Výlet českou krajinou

Za deštivého počasí se my suchozemci na parník jen tak nevypravíme. Leda by nám někdo připravil dostatečně zajímavou udičku s patřičně chutnou návnadou. To předposlední červencový týden učinilo vydavatelství MCU, které pozvánku na křest knihy fotografií Libora Sváčka Česká republika nahodilo do vod svých partnerů a přátel společně s chuťovým místopisem našich regionů. A tak se na parníku společnosti EVD ŠUMAVA sešlo i přes letní průtrž mračen tolik lidí, že se po třeboňském kapříkovi, hlavní delikatese večera, jen zaprášilo.

Publikace Česká republika z edice VisitBohemiaPhoto je celoročním výletem českou krajinou objektivem fotografa Libora Sváčka. Celkem 158 snímků našeho nejcennějšího kulturního dědictví vybírali autoři z archivu padesáti tisíc fotografií. Hrady, zámky, kláštery, vodní díla i technické památky jsou velmi často zachyceny perspektivou letce a i zkušené turisty obohacují o možná tušený, ale neobjevený pohled na známé památky. Obrázky doprovází heslovité popisky v šesti jazycích.

 

Publikace je především milým dárkem pro ty, kdo chtějí Česko teprve poznávat a nevědí si rady, kam kormidlo stočit nejdřív. Tento smysl publikace na knižním trhu připomněl při křtu jeden z jejích kmotrů, ředitel zahraniční propagace agentury CzechTourism Pavel Kosař. Šumivým Pilsner sektem křtila i Lucie Váchová, Miss ČR 2003, a také šéfkuchař Petr Stupka, který se toho večera ujal i role moderující sudičky, průvodce českou a moravskou regionální kuchyní a strůjce večerního rautu. Na parníku Šumava (na řece Vltavě) se servíroval kapr z Třeboně v několika provedeních, například jako kapří pomazánka, kde se kuchař za pomoci koření a mleté zeleniny mistrně popral s rybí chutí a jako pikantní dochucovadlo k ní dodal „omáčku“ s česnekem. Gastronomické zvyklosti dalších regionů reprezentovaly brambory šťouchané se zelím, sladké koláče se napekly ze špaldové mouky a polévaly dresinkem z lesních plodů.

Stupkův chuťový místopis byl sympaticky přiměřený, neboť erudovanost a délka výkladu nepřesáhly dobu, po kterou publiku mohl gradovat apetit. Až dostanete chuť na kteroukoliv naši regionální specialitu, neomezujte se na její domácí přípravu a vyrazte přímo do její domoviny. Sváčkova Česká republika vám pak může být dobrou inspirací.

-hačá-

Nejnovější články z rubriky

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více