APRON: Restauracím může návrat k běžným obratům trvat

Shutterstock.com Shutterstock.com

Restauracím a dalším stravovacím zařízením může po obnovení provozu, pokud by se však již nemusely znovu potýkat s náhlým uzavřením, trvat rok i dva, než se dostanou na běžný obrat, uvedla Asociace restauratérů APRON. Restauratéři zároveň počítají s tím, že otevření po nucené pauze bude provázet mnoho omezení, také někteří hosté se budou nadále vyhýbat pobytu mezi více lidmi. Navíc podle asociace hrozí nedostatek personálu, který kvůli nejistotě gastronomické odvětví opouští.

Vláda deklaruje pomoc podnikatelům, ale kompenzace jsou nedostatečné. Její komunikace a jednání jsou zmatečné, nepodává plnohodnotné informace o plánovaných krocích, řekla za APRON Kateřina Holnová. Už otevření po první vlně pandemie v loňském roce podle Holnové ukázalo, že do restaurací chodí méně lidí. Není to přitom podle ní problém jen stravovacích podniků. I po uvolnění bude stále část lidí velmi obezřetná a bude se vyhýbat třeba i návštěvám obchodů či služeb.

Další velkou hrozbou je nedostatek personálu. U podniků, které se stále snaží současnou krizi překonat, se podle Holnové významně snížily počty pracovníků. Výpovědi přitom v mnohých případech nedávali zaměstnavatelé. „Pracovníci už zkrátka ztratili trpělivost a přešli raději do jistějšího oboru. Máme signály, že mnozí se nebudou chtít do gastronomie vrátit,“ řekla Holnová. Nedostatek personálu spolu s dalšími předpokládanými omezeními jako nařízenou vzdáleností stolů nebo maximální obsazeností budou provozovatelům stravovací podniků snižovat možnost dostat se co nejrychleji k původnímu obratu.

Restauratéři tak budou potřebovat pomoc státu ještě po uvolnění opatření. Nemohou to přitom být jen záruční programy, jak dříve avizoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. „Nemáme informaci, že by byly banky už od jara ochotné podnikatelům z gastronomie poskytnout půjčky. Pokud budu ale dodržovat princip řádného hospodáře, nemohu si ani o úvěr za současného nejistého stavu požádat. Pokud k tomu stát vyzývá, nabádá k porušování zákona,“ doplnila Holnová.

Stravovací podniky, které mají otevřená výdejní okna, dosahují minimálních příjmů. Pohybují se mezi deseti a 15 procenty. „Je to spíše o udržení si zákazníků než prosperitě,“ řekla Holnová. Výplaty z vládních podpůrných programů jsou podle ní velmi pomalé. V dalším období si navíc podnikatelé budou muset vybrat, zda budou čerpat příspěvek na zaměstnance, nebo na náklady. Dosavadní podpora se tak ještě sníží.

Ztráta ve stravovacích službách přitom podle Asociace hotelů a restaurací ČR za každý den uzavření činí 411 milionů korun.

Nejnovější články z rubriky Asociace

Foto: CzechTourism

CzechTourism & spol. k letní sezoně

Tiskovou konferencí vysílanou z prostor Národního muzea v Praze dnes agentura CzechTourism spolu s Ministerstvem pro místní rozvoj a dalšími partnery vyslala do světa informace týkající se blížící se letní turistické sezony v České republice. Restart turismu chce národní turistická...

Číst více
Foto: Jakub Hněvkovský

Samoplátci se vrátí do lázní hned, jak to vláda dovolí (II.)

Přinášíme druhou a závěrečnou část rozhovoru s viceprezidentem Svazu léčebných lázní České republiky a spolumajitelem lázeňské skupiny Royal Spa Martinem Plachým. Tentokrát je řeč o tom, jak velkou příležitostí je pro tuzemské lázeňství postcovidová péče. Rozebrali jsme ale také...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Lázně protestují proti zákazu pobytů samoplátců

Poté, co v minulých dnech oslovily vládu s návrhem kroků na zlepšení situace v lázeňství, se Sdružení lázeňských míst ČR (SLM) a Svaz léčebných lázní ČR (SLL) otevřeným dopisem obracejí na předsedu vlády Andreje Babiše a ministerstva zdravotnictví a místního rozvoje,...

Číst více