
Slovo prezidenta AKC ČR
Vážené kolegyně a kolegové, partneři, příznivci gastronomie,
dovolte, abych využil této příležitosti, pozdravil vás všechny jménem asociace i jménem svým a poděkoval vám za spolupráci a pomoc v průběhu uplynulého roku.
Díky aktivní práci představenstva a všech našich členů jsme splnili vše, co jsme si předsevzali. Navzdory ekonomickým prognózám se nám společně dokonce podařilo realizovat i některé aktivity nad rámec našeho standardního plánu, a tak odpovídajícím a plnohodnotným způsobem naplnit spolupráci s našimi partnery a partnerskými společenskými organizacemi, kterým patří naše poděkování, stejně jako všem mediálním partnerům. Jejich prostřednictvím jste byli pravidelně informováni a měli možnost se účastnit všech našich akcí a případně se svými nápady mohli podílet i na jejich dalším vývoji.
Doufám, že se vám s námi líbilo a dařilo, a věřím, že s podporou vás všech budeme moci i v tomto roce, který je pro naši asociaci jubilejní, pokračovat úspěšně v naší práci, rozvíjet systém vzdělávání a poskytování informací a pracovat na zkvalitňování služeb v našem oboru.
Přijměte, prosím, upřímné přání všeho dobrého do nového roku 2010, hlavně pevné zdraví, optimismus, nadhled a štěstí v osobním i profesním životě.
S přátelským pozdravem
Miroslav Kubec, prezident AKC ČR
Již 20 let na odborné gastronomické scéně
Nadcházející rok 2010 je pro Asociaci kuchařů a cukrářů České republiky i rokem významného jubilea, a proto dovolte, abychom vám přiblížili několika větami historii největšího profesního spolku u nás.
Vznik kuchařského spolku a Staré gardy kuchařské má svou bohatou historii již od počátku 20. století, ale založení Asociace kuchařů a cukrářů ČR tak, jak ji známe dnes, je spjato s rokem 1990. Na tomto místě je potřeba poděkovat všem zakládajícím členům, kteří se ve svém volném čase scházeli, zpracovávali a připravovali všechny potřebné podklady a dokumenty, aby ve výsledku splnili všechny administrativní náležitosti potřebné k vystavení „rodného listu“ asociace.
V dubnu roku 1990 podepsal zakládající prezident Jiří Petrák na ministerstvu vnitra zakládající listiny a spolu s Marií Bastlovou a Jaroslavou Stejskalovou začali připravovat první volební valnou hromadu.
Ta se uskutečnila v prosinci v hotelu Budovatel (dnešní Pyramida) za účasti 25 zakládajících členů. Prvním zvoleným prezidentem se stal Josef Vladař, Jiří Petrák byl jmenován čestným prezidentem. Průběh valné hromady řídil první předsedající Josef Frank, který mimo jiné poděkoval všem, kdo se aktivně podíleli na práci v přípravném období. V archivních záznamech i do paměti tehdy přítomných se zapsala jména mnoha známých odborníků z různých oborů gastronomie. Někteří z nich stále aktivně pracují pro asociaci nebo jsou členy senior klubu AKC, na některé již jen s úctou vzpomínáme, ale jejich jména zůstanou navždy součástí historie asociace. První ustavující schůze 11. 12. 1990 měla rovněž v programu potvrzení funkcionářů pro dvouleté období. O cílech a programu asociace tehdy rozhodovali například Josef Kostínek, Ladislav Nodl, Václav Šmíd, Jiří Eichner, Karel Kozler, Jiří Napravil, Jiří Růžička, Jan Hašek, Vlasta Šulcová, Rudolf Trsek, Věra Svobodová, Jiří Štrébl, dále přítomní viceprezidenti jednotlivých krajů – osmi poboček – a viceprezidenti jednotlivých tehdejších sekcí – například pro armádní, školní nebo závodní stravování.
