Odbory jdou proti zájmu zaměstnanců

Vyjádření AHR ČR k varování odborových předáků

Odbory minulý měsíc varovaly premiéra před zaměstnaneckými paušály na stravu s údajně „dost závažnými informacemi“. Nyní přišlo vedení odborů s varováním, že podnikatelé budou využívat paušály ke snižování mezd, které sníží o paušální příspěvek na stravu. To vše za situace, kdy se všichni zaměstnavatelé snaží udržet své zaměstnance a více je motivovat. Tlak, který nejvyšší vedení odborů vytváří, aby zamezilo rozšiřování zaměstnaneckých benefitů, tedy pokračuje. Přitom papírové stravenky nikdo neruší, jde pouze o záměr vytvořit další varianty k zajištění stravování zaměstnanců.

Asociace hotelů a restaurací České republiky je přesvědčena, že žádný katastrofický scénář nehrozí, ale návrh, který by přispěl k rozšíření konkurenčního prostředí v oblasti stravování zaměstnanců, je zjevně trnem v oku mnoha zainteresovaným. „Odbory by obecně měly spíše zastupovat zájmy zaměstnanců, než bránit rozšiřování jejich benefitů. Z tohoto pohledu je postoj odborů nelogický. Jsem přesvědčen, že by lidé uvítali v některých případech finanční příspěvek na stravu spíše než papírové stravenky, které mají mnohdy problém uplatnit, a navíc jim pravidelně na konci roku propadá jejich platnost. Navíc, ještě před zavedením dalšího benefitu pro zaměstnance předem napadat podnikatele s tím, že budou systém zneužívat, rozhodně nesvědčí o snaze hledat optimální řešení pro všechny zaměstnance, ale je spíše příkladem vytváření argumentů na základě nepodložených domněnek,“ uvedl Václav Stárek, prezident AHR ČR. Skutečností zůstává, že papírové stravenky jsou anachronismem ve stylu potravinových lístků, jsou zneužívány k opakovanému použití, je s nimi spojena velká administrativní zátěž zaměstnavatelů, ale hlavně těch, kdo je od koncového zákazníka přijímají. Nikdo také dosud veřejně nehovoří o tom, že tento systém může fungovat jen tehdy, pokud jej budou restaurace a obchody akceptovat. V současné době již třetina restaurací stravenky vůbec nepřijímá a zákazníci se tomu bez problémů přizpůsobují. Stejně tak v celkovém objemu tržeb pro restaurace představují stravenky podíl pouze 15 procent.

Foto: Shutterstock.com

www.ahrcr.cz

Ing. Klára Zachariášovágenerální sekretář AHR ČR
www.ahrcr.cz
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restaurační zahrádky ve „štatlu“ až do Silvestra

Zatímco v minulých letech končila sezona venkovního posezení u restaurací v centru Brna na konci října, letos si budete moci dát „škopek" nebo „červa" na zahrádce třeba na „Frajplacu" až konce roku. Městská část Brno-střed tak vyhověla žádostem...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratéři mají kontrolovat bezinfekčnost, AHR požaduje změny

Dosluhující vláda Andreje Babiše zpřísnila proticovidová opatření – počínaje pondělím 1. listopadu bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Restauratéři se nové povinnosti přizpůsobí, Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ale varuje před dalším poklesem tržeb...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Etiketa jiných kultur: Se Španělem u stolu

Se zaujetím se u čtenářů setkal článek o dvou pilířích španělské kultury, který jsme publikovali před několika týdny. Vraťme se proto ještě jednou na Pyrenejský poloostrov a zastavme se u specifických rysů španělského stolování. A začít nemůžeme jinde než u legendárních...

Číst více