Hotelnictví a gastronomie prizmatem AHR ČR – 2/2018

Průvodce GDPR pro hotely a restaurace

Asociace hotelů a restaurací ve spolupráci s PricewaterhouseCoopers Česká republika připravila příručku k Obecnému nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) určenou hotelovým a restauračním provozům.

Průvodce si klade za cíl provést hotely a restaurace problematikou ochrany osobních údajů a pomoci jim lépe se orientovat v povinnostech, které pro ně GDPR stanovuje. Je tvořen 15 kapitolami, z nichž každá pokrývá určité téma podle GDPR. Každá z kapitol je ukončena seznamem doporučených kroků. Tyto kroky jsou praktickým návodem jak postupovat, aby si členské hotely a restaurace byly schopny zanalyzovat stávající stav prováděných zpracování osobních údajů, posoudit nedostatky vůči GDPR a navrhnout konkrétní opatření k zajištění a doložení souladu s GDPR.

AHR bude na problematice GDPR i nadále pracovat a společně s PwC připravuje vzory konkrétních dokumentů, ze kterých budou moci členské hotely a restaurace čerpat základ pro potřeby provozů. Je to z dalších členských benefitů, které AHR svým členům nabízí. „Jsme jedna z mála organizací, která tuto směrnici sleduje již od okamžiku, kdy se začala diskutovat v Bruselu. Podařilo se nám již na evropské úrovni vypustit řadu opatření, která by ještě více zatížila odvětví pohostinství. Využijeme také možnosti přípravy kodexu, který bude zohledňovat specifické oblasti nakládání s osobními údaji v našem podnikání,“ upřesňuje Václav Stárek, prezident AHR ČR. Poděkování za spolupráci patří společnosti PwC, která je mimo jiné připravena členům AHR, především z řad velkých hotelů a řetězců, zajistit potřebný audit za členských podmínek. V případě dotazů se obraťte přímo na sekretariát AHR ČR.


Jednání AHR ČR s ministryní financí

Dne 16. ledna proběhlo na půdě Ministerstva financí jednání Václava Stárka s ministryní financí Alenou Schillerovou. Tématem schůzky bylo vyjasnění dalšího postupu ministerstva v EET.

Paní ministryně představila 3 varianty možného řešení novely zákona o EET. Všechny varianty počítají s dokončením původně plánovaných etap a rozšíření EET na všechny oblasti podnikání, liší se především v technickém řešení zjednodušení samotné evidence pro drobné podnikatele. Jedna z variant počítá se stanovením nejvyšší hranice obratu, do které se tržby nemusejí evidovat elektronicky. Druhá varianta, do určité výše obratu, by umožnila podnikatelům rozhodnout se mezi elektronickou evidencí nebo zaplacením paušální daně. Třetí varianta, do určité výše obratu, počítá s umožněním využití jednoduchých účetních dokladů evidovaných finančními úřady. Všechny tyto výjimky z EET by však byly umožněny pouze fyzickým osobám.

Stanoviskem AHR zůstává, že je nepřípustné, aby zákon o EET zůstal v takové podobě a rozsahu, jakým je nyní po rozhodnutí Ústavního soudu, tedy aby ukládal povinnost elektronicky evidovat tržby pouze pro služby pohostinství a obchodu. Václav Stárek navíc ministryni upozornil, že stále přetrvává diskriminační prostředí pro restaurace, jelikož např. stánky s občerstvením stále evidovat tržby elektronicky nemusejí. Dále jsme upozornili na skutečnost, že jakékoli hranice pro výjimky z EET budou jen příležitostí pro možné obcházení zákona. AHR se přiklání k třetí variantě; finální podobu zákona ještě před zařazením do projednání vládou bude mít AHR možnost připomínkovat.


Začněte rok 2018 s členstvím v AHR ČR

Začátek roku je příležitostí využít naplno možnosti členství v Asociaci hotelů a restaurací. Sdružujeme již téměř 1 500 provozovatelů hotelů, penzionů, restaurací i škol. Ačkoli z celé řady našich aktivit profitují i zařízení, která nejsou členy, stále hledáme benefity, které poskytujeme pouze členským subjektům jako exkluzivní servis.

Zaměřujeme se na informace. Komplikované věci umíme říkat srozumitelně. O vyhláškách a nařízeních, které musíte znát, informujeme s předstihem. Tím vám spoříme čas. Uspoříme vám i peníze. Třeba na poplatcích autorských svazů a na energiích. Pokud si nevíte rady, poradíme vám. Zodpovídáme dotazy, zpracováváme šablony předpisů a metodiky, máme horkou linku pomoci pro restauratéry. Vzděláváme v Akademii AHR. Nabízíme řadu projektů, ke kterým se můžete přidat a se kterými je spojená i propagace – Hotelstars, Noc hotelů, Penzion roku. Nezapomínáme na vaše zaměstnance – spustili jsme program cestování po České republice v rámci členských hotelů za zaměstnanecké ceny. Oceňujeme ty nejlepší – od mladých manažerů po zkušené hoteliéry, od malých zařízení až po velké společnosti.

I přesto všechno výše popsané, nezapomínáme myslet ani na ostatní. Jsme zřizovatelem Nadace AHR ČR a společně pomáháme dětem z dětských domovů. Investujeme do jejich vzdělání a prostředí, kde žijí. Budeme rádi, pokud se k nám přidáte. Napište si o více informací a zjistěte, jak to funguje (sekretariat@ahrcr.cz).

Ing. Klára Zachariášovágenerální sekretář AHR ČR
www.ahrcr.cz
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Šest medailí pro Mucha Sekty z 20. ročníku Cuvée Ostrava

Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...

Číst více