V tomto roce slavíme již 20 let existence Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a věříme, že společně se všemi, kteří se podílejí na práci asociace dnes, členy i partnery, naplňujeme stanovené cíle a rozvíjíme odkaz těch, kteří položili našemu spolku pevný a smysluplný základ.
V průběhu roku vám zprostředkujeme mnoho dalších tematicky zaměřených aktivit a článků, v nichž vás seznámíme s bohatou činností v průběhu celého období. Doufáme, že vás průřez nejen vývojem asociace, ale i gastronomie jako celku a bližší seznámení s jejich osobnostmi zaujme a obohatí.
Ucelené informace a fotogalerii najdete na: www.akc.cz
Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR
Semifinále soutěže Kuchař roku
2009 – 2010 se blíží!
Asociace kuchařů a cukrářů ČR spolu s generálním partnerem akce Unilever Foodsolutions a dalšími partnery vyhlásila v říjnu již IX. ročník celostátní soutěže Kuchař roku.
Po datu uzávěrky dne 18. prosince vyhodnotila odborná komise zaslané přihlášky z korespondenčního kola a vybraní soutěžící byli vyrozuměni o postupu. Semifinále, v němž již účastníci budou prezentovat své dovednosti před publikem, se uskuteční ve dnech 16. – 17. ledna 2010 v SOU Gastronomie U Krbu, Praha 10. V tomto kole již také soutěžící obdrží seznam surovin, jejichž použití bude pro jednotlivé chody povinné. Na základě zhodnocení odborné komise, která bude složena ze zástupců asociace, generálního partnera a certifikovaných komisařů WACS, bude vybráno 10 finalistů pro kategorii senior a 10 pro kategorii junior.
O titul Kuchař roku 2009/2010, Putovní pohár a mnoho dalších cen se finalisté utkají v závěrečném kole. Na finálové kolo a slavnostní vyhlášení vítězů se můžete těšit dne 20. 3. 2010 v Clarion Congress Hotel Prague. Vítězové soutěže budou nominováni do kontinentálního kola největší celosvětové kulinářské soutěže pořádané Světovou kuchařskou asociací WACS Global Chefs Challenge.
Podrobné informace, seznam soutěžících a komisařů najdete na: www.kucharroku.cz nebo www.akc.cz .
-akc-
Seminář Tradiční italská kuchyně
Východočeská pobočka AKC ČR a VITANA FOOD SERVICE jako hlavní partner pořádají v sobotu 23. ledna seminář na téma Tradiční italská kuchyně. Proběhne od 9.00 hodin v prostorách školní jídelny a restaurace Střední školy hotelnictví a společného stravování v Teplicích nad Metují
- Lektoři: Andrea Bennea – italský mistr kuchař, hotel Bonato Náchod
Jan Vlček a Václav Šmerda – čeští mistři kuchaři
- Program: trendy současné italské gastronomie v praktických ukázkách a ochutnávkách.
Také se seznámíte s výrobou domácích těstovin a dalších tradičních výrobků italské kuchyně
Prezentace firem: Vitana – prezentace výrobků včetně výstavky a ochutnávky pokrmů. Součástí semináře je ochutnávka a prodej značkových vín od firmy Vinařské závody JUDr. B. Ďuričové Bzenec v zastoupení obchodního zástupce p. Petříčka.
Dále se zde představí firma Progast – vystaví své koření a kořenící směsi, praktické předvedení grilování, Almeco – prezentace cukrářských výrobků, Tupperware – výstavka nádob na uchovávání pokrmů a potravinových surovin, Tompeli – mléčné výrobky oceněné značkou Regionální produkt
- Cena: 550 Kč vč. 20% DPH člen AKC ČR (nutné prokázat platbu rok 2010)
750 Kč vč. 20% DPH ostatní
Platba hotově před začátkem semináře.
Občerstvení pro účastníky zajištěno.
- Přihlášení: e-mailem jarmilakar@seznam.cz nebo číslo mobilu 606 574 922, nejpozději do 9. 1. 2010
Za Východočeskou pobočku Jarmila Karásková
www.akc.cz