Restaurace se omezení stravenek nebojí

Záměr ministryně financí rozšířit možnosti pro zaměstnanecké stravování poskytnutím paušální částky ke mzdě podporuje Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR). Pro zaměstnavatele i zaměstnance by přineslo větší flexibilitu v zajištění stravování bez ohledu na to, zda restaurace nebo občerstvení stravenky přijímá.

Podle průzkumu AHR ČR již v současné době přibližně 30 % restaurací stravenky nepřijímá. Časová a administrativní zátěž spojená se stravenkami je pro restaurace velmi zatěžující. Navíc musejí provozovatelé platit provize z nominální hodnoty každé stravenky, a to až 6 procent, firmám, které stravenky tisknou. Přijímá-li restaurace elektronické stravenky, hradí k tomu ještě provize poskytovatelům terminálů.

„Pokud někdo argumentuje tím, že je třeba zajistit účelovost poskytnutého příspěvku na stravu, pak papírové stravenky ji nezajistí. Stravenky jsou běžně přijímány i jinými subjekty než poskytovateli stravovacích služeb a u některých obchodníků dochází i k jejich opětovnému oběhu. Na druhou stranu pro zaměstnance, kteří jsou často na cestách, případně se místo jejich práce mění, by paušální odměnou odpadlo mnoho starostí jak a kde se stravovat,“ uvedl k návrhu Václav Stárek, prezident AHR ČR. Podle něj mají zaměstnanci také problém s tím, že stravenky, jejichž platnost je omezena časem, propadnou, a o část příspěvků tak přijdou.

Značné procento restaurací přijímá stravenky jen z důvodu konkurenceschopnosti s okolními restauracemi. Podle průzkumu AHR ČR se 60 procent restaurací přijímajících stravenky nebojí toho, že by z dlouhodobého hlediska přišlo o své hosty. Pokud by došlo k úbytku hostů, pak by se jednalo pouze o malou část návštěvníků v době obědových menu a tento jev by byl pouze dočasný. Lidé, kteří preferují teplé jídlo s obsluhou v restauracích, budou v případě poskytnutí finanční částky ke mzdě navštěvovat restaurace i nadále. Nebudou měnit svůj životní styl jen proto, že nemají stravenky. Ti, kdo stravenky používají již nyní na nákupy potravin v obchodech, budou, tak jako doposud využívat finančních příspěvků k zajištění jiných forem stravování.

Foto: Shutterstock.com

Ing. Klára Zachariášovágenerální sekretář AHR ČR
www.ahrcr.cz
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Šest medailí pro Mucha Sekty z 20. ročníku Cuvée Ostrava

Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...

Číst více