DPH 10 % pro restaurace – úspěch AHR ČR

Po několikaletém úsilí se 13. září podařilo dokončit naše snahy o snížení DPH pro provozovatele gastronomických zařízení na nejnižší sazbu. Zároveň došlo k narovnání současného zákona o EET, který se ve stávající podobě vztahuje pouze na restaurace a obchody, ale zcela opomíjel například stánky s rychlým občerstvením.

DPH pro pokrmy v restauracích, nealkoholické nápoje a točené pivo se sníží na 10 %, což považujeme za velmi příznivou zprávu pro všechny naše členy. Zároveň jsme se vyjádřili pro veřejnost v tom smyslu, že nelze očekávat, že by se toto snížení promítlo do konečných cen spotřebitelům, neboť ceny v pohostinství jsou stále na poměrně nízké úrovni, zatímco všechny náklady na provoz každým rokem rostou. Naším dalším cílem bude dále prosadit snížení DPH pro ubytovací služby. Děkujeme všem, kdo nás v této záležitosti dlouhodobě podporovali!


Z naší tiskové zprávy:

Poslanecká sněmovna projednala a schválila vládní novelu zákona o EET a DPH, která byla vrácena Senátem ČR s návrhem na její zrušení. Tento krok znamená převedení DPH v restauracích u pokrmů, nealkoholických nápojů a točeného piva na nejnižší sazbu, tedy 10 %. Prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek k tomu uvedl: „Jsme rádi, že jsme opět o krok blíže k pomoci pohostinství jasnou formou snížení daňové zátěže. Tento zákon povede k podpoře podnikání v našem oboru, kde za poslední dobu došlo k uzavření mnoha provozoven, zvláště na venkově, převážně z ekonomických důvodů. Zároveň vnímáme, že mnohé venkovské hospůdky těžko konkurují klubům, zřizovanými různými zájmovými spolky. Naše asociace rovněž podporovala dokončení procesu zavedení EET, protože stávající zákon ukládal tuto povinnost například restauracím, ale už ne stánkům s občerstvením, čímž docházelo k nerovným podmínkám na trhu stravovacích služeb. V minulosti bylo pohostinství stavěno do pozice oboru, který se nejvíce podílí na šedé ekonomice, což odmítáme, protože tomu tak zdaleka nebylo a není.“

Podle AHR ČR elektronická evidence tržeb, za více než rok fungování, nezaznamenala žádné technické problémy, tak jak uváděli někteří odpůrci přirovnávání tohoto systému například k registru vozidel. AHR ČR dlouhodobě zastává názor, že není možné, aby zákon o EET platil pouze pro jednu oblast podnikání. Snížení DPH pro obory s velkým podílem lidské práce, což jsou většinou malé a mikro podniky je konkrétní podporou drobných podnikatelů, a to nejen v pohostinství, ale i dalších v službách. Tento krok se nepromítne do snižování cen, ale zachrání mnohé živnostníky v oboru, kteří již nyní uvažovali o ukončení svého podnikání.

Ing. Klára Zachariášovágenerální sekretář AHR ČR
www.ahrcr.cz
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Šest medailí pro Mucha Sekty z 20. ročníku Cuvée Ostrava

Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...

Číst více