HORECA v reflektoru AHR ČR – 02/2013

Zákon o povinném značení lihu

 Dne 3. 12. jsme obdrželi k připomínkám návrh zákona o povinném značení lihu. AHR ČR vítá přípravu nového znění normy, která by měla významně přispět k eliminaci černého trhu s prodejem alkoholu v České republice.

Návrh novely zákona se dotýká podnikání v pohostinství v několika bodech:

  1. povinnost provozovatele restaurace mít otevřenou pouze jednu lahev od každého druhu alkoholu na jedno prodejní místo,
  2. definice maximálního objemu balení alkoholu ke konečnému prodeji – max. 1 litr celkového objemu,
  3. záznamní povinnost – vést záznamy kontrolních pásek a archivovat je po dobu 10 let.

K poslednímu bodu zákona jsme podali ministerstvu financí připomínku, která byla plně akceptována a zapracována do konečného návrhu zákona. Tato zásadní připomínka se týkala § 41 – Záznamní povinnost, která ukládala vést průběžnou evidenci kontrolních pásek. Požadavkem AHR ČR bylo, aby z této povinnosti byli vyjmuti koneční prodejci, tedy také zařízení veřejného stravování, která prodávají alkohol. Domníváme se, že toto opatření by nemělo žádný praktický dopad na zvýšení efektivity kontroly alkoholu, ale pouze by neúměrně zvyšovalo administrativní zátěž podnikatelů. Skutečnost, že zákon přímo zakazuje nakládání s neoznačeným alkoholem, by měla být dostatečná pro kontrolu distribuce lihovin konečnému spotřebiteli. Navíc povinnost pravidelného předávání evidence správci daně a její archivace je technicky velmi náročná, zvláště pro malé podniky.

Václav Stárek, prezident AHR ČR
starek@ahrcr.cz 

www.ahrcr.cz 


Využijte projektu: Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu

AHR ČR se stala vítězem veřejné zakázky „Tvorba vzdělávacích modulů/publikací a komplexní zajištění realizace dalšího profesního vzdělávání" pro oblast hotelnictví a stravování, jejímž zadavatelem byla agentura CzechTourism. Hlavním cílem projektu je přispět k rozvoji kvalifikační úrovně a kompetencí zaměstnavatelů a zaměstnanců v oboru cestovního ruchu a posílení udržitelnosti pracovních míst prostřednictvím vytvoření uceleného vzdělávacího systému.

V praxi to znamená, že Asociace hotelů a restaurací České republiky bude v následujícím roce a půl nabízet unikátně vybrané kurzy zcela ZDARMA a bez nutnosti podávání složité žádosti. Zájemce jednoduše navštíví stránku
www.vzdelavani.czechtourism.cz, kde si vybere jednotlivé kurzy a termíny, na které se zdarma zaregistruje. Kurzy povedou zkušení a profesionální lektoři z praxe, které znáte ze seminářů Podnikatelské akademie AHR ČR.

Standardní délka trvání kurzu je 8 vyučovacích hodin, včetně přestávek na občerstvení. Lektoři, kteří výuku vedou, jsou uznávaní odborníci ve svých oborech a při výuce kladou velký důraz na propojení teorie s praxí a na příklady dobré praxe.

Seznam kurzů pro oblast GASTRONOMIE

  • Řízení úseku F & B
  • Maximalizace příjmů restauračních zařízení
  • Marketing restauračních zařízení
  • Komunikační dovednosti a efektivní komunikace pro oblast cestovního ruchu
  • Kalkulace v gastronomických provozech
  • Specifické jazykové dovednosti pro oblast stravování
  • Potenciál nápojů ve vztahu k zisku restaurace
  • Tvorba jídelního lístku
  • Profesionální obsluha hostů pro číšníky a servírky
  • Gastronomický seminář – Recepce, rauty a bankety
  • Gastronomický seminář Moderní česká kuchyně
  • Gastronomický seminář Ryby

Seznam kurzů pro oblast HOTELNICTVÍ

  • Koučování pro oblast cestovního ruchu
  • Budgeting – rozpočtování v ubytovacím zařízení
  • Základy Revenue managementu pro ubytovací zařízení
  • Optimalizace provozních nákladů ubytovacího zařízení
  • Manažerské schopnosti a dovednosti pro oblast cestovního ruchu
  • Kreativní obchodní strategie a taktiky pro ubytovací zařízení aneb využití sociálních médií v praxi
  • Flexibilní cenová politika vs. cenový dumping ubytovacích zařízení
  • Marketing ubytovacích zařízení
  • Recepce
  • Housekeeping
  • Rezervace
  • Vyřizování reklamací a stížností pro oblast cestovního ruchu

Kromě otevřených kurzů je možné vzdělávat se i formou e-learningu či studovat z e-knihovny. Gastronomické semináře bude ve spolupráci s námi zajišťovat Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Alžběta Cedidlová, manažerka vzdělávání
cedidlova@ahrcr.cz
 

www.ahrcr.cz 

Nejnovější články z rubriky

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více