Průvodce GDPR a směrnice jako pomoc členům
Ve spolupráci se společností PricewaterhouseCoopers jsme pro členy AHR vytvořili průvodce, který je srozumitelně provede problematikou osobních údajů. Průvodce je zaměřen na malá a střední stravovací a ubytovací zařízení. Každá z jeho 15 kapitol pokrývá určité téma GDPR a je dokončena seznamem doporučených kroků.
Foto: Shutterstock.com
|
Po průvodci jsme dopracovali také Interní přepis pro ochranu osobních údajů, který slouží k zaznamenání faktického stavu práce s daty v jednotlivých zařízeních. Obsahuje řadu příkladů a příloh s vypracovanými vzory včetně katalogů zpracování dat, vzorových souhlasů, aktualizovaného ubytovacího řádu atd. Ačkoli naším cílem je pomoci členům co nejvíce usnadnit zavádění GDPR, je nezbytné, aby také sami, nebo s externisty, provedli interní analýzy práce s daty a nastavili jejich zabezpečení dle nového nařízení. Případné podklady jsou na sekretariátu asociace.
Návrh novely zákona o EET obsahuje převedení stravovacích služeb do 10% DPH
AHR ČR spolu se SOCR ČR požadovala dokončení procesu zavádění EET tak, aby nedošlo k přerušení původního záměru a EET se vztahovala na všechny oblasti obchodu a služeb, kde dochází k hotovostní platbě. Zároveň dlouhodobě navrhujeme, aby byly zváženy současné sazby DPH pro stravovací služby.
Po několika jednáních s ministryní Schillerovou a na základě předložených argumentů počítá tato novela s přeřazením služeb stravování s výjimkou alkoholických nápojů a tabákových výrobků do druhé snížené sazby DPH, tedy 10 %. Dále upravuje, že místo elektronické evidence tržeb může podnikatel využít možnosti evidence ve zvláštním režimu (tzv. off-line režim) a to tak, že vystaví účtenku z bloku evidovaných účtenek, který obdrží od správce daně. Tato možnost by se však vztahovala pouze na podnikající fyzické osoby, za předpokladu, že výše tržeb nepřekročí 200 000 Kč a nejvýše 500 evidovaných transakcí ročně.
AHR ČR tento návrh podporuje, neboť odpovídá našemu požadavku na zavedení EET pro všechny obory a vychází vstříc drobným podnikatelům, jejichž prodej je spíše příležitostný. Pokud se, po loňském převedení do snížené 15% sazby, podaří prosadit náš záměr na zavedení 10% sazby DPH pro stravovací služby, pak by se jednalo skutečně o historický okamžik nejen pro naši organizaci, ale pro celý obor pohostinství.
Návrh zákona o místních poplatcích
MMR ČR chce předložit připomínkovací návrh k zákonu o místních poplatcích, který by měl řešit změnu současných poplatků rekreačního a lázeňského a poplatku z kapacity. Na změně systému jsme se s ministerstvem a ostatními profesními svazy domlouvali poměrně dlouho a existuje společná shoda na tom, že by měl vzniknout pouze jeden poplatek, kde by byl poplatníkem ubytovaný host, bez ohledu na to, za jakým účelem cesty přijel. Oproti dohodnutému však v návrhu ministerstva bylo navýšení maximální hranice poplatku na 50 Kč/osoba/den, což AHR ČR spolu se SOCR ČR považuje za neakceptovatelné.
Z těchto důvodů došlo k setkání zástupců Ministerstva financí, MMR a profesních organizací. Na základě jednání bylo dohodnuto, že se bude ministerstvo držet původního návrhu, tedy první dva roky by výše poplatku činila 21 Kč a teprve po dvou letech by se maximální hranice zvýšila na 50 Kč. Hoteliéři by spolu se změnou mohli přivítat také fakt, že by zároveň došlo ke zrušení poplatku z kapacity, který vnímáme spíše jakou skrytou daň provozovatelů ubytovacích služeb, neboť poplatníkem i plátcem tohoto poplatku je hotel. Nový jednotný poplatek by pak mohl být oddělen od ceny ubytování, což je běžná praxe ve všech turisticky vyspělých zemích. Problém následně nastává u paušálních plateb, které se dosud někde aplikovaly u poplatku z kapacity, ale jejich stanovení u poplatku, kde je poplatníkem host je v původní podobě nemožný. Proto nyní hledáme spolu se SOCR ČR a VŠH možnosti, jak paušály nebo systém, který by je nahradil, do zákona zahrnout. V každém případě přináší pozměňovací návrh k zákonu také jasnou povinnost pro poskytovatele ubytování v soukromí platit, což je dalším důležitým důvodem snahy o změnu tohoto zákona. MMR ČR zaslalo k připomínkám poslední verzi návrhu, který již počítá s postupným navyšováním z 21 Kč od roku 2019 a 50 Kč od roku 2021. AHR ČR tuto aktivitu podporuje, neboť byla od počátku jedním z iniciátorů těchto změn.
Odstartovala Roadshow AHR ČR 2018
Pokud vás zajímá, co je nového v oboru a chcete získat informace týkající se aktuálních témat v gastronomii a hotelnictví, navštivte některou z našich Roadshow. Pravidelně vyjíždíme do několika krajských měst s přednáškami, které jsou zaměřeny na legislativu, provoz či marketing. Budete také moci diskutovat se zástupci Inspektorátu práce či cizinecké policie. Nejbližší Roadshow: 12. 4. České Budějovice a 16. 5. Karlovy Vary.
Kompletní program včetně registrace je na www.akceahr.cz.