Známe nejlepšího kuchaře České republiky!

Ve dnech 11.–13. října se na pražském Výstavišti PVA EXPO Praha odehrálo finále nejprestižnější kuchařské soutěže Kuchař roku 2019/2020.

Nejlepším kuchařem České republiky se stal Vojtěch Petržela, kuchař/student. Na druhém místě skončil Přemysl Douša, šéfkuchař z restaurace Sokolovna Průhonice. Třetí místo obsadil Tomáš Horák, execu­tive chef de cusine, Restaurace atelier Triton – Adria Hotel, Praha 1.

Na čtvrtém místě se umístili Jan Horák, sous chef in chargé, hotel Four seasons Prague, Martin Slavomil Kohout, šéfkuchař, Malešický mikropivovar, Martin Košárek, kuchař, LH Parkhotel Hluboká nad Vltavou, Martin Košťál, šéfkuchař, Valmer Gastro, Ondřej Koráb, kuchař, v současné době bez zaměstnavatele, Jan Kutil, zástupce šéfkuchaře, Blackdog Group, Pavel Minář, šéfkuchař, LH hotels a resorts, Rodrigo Retamal, šéfkuchař, v současné době bez zaměstnavatele.

Finále probíhalo ve čtyřech studiích od pátku do neděle, kdy se mezi sebou utkalo celkem jedenáct finalistů. Každý z nich musel odborné komisi připravit 6 porcí tříchodového menu, kde musely být použity hlavní suroviny. Pro předkrm to byl sumeček africký, hlavní chod musel obsahovat telecí pečeni a ledvinky a ­minimálně jednu surovinu od Bonduelle ­(květák, mrkev duo, houby, hrášek, cizrna), pro dezert to byla čokoláda od společnosti Almeco. Dále musel být v menu použit čaj od společnosti Dilmah. Všechny pokrmy hodnotila odborná komise v sestavě Barbora Buršová, Miroslav Kubec, Jan Heřmánek, Marek Svoboda a Oldřich Pítra v čele s předsedou Tomášem Kourkem.

Gratulujeme všem kuchařům, kteří se zúčastnili finále soutěže Kuchař roku 2019/2020. Rovněž děkujeme členům odborné komise a v neposlední řadě Zdeňkovi Hladíkovi za moderování vyhlášení výsledků soutěže. Obrovské díky patří partnerům, kteří soutěž podpořili, ať už v podobě dodání surovin, cen a darů do soutěže, vybavením, výpomocí, propagací apod.

Foto: Michal Moučka, AKC ČR

 

Anna MarvanováAsociace kuchařů a cukrářů ČR
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restaurační zahrádky ve „štatlu“ až do Silvestra

Zatímco v minulých letech končila sezona venkovního posezení u restaurací v centru Brna na konci října, letos si budete moci dát „škopek" nebo „červa" na zahrádce třeba na „Frajplacu" až konce roku. Městská část Brno-střed tak vyhověla žádostem...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratéři mají kontrolovat bezinfekčnost, AHR požaduje změny

Dosluhující vláda Andreje Babiše zpřísnila proticovidová opatření – počínaje pondělím 1. listopadu bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Restauratéři se nové povinnosti přizpůsobí, Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ale varuje před dalším poklesem tržeb...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Etiketa jiných kultur: Se Španělem u stolu

Se zaujetím se u čtenářů setkal článek o dvou pilířích španělské kultury, který jsme publikovali před několika týdny. Vraťme se proto ještě jednou na Pyrenejský poloostrov a zastavme se u specifických rysů španělského stolování. A začít nemůžeme jinde než u legendárních...

Číst více