Podrobné analýzy cestovního ruchu 2018–2019

Institut turismu ve spolupráci s řadou dalších odborníků sestavil detailní profil návštěvníků do úrovně krajů.

  • Prohlédnout galerii (3 fotografií)

GSM data z projektu RODOS nám zpřesnila celkové počty návštěvodnů (tedy celkový objem cestovního ruchu). Pomocí těchto údajů jsme mohli převážit výsledky z našeho primárního výzkumu zaměřeného na chování návštěvníků. Důležitým zdrojem dat pro sestavení těchto analýz byl také regionální satelitní účet cestovního ruchu od Českého statistického úřadu.

Analýza je vytvořena z dat 2018–2019 a je rozdělena na 4 cílové skupiny (domácí turista, domácí výletník, zahraniční turista a zahraniční výletník).

[fotogalerie]

Zaostřeno na domácí cestovní ruch

Domácí cestovní ruch je pro Českou republiku a její ekonomiku naprosto zásadní. Pokud se podíváme na GSM data, pak v celkové mase cestovního ruchu tvoří domácí turisté (počet jejich přenocování) více než dvě pětiny (43 %) a vytvářejí roční objem ve výši 119 mil. přenocování.

Nezanedbatelnou částí cestovního ruchu jsou také čeští výletníci s ročním objemem 96 mil. výletodnů.

Průměrná útrata českého turisty je 690 Kč na osobu a den. U výletníků je průměrná útrata téměř o 200 Kč na osobu a den vyšší (879 Kč). Částka u výletníků je vyšší zejména proto, že se do této sumy započítávají náklady na dopravu a veškeré nákupy během výletu.

Češi u nás cestují převážně individuálně a využívají k tomu nejčastěji osobní automobil (77 %). Vlakem jezdí 14 % turistů a 13 % výletníků. Téměř jedna pětina Čechů se na dovolenou vydala na nová místa (19 % první návštěva, 81 % opakovaná). Nejčastěji míří za kulturními památkami (38 %), pěší turistikou (37 %) a přírodními památkami (25 %). Dovolená také skýtá možnost potkat se s příbuznými a přáteli (27 %) a věnovat se společenskému životu (17 %). Při svých cestách za dovolenou či výlety spatřují největší nedostatky v infrastruktuře.

Sledujte novinky na portálu www.tourdata.cz.

Zdroj: CzechTourism

Autor

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více