Už celé měsíce se obor gastro služeb drží na neměnných hodnotách. Prakticky od začátku letošního roku je situace stejná jako během listopadového lockdownu. V provozu zůstávají jen 4 z 10 podniků a tomu odpovídají i souhrnné tržby kolem 40 procent „předcovidového“ normálu z loňského února. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá čtvrtina tuzemských gastro provozů. Oživení příliš nepomohlo ani znovuotevření okresů, k němuž došlo minulý týden.
„Samotné nás překvapilo, že v gastru za uplynulý týden není vidět markantnější změna, ale dost možná za to může nepříznivé počasí. To má na tržby velký vliv i za normálních podmínek, kdy se lidé můžou pohodlně usadit uvnitř podniků. V situaci, kdy jsou odkázáni jen na výdejní okénka, motivace vyrazit v zimě a dešti podstatně klesá,“ uvedl ředitel Dotykačky Petr Menclík.
Navzdory chladnému a deštivému počasí zejména o víkendu bylo znát, že se lidé dali do pohybu. Počet otevřených provozoven zůstal prakticky beze změny, ale na pátečních i sobotních tržbách se projevilo, že lidé vyrazili na výlety. „Souhrnná výše tržeb poskočila jen nepatrně, maximálně o jednotky procentních bodů, nicméně projevily se rozdíly v jednotlivých krajích. Výrazně to bylo vidět na Praze, kde sobotní obrat oproti předcházející sobotě, kdy ještě nebylo možné opustit hranice okresu, klesl skoro o 15 procent. Naproti tomu v Krušných horách tržby ve stejný den stouply o 10 až 13 procent, v Krkonoších dokonce o 15 až 19 procent,“ komentoval Menclík.