Etiketa jiných kultur u stolu: Thajsko

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Také rádi navštěvujete thajská bistra v Česku? A všimli jste si, že pravidla stolování jsou zcela odlišná od těch našich středoevropských? Já osobně miluji Thai Bistro ve Skořepce na Starém Městě v Praze. Bia, majitelka, je z Bangkoku a vaření a stolování bere velmi vážně. Je zábavná, pohodová a vždy v dobré náladě, a pokud jde o mé přestupky u stolu, tak těm je dopředu odpuštěno.

Stolovat s Bia u jednoho stolu je opravdový zážitek. Neformální seance u stolu, kde nikdy nesedíme jen samy dvě, jsou vždy velmi přátelská, zároveň trochu hlučná a plná smíchu. Obvykle jsem v její společnosti hostem číslo jedna a mám své místo uprostřed stolu a hostitelka Bia sedí naproti mně, abychom mohly snadněji mluvit.

Pravidla etikety u stolu v Thajsku nejsou zase tak rozdílná, jak bychom si představovali, ale přesto se připravte na jisté odlišnosti a respektujte je, aby nedošlo k faux pas.

Nikdy si nesedejte ke stolu sami, počkejte, až vám ukážou vaši židli. Pokud vás však usadí na bambusové rohože, sedněte si tak, abyste ostatním při jídle neukázali nohy.

V Thajsku můžete být v restauraci požádáni, abyste si přisedli ke stolu k neznámé skupině lidí, protože jsou u stolu prázdná místa. Pro vás to však neznamená, že se musíte pouštět do rozhovoru s lidmi u stolu.

U stolu se obvykle sejde více než dvě osoby, běžná jsou sdílená jídla. Zvykem je, že jídlo u stolu přednostně objednávají starší dámy a ty vybírají pokrmy vhodná pro celou skupinu. Jedná se o několik druhů masa a ryb a spousta zeleniny. Pokud máte chuť vyzkoušet něco, co v objednávce není, požádejte objednavatele, zdali by vám splnil vaše přání, určitě to pro vás rád udělá.

Některá jídla mohou být pro vás velmi divná, nebraňte se tomu a určitě vyzkoušejte. Jste-li však přesvědčeni, že jídlo z nějakého důvodu nejste schopni pozřít, zdvořilé odmítnutí je určitě lepší než nechat netknuté jídlo na talíři.

Rýže se vždy podává v samostatných miskách. Dostanete-li talíř nebo misku s bílou rýží a misku s polévkou, správný postup je: nabrat si polévkovou lžící nanejvýš dvě lžíce polévky na svou rýži, lžíci vrátit zpět do misky s polévkou, aby si mohli nabrat ostatní u stolu. Svůj talíř můžete naplnit tolikrát, kolikrát chcete, dokud nevyzkoušíte vše, co je připraveno na stole. Neberte si však příliš mnoho jídla, dbejte na to, aby i ostatní měli šanci vyzkoušet všechny naservírované pokrmy. Dalším dobrým důvodem, proč to s jídlem hned na začátku stolování nepřehánět, je to, že pokrmy jsou přinášeny postupně a ty nejlepší kousky možná teprve přijdou.

 

Ilustrace: Shutterstock.com

Na co nezapomenout u thajského stolu

  • Nemluvte a ani se nesmějte s ústy plnými jídla, bez výjimky!
  • Nesmrkejte u stolu.
  • Omluvte se, pokud musíte vstát od stolu a odejít na toaletu.
  • Nepoužívejte párátko, aniž byste si druhou rukou zakryli ústa.
  • Nezačínejte u stolu jako první hovořit o obchodních záležitostech. Počkejte, až druhá strana sama začne hovořit o byznyse.
  • Žádné nepředložené zvuky během jídla.
  • Na rozdíl od některých asijských zemí není vhodné polévku srkat, natož s nudlemi dělat různá „cirkusová vystoupení“.
  • Na konci jídla nezapomeňte svému hostiteli poděkovat.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Jídlo se odebírá ze společných servírovacích misek vždy z kraje, je to mnohem zdvořilejší, než vybírat jídlo lžící ze středu mísy. Nezapomeňte lžíci vrátit zpět do servírovací mísy.   Snažte se nebrat poslední kousek ze společné mísy, ten je obvykle určen pro hostitele, který vám jej i tak sám nabídne.

V některých jiných asijských zemích je slušností nenechat na talíři jediné zrnko rýže. V Thajsku to neplatí dogmaticky, přesto byste neměli na svém talíři nechávat jídlo.

V Thajsku se hůlky používají, jen když si objednáte nudlová jídla. A pokud dáte přednost hůlkám, používejte je správně. Thajci hůlky nepoužívají na pokrmy z rýže.

