Zahrádky restauratéry nespasí

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Dnes se s velkou slávou po téměř půlroce (naposledy měly otevřeno 18. prosince loňského roku) otevírají interiéry restaurací. Přestože bude jejich kapacita částečně limitována a hosté budou muset při případné kontrole prokázat svoji bezinfekčnost, jde pro restauratéry o velkou výhru. Zahrádky, které mohli otevřít již 17. května, pro ně totiž za současného počasí spásou nejsou. Radost jim tak kromě dnešního otevření interiérů může dělat i předpověď počasí - v druhé polovině týdne slibují meteorologové teploty stoupající až k 27 stupňům.

Zřejmě jste to zaznamenali i sami – restaurační zahrádky nejsou v době obědů právě přeplněné. A nemohou za to protiepidemická opatření limitující počet lidí u stolu, ale nebývale chladné a deštivé počasí. Obědové tržby restaurací tak v týdnu po otevření zahrádek zůstaly hluboko pod stavem před koronavirovou pandemií. Alespoň tedy podle obědových transakcí kartami Edenred.

„Počet obědových transakcí byl minulý týden (od 17. do 21. května, pozn. red.) na 39 procentech v porovnání se situací před začátkem koronakrize,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Edenredu Nicolas Eich. To je výrazně méně, než tomu bylo před rokem. V týdnu po 11. květnu 2020 (otevření zahrádek po prvním lockdownu), se počty obědových plateb pohybovaly těsně nad 50 procenty předcovidového stavu. „Jasně se tak ukazuje, jak moc je zapotřebí, aby se otevřely i vnitřní prostory,“ doplnil Eich.

V porovnání s týdnem předcházejícím otevření zahrádek se počty obědových transakcí v týdnu od 17. května zvýšily o pouhá tři procenta. I to je změna oproti loňsku, kdy konec prvního lockdownu přinesl silné oživení. „Je to ale dáno primárně počasím, které v květnu 2020 bylo pro otevření zahrádek výrazně příznivější oproti deštivému týdnu od 17. 5. 2021,“ vysvětlil Nicolas Eich.

I mírné oživení prý ale přineslo pro restaurace jednu pozitivní změnu v oblasti tržeb. Lidé, kteří jdou na jídlo na zahrádku, utrácejí více než ti, kteří si je nechají dovážet domů. Průměrná výše jedné platby za oběd se totiž v týdnu po otevření restaurací vyšplhala na 139,90 Kč, což je o 1,90 Kč více než jaký byl průměr v tomto dubnu, jak ukazuje tabulka. „Z rozvozu si většinou neobjednáváte nápoje, na zahrádce ano. A to se hned projeví na vyšší platbě,“ řekl Jakub Ryba, šéf inovací Edenredu. Ten očekává, že s lepším počasím a otevřením vnitřních prostor půjdou obědové útraty opět výrazněji nahoru, podobně jako loni v létě, kdy jsme v průměru za jeden oběd platili téměř 137 korun.

Nejnovější články z rubriky Finance

Zdroj: Hospodářská komora ČR

Jak vidí budoucnost turismu politici? Vyslechněte předvolební debatu!

Co když zasáhne cestovní ruch další lockdown aneb jak na další vlnu pandemie? Jak na restart a rozvoj gastronomie? Zapojíme se opět do EET? Umíme podpořit ohrožené segmenty cestovního ruchu jako lázně a horská střediska? To jsou...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

easyJet za pololetí prohloubil ztrátu na 701 milionů liber

Britská nízkonákladová letecká společnost easyJet vykázala za první pololetí svého finančního roku ztrátu před zdaněním 701 milionů liber (20,7 miliardy Kč). Loni za stejné období, které pandemie covidu-19 ovlivnila jen částečně, měla firma ztrátu 193...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Airbnb dávala v Praze práci 7 000 lidí

Z analýzy ekonomického dopadu Airbnb na vybrané destinace ve světě, kterou zpracovala společnost Oxford Economics, mimo jiné vyplývá, že v Praze tato firma zprostředkovávající sdílené ubytování v roce 2019 pomohla vytvořit zhruba 7 000 pracovních míst.

Číst více