CRIF: I v prosinci více hostinských rušilo či zakládalo živnosti

Nadprůměrná aktivita při rušení či naopak zakládání živnostenských oprávnění pro provozování hostinské činnosti, která započala v říjnu roku 2016 a zrychlila v listopadu, pokračovala i v prosinci. V prosinci bylo nově založeno nebo obnoveno 2099 živností a přerušeno či ukončeno 2882 živností. Vyplývá to z analýzy dat společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Od prosince funguje elektronická evidence tržeb (EET), kvůli níž chtěli někteří provozovatelé restaurací a hospod skončit.

Nadprůměrná aktivita při rušení či naopak zakládání živnostenských oprávnění pro provozování hostinské činnosti.

Živnostenská aktivita bývá z pohledu zakládání a ukončování živností víceméně cyklická. V zimních měsících každoročně narůstá počet přerušených či ukončených živností, zatímco v jarních měsících podnikatelé tyto přerušené živnosti naopak obnovují nebo zakládají nové.

Situace v pohostinství je však odlišná. I zde se v minulých letech objevovaly cyklické výkyvy s vrcholy aktivity v zimních a jarních měsících, ovšem tyto výkyvy byly mnohem menší než u jiných živností. V porovnání s minulými lety se však v pohostinství v posledních měsících roku 2016, na rozdíl od jiných sledovaných oblastí, zvýšil počet přerušených a ukončených živností na jedné straně a počet obnovených a nově založených živností na straně druhé.

Ve čtvrtém čtvrtletí 2016 bylo obnoveno nebo nově založeno přes 5500 živností a téměř 8000 živností bylo ukončeno nebo přerušeno. Celkem bylo v pohostinství založeno, obnoveno, přerušeno či ukončeno 13 500 živností, což je nejvíce za poslední čtyři roky.

„V posledním čtvrtletí se počet aktivních živností snížil o 2300, což není vzhledem k celkové aktivitě vysoké číslo. V roce 2014 například v tomto období ubylo 2200 živností, přičemž aktivita z pohledu rušení a zakládání nových živností byla o třetinu nižší. V tuto chvíli tak nelze jednoznačně tvrdit, že legislativní změny z konce roku 2016 vedly k nadprůměrnému úbytku hostinských živností. Můžeme se ale domnívat, že jejich důsledkem mohla být zvýšená aktivita v zakládání a rušení živností, která mohla mít u části podnikatelů spekulativní charakter,“ uvedl vedoucí datového oddělení CRIF Jan Cikler.

Hostinská činnost je specifická také tím, že více než třetina subjektů, které podnikají v pohostinství, má aktivní ještě nějakou další činnost. Po ukončení živnosti v pohostinství nadále podniká 35 procent subjektů, což je spolu s provozovateli autoservisů, kteří se po ukončení činnosti věnují ještě dalšímu podnikaní ve 33 procentech případů, zdaleka nejvíce. Naopak mezi zedníky po ukončení živnosti dál podniká v jiném oboru pouze devět procent subjektů.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více