Doslova za pár dní, přesně v pondělí 25. května, přivítají své první „postkoronavirové“ hosty tuzemské hotely. A restaurace budou smět hostům zpřístupnit své interiéry. Určitá omezení však budou nadále trvat. Pojďme si tedy připomenout, jakými pravidly se bude provoz řídit.
Restaurace
Restaurační zařízení budou moc v pondělí otevřít hostům své vnitřní prostory. Jejich provoz však bude limitován – otevřeno budou moci mít od 6. hodiny ranní do 23. hodiny. Vzdálenost mezi zákazníky sedícími u různých stolů musí být alespoň 1,5 metru, vzdálenost mezi hosty sedícími u stejného stolu limitována není. Provozovatel bude muset zajistit, aby zákazníci při pohybu ve vnitřních prostorech dodržovali povinný odstup. Hosté nebudou muset mít v době konzumace nasazeny roušky.
Venkovní prostory restaurací (zahrádky) budou muset být upraveny tak, aby hosté na nich seděli ve vzdálenosti minimálně 1,5 m od kolemjdoucích, případně od nich budou muset být oddělení zástěnou bránící šíření kapénkových infekcí. Při vstupu do vnitřních i venkovních prostor provozovny stravovacích služeb bude muset být zajištěna možnost dezinfekce rukou pro zákazníky.
Před usazením každé nové skupiny hostů bude muset provozovatel zajistit dezinfekci stolů a židlí. Pokud bude restauratér i nadále prodávat jídlo a pití přes výdejové okénko, bude muset minimálně každé dvě hodiny zajistit jeho dezinfekci.
Ubytovací zařízení
První hosty v pondělí přivítají také hotely a další ubytovací zařízení. Jejich provozovatelé budou muset aktivně bránit shromažďování osob ve vzdálenosti menší než dva metry. Při vstupu do prostor ubytovacího zařízení a na záchodech bude muset být zajištěna možnost dezinfekce rukou pro zákazníky, pravidelně se bude muset provádět dezinfekce ploch, kterých se dotýkají ruce. Hostům budou muset být k dispozici materiály s vysvětlením platných protiepidemických opatření. Před ubytováním nového zákazníka bude muset být na pokoji provedena dezinfekce všech kontaktních ploch, předmětů, které jsou hosty používány (např. telefon, dálkové ovládání televize), koupelny a záchodu.
Provozujete-li ve svém hotelu saunu, budete muset kupříkladu zajistit, že každý zákazník před vstupem provede dezinfekci rukou. Saunu budete muset nastavit na minimálně 70 °C, parní sauny nebudou smět být provozovány. Mezi hosty budete muset ve všech prostorách včetně šaten zajistit rozestup alespoň 1,5 metru, přímo v saunách pak bude muset mít každý host prostor alespoň 4 m3. Při pobytu v sauně nebudou muset zákazníci nosit roušky. Ve všech prostorách budou muset být k dispozici dezinfekce a papírové utěrky, provádět budete muset častější kontrolu saun a dodržování opatření, resp. pravidelnou dezinfekci ploch, kterých se dotýkají ruce. Veškeré prádlo bude muset být dezinfikováno varem (prostěradla, ručníky, roušky). Zapomenout můžete v této fázi na saunové ceremoniály, při kterých dochází k víření vzduchu, stejně jako na provozování ledové studny či krystalického ochlazení. Pracovníci si budou muset pravidelně dezinfikovat ruce, vzduchotechnika bude muset zajišťovat 100% výměnu vzduchu a budete muset zajistit intenzivní čištění a dezinfekci virucidními prostředky všech prostor každý den po uzavření provozu nad rámec standardního čištění. Používat se budou smět pouze individuální stavebně oddělené sprchy, součástí každé sprchy bude muset být dávkovač s dezinfekčním mýdlem.