Juniorský národní tým AKC ČR: medaile z kuchařské olympiády!

foto: Marek Svoboda foto: Marek Svoboda

25. kuchařská olympiáda IKA 2020 se konala v německém Stuttgartu. V kategorii juniorských národních týmů se setkalo 24 týmů talentovaných kuchařů do 25 let z celého světa. Česká reprezentace ze soutěže přivezla zlato, stříbro a bronz.

IKA Buffet – bronz

Český tým soutěžil 15. února v kategorii IKA Buffet – studené i teplé pokrmy pro 12 lidí, které se nejen aranžovaly a fotografovaly, ale nově také ochutnávaly. Velkou roli sehrála prezentace kapitána týmu Vojtěcha Petržely a samozřejmě vzhled pokrmů, kombinace vůní a rozmanité chutě. Juniorský národní tým AKC ČR získal bronzovou medaili.

 

Restaurant of Nations – stříbro

Nejnáročnější klání čekalo tým 17. února v kategorii Restaurant of Nations – teplé tříchodové menu pro 60 návštěvníků restaurace národů, kde pokrmy byly servírovány u stolu. Porotci hodnotili řadu kritérií včetně výtěžnosti surovin nebo dodržování hygieny při přípravě. Tým vybojoval stříbrnou medaili.

Individual Live Carving – zlato

Vojtěch Petržela získal v prestižním vyřezávání z ovoce a zeleniny zlatou medaili a celkově se umístil na 3. místě na světě.

Trénink a přípravy

Vedení Juniorského národního týmu AKC ČR se v roce 2017 ujala sehraná dvojice šéfkuchařů. Manažerem se stal Marek Svoboda, executive chef a vedoucí Gastrostudia Bidfood, certifikovaný komisař WACS, který se kuchařských olympiád IKA účastnil coby komisař. Kapitánem se stal Lukáš Uher, executive chef Bonduelle, šéfkuchař ústecké Větruše a dlouhodobý člen Gastro Teamu Bidfood. V týmu pracuje například Vojtěch Petržala, trojnásobný vítěz kategorie kuchař/kuchařka, nebo Vladyslav Rjasnyj, vítěz kategorie cukrář/cukrářka.

Na IKA 2020 tým trénoval dva roky v Gastrostudiu Bidfood, v Národním zemědělském muzeu i v rámci řady veřejných akcí v Česku i zahraničí, aby si prověřil dovednosti, souhru, přípravu surovin i náčiní v různých kuchyních a prostorech. V listopadu 2019 byl Juniorský národní tým AKC ČR ohodnocen stříbrnou medailí a prvním místem v kategorii Chef’s Table na kuchařské soutěži ve slovinské Lublani.

Více na https://narodnitymkucharu.cz.

Nejnovější články z rubriky Expert

Foto: Zermatt Bergbahnen AG

Švýcarsko má první autonomní kabinovou lanovku

Při pátrání po zajímavých technologiích v oblasti turismu, které jsou jedním z hlavních zářijových témat, jsme narazili na první autonomní – tedy bezobslužnou – kabinovou lanovku, která od prosince loňského roku funguje v oblasti Zermattu. Vzhledem k tomu, že...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Srpen na Ruzyni: 700 tisíc pasažérů

Letištěm Václava Havla Praha prošlo v srpnu téměř 700 tisíc cestujících, což představuje meziroční nárůst o 102 procent. Nejčastějšími cíli byly tradiční dovolenkové destinace, hlavně Řecko, Itálie a Španělsko. Z konkrétních destinací však byl nejoblíbenější bulharský Burgas, kam se...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Letiště Praha letos odbaví 4 miliony lidí a skončí ve ztrátě

Pražské ruzyňské letiště by letos mělo podle odhadů odbavit asi čtyři miliony cestujících a společnost Letiště Praha zřejmě skončí ve ztrátě v řádu stovek milionů korun. Obnovování provozu je zatím pomalejší než u některých srovnatelných letišť v Evropě. Přesto...

Číst více