Na stole je založen příbor – lžíce a vidlička. Lžíci drží Thajci v pravé ruce, vidličku v levé. Lžíce je zásadní kousek, který někdy nahrazuje nůž a spolu s vidličkou tak tvoří jídelní příbor. Pouze položky, které se nejí s rýží (např. kousky ovoce), můžete jíst vidličkou. Na stole ani nikde jinde mimo kuchyni nenajdete nože. Jídlo je převážně připraveno na malé kousky. Pokud přesto potřebujete jídlo ještě dále krájet, dělejte to hranou lžíce, vidličku používejte jen v případě nouze.

V severních provinciích Thajska vám mohou nabídnout lepkavou rýži, ta se podává v malých košících. Uchopte ji třemi spojenými prsty pravé ruky a pomocí rýže nabírejte další jídlo včetně omáčky. Nikdy ale nezapomeňte používat jen a výhradně pravou ruku.

Vraťme se zpět k příboru a k pravidlům stolování.

  • Držte lžíci v pravé ruce a vidličku v levé.
  • Jezte lžící.
  • Nevkládejte vidličku do úst.
  • Vidličkou natlačte jídlo na lžíci.
  • Počkejte, až se začne jíst. Ve většině asijských zemích má nejvyšší prioritu věk a sociální postavení. Než se pustíte do jídla, počkejte, až vám nejvýše postavený nebo nejstarší člověk u stolu dá znamení, že je čas jíst. Nebo počkejte, až začnou jíst ostatní.

Na rozdíl od jiných „uspěchaných“ kultur se v Thajsku obvykle stoluje pomalu. Nespěchejte s jídlem, ať se pak nemusíte dívat na prázdný talíř, zatímco všichni ještě jedí. Zpomalte a během jídla si povídejte s ostatními, buďte přítomni.

Vyvarujte se trávení času u stolu s mobilem v ruce.

Během večeře se často konzumuje pivo, obvykle jeden z thajských středně těžkých ležáků. Zvykněte si na to, že si budete svou vlastní sklenici nalévat sami. A nebuďte překvapeni, když vám někdo do sklenice piva přidá led!

Možná vás někdo od vedlejšího stolu přátelsky pozdraví, opětujte přátelským gestem, stačí kývnutím hlavy.

Na konci jídla by váš talíř v ideálním případě neměl vypadat jako „místo činu“. Spojte všechny nepoživatelné kousky, jako jsou stonky citronové trávy či kosti, na jednu stranu talíře. Totéž platí i pro rýži a kousky jídla, které jste utrousili na stůl, prostě kolem vaší misky by nemělo nic zůstat. Snažte se nenechávat na talíři jídlo, zejména maso a zeleninu z hlavních jídel.

Na znamení, že jste dojedli, položte lžíci a vidličku společně na talíř.

Na konci jídla hned nesahejte po účtu a své peněžence, a rozhodně se nehádejte, kdo zaplatí. Je možné, že váš hostitel už požádal o zaplacení účtu hned, když jste usedli ke stolu, anebo se dohodnete jako skupina, že zaplatíte každý stejným dílem. Zvykem je, že zaplatí hostitel nebo starší osoba, která je často vnímaná jako nejbohatší u stolu.

V některých případech se očekává, že účet platí farang – cizinec, zejména ve vztazích mezi Thajci a obyvateli Západu. Jídlo v Thajsku je naštěstí obvykle velmi dostupné.

V lepších restauracích je poplatek za služby automaticky přidán k účtu, obvykle ve výši 10 %.

Šťastnou cestu a dobrou chuť!

Autor

Nejnovější články z rubriky Asie

Foto: Dubai Tourism

Po Dubaji budou jezdit taxíky bez řidičů

Dubajský úřad pro dopravu a společnost Cruise, která je předním americkým výrobcem autonomních vozidel, podepsaly dohodu o provozu taxíků bez řidičů. Ty by se měly v Dubaji objevit od roku 2023, díky čemuž se město stane prvním místem...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Praha získá od května spojení s Antalyí

Letecká společnost AnadoluJet, která je součástí Turkish Airlines, plánuje od konce května spustit novou linku mezi Prahou a oblíbeným letoviskem Antalya na Turecké riviéře. V tiskové zprávě o tom informovalo Letiště Praha.

Číst více
Foto: Shutterstock.com (montáž: COT group)

Exportní workshop přiblížil ruský trh

V rozhovoru s ředitelem agentury CzechTourism Janem Hergetem jste si v březnu mohli přečíst o tom, že zahraniční zástupci naší národní turistické centrály ani v době koronavirové krize nezahálejí  a pilně se připravují na restart cestovního ruchu. Praktickým důkazem pravdivosti tohoto...

Číst více