Gastronomický den AHR ČR se tentokrát uskutečnil 31. 5. v Mikulově. Volba místa i čas nebyly vůbec náhodné. Tato již tradiční konference pro odbornou veřejnost letos odstartovala třetí ročník Mikulov Gourmet Festivalu.
Gastronomický den moderovaný Václavem Stárkem, prezidentem AHR ČR, seznámil účastníky se současnými světovými trendy v gastronomii, legislativními změnami a vývojem trhu.
Chuť degustovaných vín umocnila nejen moravská hudba, ale také malebný pohled ze zámeckých teras na mikulovský Sv. kopeček |
O gastronomii jako podpoře cestovního ruchu hovořila Barbora Vojtová z agentury CzechTourism. Vysvětlila, proč věnuje CzechTourism takovou pozornost gastronomii a proč vidí velký, zatím málo využitý potenciál ve spojení cestovního ruchu a gastronomie. O víně a hostinách na evropských dvorech velmi poutavě vyprávěl spoluautor nové expozice „Víno napříč staletími" Bohumil Vurm.
V úvodu konference hosty přivítal starosta Mikulova Rostislav Koštial |
Světové trendy v gastronomii 2012 shrnul Tomáš Konopka, manažer národního týmu AKC ČR. V čem spočívá úspěch kvalitní gastronomie – o své zkušenosti ze zahraničních cest (soutěží i stáží) se podělil Jan Horký, člen národního týmu kuchařů. Čeští kuchaři mají ve světě velmi dobré jméno, jež spočívá v jejich flexibilitě a všestrannosti.
Legislativní změny a jejich dopad na konkurenceschopnost gastronomických provozů bylo téma Kláry Zachariášové, generální sekretářky AHR ČR.
Gastronomický den se tentokrát nekonal v žádném hotelu nebo restauraci, ale v kongresovém sále Mikulovského zámku |
O trendech v gastronomii z pohledu výrobce piva hovořil Libor Vávra, sládek Pivovarů Staropramen. Staropramen je velmi systémová firma a zjišťuje si data, jak se vyvíjí návštěvnost v restauracích napříč gastronomickým spektrem a proč se trh chová, tak jak se chová. O některá z čísel se Libor Vávra podělil s účastníky konference. Svůj prostor dostali v závěru konference také hoteloví dodavatelé, bez jejichž podpory by se takovéto vzdělávací akce oboru konat nemohly.
Součástí konference byla malá doprovodná výstava – bez hotelových dodavatelů by to nešlo… |
Po ukončení Gastronomického dne AHR ČR využila řada účastníků pozvání na slavnostní otevření expozice „Víno napříč staletími" (více na str. 53) a také na ochutnávku růžových vín ročníku 2011, kterou uspořádal Vinařský fond v zámecké zahradě.
Na degustaci růžových vín ročníku 2011 bylo z čeho vybírat |
Gastronomický Mikulov Gourmet Festival pro veřejnost, kde se snoubí jídlo s vínem, historií a současností lokální kuchyně probíhal následně od 1. do 3. června v pěti mikulovských restauracích. V každé z restaurací probíhala kromě tříchodového menu snoubeného s vínem také ochutnávka pěti vzorků vína jedné typické moravské odrůdy (více na www.mikulovgourmetfestival.cz ). Degustační menu sestavili a po celou dobu festivalu připravovali členové národního týmu AKC ČR. Menu vycházela z receptů národů, které v Mikulově v minulosti žili. Připravena byla moravská, německá, rakouská, židovská a habánská tradiční kuchyně. Vše bylo připraveno z regionálních surovin a snoubeno s moravskými víny.
Degustační menu letošního Mikulov Gourmet Festivalu sestavili a po celou dobu festivalu připravovali členové národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR |
„Národnosti se na Mikulovsku střídaly, ale každá využívala štědrosti a úrodnosti našeho vinařského kraje. Chceme návštěvníkům ukázat, že každá z kuchyní vychází především z čerstvých surovin, které jih Moravy nabízel a nabízí, a že se této nabídce přizpůsobila. Víno zde přitom hrálo významnou roli jak v životě a vztazích, tak v gastronomii," zdůraznil Petr Marcinčák, hlavní organizátor festivalu.
Excelentní byly pokrmy z ryb, produktů Rybníkářství Pohořelice, ve snoubení s Rulandským bílým z Novosedel |
Light motiv čtyřdenního festivalu zůstal stejný jako v předcházejících ročnících – moderně pojatý návrat k tradiční kuchyni snoubené s těmi nejlepšími víny. Všichni kuchaři vařili z klasických surovin, které jsou běžně k dostání u místních prodejců a dodavatelů. Navíc ale přidali neotřelost, design, švih a sex-appeal.
Text: Eva Frindtová
Foto: Petr Frindt a archiv Mikulov Gourmet Festivalu