Vládní předloha, která má kromě kouření omezit prodej a podávání alkoholu, by mohla mít neblahý účinek pro studenty valtické vinařské školy a dalších gastronomických oborů. ČTK to řekl poslanec a bývalý starosta Valtic Jiří Petrů. Podle něj se studenti těchto oborů musí naučit manipulovat při práci s alkoholem, což by jim zákon znemožnil. S předsedou ústavně-právního výboru Jeronýmem Tejcem se proto dohodl na pozměňovacích návrzích, které tomu mají zamezit.
Poslanci by měli o zákonu rozhodnout v březnu. Jeho účelem je uchránit osoby mladší 18 let pití alkoholu, a proto mimo jiné zakazuje prodej a podávání alkoholu ve školách. „Striktní položení v zákoně by mohlo učinit problém ve vinařské škole, kde se studenti učí, jak vyrábět a degustovat víno. Existují také gastronomické školy, kde se lidé učí pracovat s alkoholem. Budeme muset v tomto ještě hodně bojovat,“ uvedl Jiří Petrů.
Některé školy podle něj navíc pronajímají v rámci vedlejší hospodářské činnosti některé své prostory pro různé akce, kde se pije alkohol, což už by také nebylo možné. Podle Petrů by tak školy mohly přijít i o peníze.
Poslanec považuje zákon za velký zásah do spolkové činnosti a zvyklostí občanů především na jižní Moravě, která je vinařským krajem. „Máme u nás akce určené ke konzumaci alkoholu, jako košty vína a pálenek, ale není to v tom zákoně vyjmenováno jako povolené, takže by se akce nemohly konat,“ uvedl Petrů. Pozměňovací návrhy, které probral s poslancem Jeronýmem Tejcem, by podle něj měly zabránit likvidaci akcí na jižní Moravě. Nesouhlasí ani s tím, aby se na sportovních akcích prodávalo pouze pivo do čtyř procent alkoholu, ale navrhuje schválení prodeje piv i s více procenty.
Iniciativu Petrů vítá i Jihomoravský kraj, který sám žádal, aby se pozměňovacím návrhem ochránily zájmy vinařské školy, jež je jediná v zemi. „Nechceme, aby se pod rouškou ochrany napáchalo více škody než užitku. Chceme, aby mohly tradiční akce probíhat bez obav ze sankcí,“ uvedl hejtman Michal Hašek.
Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...
Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...
Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...