Ceny obědů trhaly v lednu rekordy

Foto: Shutterstock.com Oběd v Česku stál v lednu průměrně 157 korun Foto: Shutterstock.com

Ceny obědů v restauracích v České republice se v lednu 2022 vyšplhaly na rekordní průměrnou cenu 157 Kč. To je o dvě koruny více než v prosinci 2021, ale o celých 13 korun více než před rokem. Nejvíce za obědy tradičně zaplatili lidé v Praze, kde museli vytáhnout z peněženky v průměru 176 korun. Nejméně stály obědy v Ústeckém, Karlovarském a Zlínském kraji. Vyplývá to z dat plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity.

„Za posledních několik měsíců dochází k velkému zdražování energií i vstupních surovin a restaurace na to jednoduše musejí reagovat,“ komentuje data Jan Michelfeit ze Sodexo Benefity. „V tuto chvíli se lidé ve většině krajů nenaobědvají ani za daňově nejvýhodnější stravenku, jejíž hodnota je pro letošek také rekordní. K jejímu navyšování dochází vždy v lednu a pro rok 2022 je stanovena na 150 Kč. Tuto sumu ve stravence ale dostává málokdo. Firmy nejčastěji svým zaměstnancům poskytují 100 Kč na den, a to nestačí na oběd už nikde,“ dodává.

Z dat Sodexo Benefity také vyplývá, že zdražování v restauracích je přímo úměrné odlivu zákazníků se stravenkami směrem k obchodům s potravinami a posilují také online hráči s dovozem jídla nebo potravin. „Lidé hledají způsoby, jak ušetřit a dle dat si mnohem častěji vaří doma z nakoupených surovin, což zřejmě souvisí i se změnou chování v důsledku pandemie covid. Zároveň ale platí, že lidé se stravenkami chodí do restaurací až třikrát častěji než ti bez nich. Stravenky jsou tak ideálním způsobem, jak zaměstnancům přilepšit a zároveň podpořit restaurace pod tlakem odlivu zákazníků v důsledku lockdownů a zavedení stravovacího paušálu,“ vysvětluje Michelfeit.

Nejnovější články z rubriky Expert

Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více
Foto: TO Pardubicko

Na Pardubicku jednali o výběru poplatků z pobytu i moderních technologiích

V Pardubicích se včera sešli místní aktéři cestovního ruchu. Debatovali například o moderních technologiích v turismu nebo o výběru poplatků z pobytu. Pravidelné jednání uspořádala už pošesté oblastní organizace cestovního ruchu s názvem Pardubicko - Perníkové srdce Čech.

Číst více
Foto: Letiště Praha

Letiště Praha nabere až 200 nových zaměstnanců 

Letiště Praha v letošním roce plánuje odbavit dvojnásobek cestujících oproti roku 2021.  S předpokládaným nárůstem provozu je pro zachování komfortu nutné navýšit počet spolupracovníků, a to až o 200 zaměstnanců a o desítky pracovníků na dlouhodobé brigády formou dohod mimo...

Číst více