Počátkem února se dostala na pořad jednání novela zákona o EET a DPH, která přináší, mimo jiné, rozšíření EET na oblast stánků a rychlého občerstvení. Zároveň také přeřazuje některé služby a produkty včetně pokrmů v restauracích a nealkoholických nápojů do druhé snížené sazby DPH (tedy 10 %).
AHR ČR vnímá tento zákon jako klíčový a dlouhodobě prosazuje další snižování sazeb DPH jako reakci na zefektivnění výběru daní a cestu k podpoře drobného podnikání. Václav Stárek v této souvislosti vystoupil během projednávání zákona jak v Rozpočtovém, tak v Hospodářském výboru PSP ČR. AHR ČR publikovala případové studie v rámci publikace Zpráva o přínosech nízké sazby DPH pro tvorbu pracovních míst a konkurenceschopnost v EU. Následně vydala tiskovou zprávu pro média i poslance PSP ČR.
Ze zprávy vyjímáme:
AHR ČR vítá, že se vládní návrh novely zákona o EET konečně dostal do projednávání Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR. Snahy o její zastavení a dokončení původního záměru poškozují poctivé podnikatele v pohostinství a dále udržují nerovné podmínky podnikání. Současný stav pouze diskriminuje část podnikatelů, a tudíž není možné, aby se tato povinnost trvale týkala pouze obchodu a části stravovacích služeb.
AHR ČR vítá skutečnost, že novela přináší převedení některých služeb, včetně stravování v restauracích, do nejnižší sazby DPH, tedy 10%. „To je změna, která podpoří drobné podnikání a jeho další rozvoj mnohem výrazněji než neustálé diskuse o tom, jak evidence tržeb poškozuje podnikání. Podporu EET a zefektivnění inkasa daní jsme vždy spojovali s následným snižováním daňové zátěže podnikatelů a je to cesta správným směrem,“ uvedl Václav Stárek, prezident AHR ČR.
AHR ČR vnímá EET jako projekt, který by měl zajistit stejné podmínky pro všechny podnikatele a přispět ke snižování šedé ekonomiky. Současná situace, kdy se povinnost evidovat tržby vztahuje pouze na některé provozovatele služeb veřejného stravování, dále prohlubuje nerovnou hospodářskou soutěž. Pro příklad, na jednom místě může podnikat jak restaurace, tak stánek s občerstvením a nabízet stejné produkty, přičemž pouze restaurace má povinnost tržby elektronicky evidovat.
Klíčové priority odvětví pohostinství pro mandát EU v letech 2019–2024
Konfederace HOTREC na půdě Evropského parlamentu představila svoji Bílou knihu pohostinství v Evropě a informovala o 5 klíčových prioritách pro období let 2019–2024. Vyzvala k pokračujícímu partnerství s evropskými institucemi a představila vizi evropského programu pro inovativní a udržitelné odvětví cestovního ruchu.
Na tomto dokumentu se podílela rovněž AHR ČR, která má v současné době zastoupení ve Výkonném výboru HOTREC. Dokument se zabývá prioritami, které je nutné řešit na evropské úrovni. Cílem je otevřená debata, podložená konkrétními daty a argumenty, vedoucí ke smysluplné podpoře a udržitelnosti cestovního ruchu.
Dokument přináší fakta a ekonomické ukazatele podtrhující význam pohostinství v evropském hospodářství. Zároveň definuje 5 prioritních oblastí, které by měly na evropské úrovni politici řešit:
kolaborativní ekonomika – implementovat opatření přijatá Evropskou komisí v roce 2018, která zajistí odpovědný a udržitelný cestovní ruch
lepší regulace – je nutné se nově zamyslet nad subsidiaritou a uplatňováním pravomocí EU, jejichž opatření by se měla zaměřovat především na přeshraniční otázky
digitalizace – revidovat regulační rámec EU s cílem identifikovat odpovědnosti platforem a zajistit spravedlivější a vyváženější jednotný digitální trh
potravinová politika – podporovat dobrovolné iniciativy týkající se životosprávy a výživy zaměřené na místní potravinářské služby, namísto horizontálních legislativních předpisů EU
sociální záležitosti – povýšit řešení otázky nedostatku kvalifikovaných pracovních sil na skutečně celoevropské téma
Místní poplatky
Novela zákona o místních poplatcích byla projednávána v Hospodářském výboru a ve Výboru pro veřejnou správu v PSP ČR. Prezident AHR ČR Václav Stárek vystoupil na obou jednáních výborů.
AHR je proti návrhu poslance Jakuba Michálka (Piráti), aby se místní poplatky vypočítávaly jako max. 5% reálné ceny ubytování a toto stanovisko jasně veřejně deklarovala včetně odůvodnění. Vládní novela je výsledkem detailních studií problematiky a společných jednání s profesními organizacemi a MF. Výbor pro veřejnou správu doporučil PSP ČR schválit návrh novely zákona a podpořil rovněž návrh na vyjmutí sezonních pracovníků z povinnosti platit místní poplatky.
Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...
Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...
Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...