Z profesní kuchyně AKC ČR – 3/2018: Gastro Junior Brno 2018 Bidfood Cup

V rámci doprovodného programu veletrhů GO a REGIONTOUR se v Brně uskutečnilo 24. mezinárodní mistrovství ČR mladých kuchařů, cukrářů, číšníků, baristů a barmanů Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2018. Své umění předvedlo 104 soutěžících z několika desítek odborných škol celé České republiky, Slovenska, Rakouska a Itálie.

Soutěž byla skutečnou výzvou jak pro soutěžící, tak i pro hodnotící komisaře. Každý soutěžící podstoupil losování surovin, s nimiž následně pracoval při plnění svého soutěžního úkolu.

  • V kategorii Cukrář získal první místo Vladyslav Rjasnyj ze SŠ gastronomické a hotelové v Praze-Braníku. Stříbrnou cukrářkou se stala loňská vítězka Botakoz Ajpkaljeva, studentka SŠ obchodu, řemesel a služeb Ústí nad Labem, bronz obhájila Tereza Nováková ze SŠSS Ostrava-Hrabůvka.
  • V kategorii Kuchař se mezi nejlepší probojovali pouze muži. Loňské prvenství obhájil Vojtěch Petržela ze SOŠ a SOU Polička. Druhé místo vybojoval Jan Žídek ze SŠ gastronomie a služeb v Liberci, třetí skončil Josef Stružík ze Soukromé HŠ Bukaschool Most.
  • V kategorii číšníků a servírek zvítězila Eliška Syrůčková ze SŠ Brno, Charbulova. Další medailové příčky patří Dominiku Šafrovi z Hotelové školy Bohemia Chrudim a Dominice Hoffmannové ze Soukromé HŠ Bukaschool Most.
  • Letošní ročník přinesl nově kategorii Barista a barman. U baristů porota nejvíce ohodnotila body Veroniku Šnajdrovou z HŠ V. Priessnitze a OA Jeseník. Druhou příčku obsadil Ondřej Kaňka ze SOŠ a SOU, Polička, třetí pak Nicola Carajiová ze Soukromé HŠ Bukaschool Most. V kategorii barmanů získal zlato Michael Šebela z Bohemie – HŠ a SPŠ a ZŠ, Chrudim, stříbro si odvezla Markéta Grimmová z Hotelové školy ve Frenštátě pod Radhoštěm a bronz Eliška Pivoňková ze SŠ hotelnictví a gastronomie v Praze-Klánovicích.

Potřetí se na soutěži vyhlašovala nejúspěšnější škola, která obsadila čtyři soutěžní kategorie z pěti. V součtu těchto výsledků soutěžících získala nejvíce bodů HŠ, VOŠ hotelnictví a turismu a JŠ, Poděbrady. Soutěž je nejprestižnější svého druhu u nás a opakovaně potvrzuje vysoké kvality tuzemské odborné přípravy.

Při slavnostním vyhlášení byly představeny školy, jež jsou držiteli Certifikátu kvality, který stvrzuje vysokou kvalitu vzdělávání v oboru gastronomie. V loňském roce byl tento certifikát udělen těmto odborným školám:

  • Obchodní akademie a Hotelová škola, Třebíč
  • Střední škola Brno, Charbulova
  • Soukromá hotelová škola Bukaschool, Most
  • Středisko praktického vyučování hotelu InterContinental, Praha
  • Střední odborné učiliště gastronomie, Praha 10
  • Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Horky nad Jizerou
  • Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Polička
     

Zástupci škol převzali certifikáty z rukou prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR a kontinentálního ředitele WACS Bc. Miroslava Kubece.

Eliška Demerová, předsedkyně pobočky Brno AKC ČR, členka představenstva AKC ČR a certifikovaná komisařka dle regulí WACS pro AKC ČR


Pozvánka na soutěž GASTRO HRADEC –
VITANA CUP 2018

Východočeská pobočka AKC ČR vás zve na XXIII. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí

XIII. ročník mistrovství republiky
kuchařů a cukrářů

15. 3. 2018 v Kongresovém centru ALDIS
v Hradci Králové

Soutěž je otevřená pro návštěvníky od 9.30 do 18.00 hod., Velký sál se soutěžními exponáty bude otevřen od 10.30 do 18.00 hod.
Akce se koná za podpory statutárního města Hradce Králové a Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Gastro Hradec – Vitana Cup je již 23 let mezinárodním svátkem kuchařů, cukrářů a všech milovníků moderní i tradiční gastronomie. Již 13. rokem je udělován titul Mistr ČR kuchař a cukrář. Velice nás těší zájem veřejnosti, i vy jste srdečně zváni. Prožijete s námi zajímavý den s bohatým programem. Jako každoročně zhlédnete výstavní exponáty od více než 220 soutěžících v mnoha kategoriích. Jistě vás zaujme expozice dle historických receptur od naší Staré gardy. Na veletrhu firem si nakoupíte. Vaše chuť rozhodne o vítězné svíčkové omáčce v soutěži Chuť Česka. Atraktivní je výroba carvingu v časovém limitu přímo před vašimi zraky. V letošním roce jsou opět zařazeny soutěže pro širokou veřejnost, které jsou zadané podle velikonočních tradic… Na programu bude též vystoupení našich předních, mediálně známých odborníků. Určitě je na co se těšit, přijďte si zasoutěžit nebo podpořit své známé anebo se jen podívat a potěšit z krásných soutěžních výrobků od soutěžících ze všech koutů České republiky i okolních států. Těšíme se na vás!

Informace, soubory ke stažení a přihlášky najdete na:
www.akc.czwww.gastrohradec.cz

 

 

Eliška Demerovápředsedkyně pobočky Brno AKC ČR, členka představenstva AKC ČR a certifikovaná komisařkka dle regulí WACS pro AKC ČR
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Šest medailí pro Mucha Sekty z 20. ročníku Cuvée Ostrava

Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...

Číst více