Odbory jdou proti zájmu zaměstnanců

Vyjádření AHR ČR k varování odborových předáků

Odbory minulý měsíc varovaly premiéra před zaměstnaneckými paušály na stravu s údajně „dost závažnými informacemi“. Nyní přišlo vedení odborů s varováním, že podnikatelé budou využívat paušály ke snižování mezd, které sníží o paušální příspěvek na stravu. To vše za situace, kdy se všichni zaměstnavatelé snaží udržet své zaměstnance a více je motivovat. Tlak, který nejvyšší vedení odborů vytváří, aby zamezilo rozšiřování zaměstnaneckých benefitů, tedy pokračuje. Přitom papírové stravenky nikdo neruší, jde pouze o záměr vytvořit další varianty k zajištění stravování zaměstnanců.

Asociace hotelů a restaurací České republiky je přesvědčena, že žádný katastrofický scénář nehrozí, ale návrh, který by přispěl k rozšíření konkurenčního prostředí v oblasti stravování zaměstnanců, je zjevně trnem v oku mnoha zainteresovaným. „Odbory by obecně měly spíše zastupovat zájmy zaměstnanců, než bránit rozšiřování jejich benefitů. Z tohoto pohledu je postoj odborů nelogický. Jsem přesvědčen, že by lidé uvítali v některých případech finanční příspěvek na stravu spíše než papírové stravenky, které mají mnohdy problém uplatnit, a navíc jim pravidelně na konci roku propadá jejich platnost. Navíc, ještě před zavedením dalšího benefitu pro zaměstnance předem napadat podnikatele s tím, že budou systém zneužívat, rozhodně nesvědčí o snaze hledat optimální řešení pro všechny zaměstnance, ale je spíše příkladem vytváření argumentů na základě nepodložených domněnek,“ uvedl Václav Stárek, prezident AHR ČR. Skutečností zůstává, že papírové stravenky jsou anachronismem ve stylu potravinových lístků, jsou zneužívány k opakovanému použití, je s nimi spojena velká administrativní zátěž zaměstnavatelů, ale hlavně těch, kdo je od koncového zákazníka přijímají. Nikdo také dosud veřejně nehovoří o tom, že tento systém může fungovat jen tehdy, pokud jej budou restaurace a obchody akceptovat. V současné době již třetina restaurací stravenky vůbec nepřijímá a zákazníci se tomu bez problémů přizpůsobují. Stejně tak v celkovém objemu tržeb pro restaurace představují stravenky podíl pouze 15 procent.

Foto: Shutterstock.com

www.ahrcr.cz

Ing. Klára Zachariášovágenerální sekretář AHR ČR
www.ahrcr.cz
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více