24. ročník tradiční soutěže, která propaguje moderní gastronomii, podporuje soutěživost mezi mládeží, odborníky i veřejností a rozvíjí profesní dovednosti, se konal 28. března 2019 v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové.

- V letošním ročníku svá soutěžní díla předvedlo 192 soutěžících z Česka a Slovenska v kategoriích:
- Kuchař – senior (nad 21 let), junior (do 21 let), kadet Gastro Jobs Cup (do 18 let)
- Cukrář – senior (nad 21 let), junior (do 21 let), kadet Gastro Jobs Cup (do 18 let)
- Cukrář umělec – senior (nad 21 let), junior (do 21 let) – zdobené makety
- Dekorativní perníky (bez věkového rozlišení)
- Carving (dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny) – ve čtyřech kategoriích:
- Výstavní kompozice na volné téma (bez věkového rozlišení)
- Limit – v časovém limitu 180 min. a 75 min. před zraky diváků (bez věkového rozlišení)
- Start carving – pro začátečníky (bez věkového rozlišení)
- Artistika – umělecké kuchařství a cukrářství z jedlých surovin (bez věkového rozlišení)
- Chuť Česka – nejlepší svíčková omáčka – soutěž pro kolektivy i jednotlivce
- Nejlepší cukrárna roku 2019 – soutěž pro kolektivy i jednotlivce
- Velikonoční mazanec roku 2019 – otevřená národní soutěž pro každého
- Velikonoční nádivka roku 2019 – otevřená národní soutěž pro každého
Program letos zatraktivnilo vystoupení Juniorského národního týmu ČR, jehož jednotliví členové se představili a v kuchařském studiu v průběhu pěti hodin předvedli generálku jedné z olympijských disciplín, konkrétně IKA BUFET pro 12 osob s prezentační tabulí. Všechny soutěžní disciplíny probíhaly a soutěžní exponáty byly vystaveny ve Velkém sále a v obou přísálích.
Chuť Itálie a Středomoří
Malý sál byl vyhrazen pro IV. ročník akce Chuť Itálie a Středomoří, která byla zaměřena na věhlasnou italskou a středomořskou gastronomii. Tu představila formou ochutnávek delikates, pokrmů, vína, koktejlů, kávy a těstovin připravených na ohni s vodkou ve velkém kole sýru grana padano.
Na programu byly také barmanský edukativní workshop značky Campari a Averna s Milanem Zalešem a Face latte art workshop s Janem Růžičkou. Ve venkovních prostorách byl přistaven food truck s italskými specialitami a velký zájem vzbudily i prezentace „Využití Hot Pot hrnce a Sous vide v domácí kuchyni“ s Lubomírem Brázdou a „Česnek v české kuchyni“ s Janem Kozákem – šlechtitelem česneku.
Nedílnou součástí akce byla opět prezentace odborných škol. Šlo o číšnické dovednosti a ukázky modelování. Programovou nabídku obohatily také stánky partnerů asociace. V Aldisu měl rovněž vysílací studio Český rozhlas, v přímém přenosu tak byli jeho posluchači svědky rozhovorů se soutěžícími, organizátory, odbornou komisí i návštěvníky. Jsme rádi, že Gastro Hradec Vitana Cup 2019 přivedl jako každoročně do Hradce Králové v jarním období mnoho nadšenců pro moderní i tradiční gastronomii. V letošním roce soutěž navštívilo 4 260 diváků z řad odborné i laické veřejnosti z různých koutů ČR, Slovenska a Polska.
Příští ročník se bude konat 26. března 2020.
Foto: Lukáš Urban



