Storyous: Restauratéři by neměli zanevřít na odběr jídla s sebou

Foto: Shutterstock.com Restauratéři by ani po rozvolnění proticovidových opatření neměli zanevřít na odběr jídla s sebou Foto: Shutterstock.com

Provozovatelé restaurací by podle společnosti Storyous, která do stravovacích podniků dodává technologie a pokladní systémy, neměli zanevřít na odběr jídla s sebou. Zvážit by ale měli všechny možné zdroje příjmů včetně bezkontaktních služeb. Situaci v gastronomii by mohla negativně ovlivnit omezení, která budou doprovázet případnou další vlnu pandemie koronaviru. ČTK to řekl obchodní ředitel společností Storyous a SaltPay Jan Kosek.

Průměrná tržba na den a podnik byla letos v červnu podle Storyous o 15 procent vyšší než loni. Červencová data pak vykazují nárůst hodnoty o šest procent proti stejnému období loňského roku, a o 23 procent ve srovnání s prvním prázdninovým měsícem roku 2019. Z údajů Storyous dále vyplývá, že ceny v restauracích se za poslední dva roky zvýšily. Například smažený sýr v obědové nabídce stál předloni průměrně 118 korun, letos za něj lidé dají 135 korun.

Ačkoliv se podle Koska může situace z hlediska tržeb zdát na první pohled jako optimistická, většina restaurací má podle něj po znovuotevření stále problém dohnat ztráty a navíc se potýká s nedostatkem personálu. Po květnovém rozvolnění podle Storyous otevřelo o pětinu podniků méně, než kolik jich fungovalo předloni před vypuknutím pandemie.

„Věříme, že v rámci podzimní vlny pandemie koronaviru, která s největší pravděpodobností přijde, již vláda zasáhne chytřeji a citlivěji, s vědomím možných důsledků. V případě gastronomie by měla postupovat tak, aby případná omezení nebyla pro provozovatele likvidační. Okolní země, jako třeba Španělsko, jsou skvělým příkladem toho, jak lze nastavit restrikce způsobem, který zároveň umožní provozovatelům zajistit plynulý chod. Další kompletní uzavření by bylo fatálním pro další řadu podniků a v celkovém důsledku by to dále silně poškozovalo i ekonomiku země,“ řekl dále Kosek.

Kosek restauratérům doporučuje větší příklon k digitalizaci a využívání služeb s QR kódy. Ty jim podle něj umožní rozšířit poskytované bezkontaktní služby. V případě další vlny nákazy by se pak podle něj znovu více ke slovu dostal odběr jídla s sebou, což by provozovatelé gastronomických podniků měli mít na paměti.

Hosté v restauracích musejí být momentálně usazeni tak, aby měli mezi sebou rozestupy alespoň 1,5 metru s výjimkou lidí u jednoho stolu. V provozovně nesmí být více lidí, než je míst k sezení. U stolu mohou sedět nejvýše čtyři lidé, od září jich bude moci být šest. Do gastronomických podniků mají přístup jen lidé s dokončeným očkováním, lidé s negativním PCR nebo antigenním testem a ti, kteří v posledních 180 dnech nemoc covid-19 prodělali.

Nejnovější články z rubriky Expert

Foto: Petr Manuel Ulrych

Kulhánek: Turismus se v létě přiblížil předcovidové situaci

Po Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) se tento týden za končící letní turistickou sezonou ohlédlo také Ministerstvo zahraničních věcí (MZV). O vývoji zejména výjezdového turismu novináře během dnešní tiskové konference informoval ministr Jakub Kulhánek. Představeny byly...

Číst více
Foto: Shutterstock.com, Vysočina Tourism, Koruna Vysočiny (montáž: COT group)

Vysočina Tourism povede Oľga Königová

Novou ředitelkou organizace destinačního managementu Vysočina Tourism se stane Oľga Königová, která ve funkci nahradí Tomáše Čiháka. Ten měl chod krajské DMO na starosti od roku 2009. Oľga Königová doposud stála v čele destinační společnosti Koruna...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tunisko přispěje cestovkám na podzimní chartery

Cestovním kancelářím, které vypraví do Tuniska charterové lety na okraji sezony, se dostane od této země finanční podpory. Snahou destinace je podpořit pandemií silně poznamenaný turismus. Českým novinářům to řekl generální ředitel Tuniského národního úřadu...

Číst více