravinářská a služeb Brno

Ocenění přišla zástupcům škol osobně předat vnučka nestora české gastronomie paní Marešová-Nodlová.

Řád sv. Vavřince byl udělen (zleva) Gissuru Gudmundssonovi, Miroslavu Kubecovi a Jaroslavu Runštukovi Řád sv. Vavřince byl udělen (zleva) Gissuru Gudmundssonovi,
Miroslavu Kubecovi a Jaroslavu Runštukovi

Zástupce firmy Nowaco Marek Svoboda vyjádřil přesvědčení, že tato soutěž je nezastupitelným prvkem ve vzdělávání mladých odborníků, a chuť nejen ji jako generální partner dále podporovat a rozvíjet i v dnešní nelehké době, ale do budoucna povýšit toto ocenění na tradici a rovněž ho motivačně podpořit také dalším vhodným způsobem.

Výsledky voleb do představenstva AKC ČR
pro období 2009 – 2012

Do představenstva byli zvoleni:

Bc. Miroslav Kubec, Jiří Král, Ing. Jaroslav Fiala, Pavlína Berzsiová, Ing. Jindřich Žydek, Tomáš Krofta, Vladimír Krofta, František Buchal, Martin Slezák, Bc. Roman Sejval, Bc. Maria Horníková

Kontrolní a revizní komise:

Jiří Eichner, Karel Lukeš, Bc. Marek Svoboda

Na prvním zasedání dne 28. března 2009 představenstvo volilo ze svého středu prezidenta a dva viceprezidenty :

  • Prezidentem pro následující volební období se stal Bc. Miroslav Kubec
  • Viceprezident AKC ČR (pro kuchařskou sekci): Ing. Jindřich Žydek
  • Viceprezident AKC ČR (pro cukrářskou sekci): František Buchal

Děkujeme všem členům odstupujícího představenstva za jejich práci po celé uplynulé období a nově zvolenému představenstvu přejeme hodně úspěchů při práci pro Asociaci kuchařů a cukrářů ČR, její členy a partnery. Děkujeme také všem členům, kteří se přihlásili do volebního klání a nabídli tak svou pomoc při rozvoji naší Asociace. Přestože nebyli zvoleni do představenstva AKC ČR, všichni si velmi vážíme jejich zájmu a byli bychom rádi, kdybychom se všemi mohli počítat i do budoucna. Věříme, že prostor pro spolupráci bude nemalý. Náš dík patří také všem partnerům za podporu a spolupráci.

Přejeme všem úspěšné jarní dny.

Za AKC ČR Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR
Foto: Michal Moučka


Nenechte si ujít

Odborný seminář na téma Japonská kuchyně

Kdy: V sobotu 13. června 2009 od 10.00 asi do 14.00 hod
Kde: Kuchařské studio KNORR, Vinohradská ul., Praha 2
Přednáší:
PhDr. Kristina Kopáčková, majitelka Hana Tours Praha Ltd., a její přátelé
Cena semináře:
Člen AKC nebo AHR 1 200/os., ostatní 1 500/os.
(cena včetně DPH)

Program semináře a přihlášky najdete na: www.akc.cz

Nejnovější články z rubriky

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více