Výstaviště PVA EXPO Praha-Letňany se ve dnech 4. až 6. října stalo dějištěm finále nejprestižnější cukrářské soutěže v České republice Cukrář roku 2018 – Hollandia Cup.
Nejlepším cukrářem České republiky se stala Jana Šplíchalová ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Horky nad Jizerou s commis Natálií Tůmovou. Druhou příčku obsadil Jiří Malina ze společnosti ARAMARK s commis Tomášem Konopkou, třetí místo získala Iva Roháčová z cukrářského studia Timinka – sladké umění s commis Helenou Fléglovou.

V neděli 7. října proběhly dvě doprovodné soutěže – Zdobený kynutý koláč a tradiční soutěž pořádající agenturou T&M CREATIVE – Memoriál Jaromíra Sadílka „O nejlepší tažený závin 2018″. Obě soutěže byly otevřené pro všechny profesionální i amatérské cukráře a pekaře bez rozdílu věku. V soutěži Zdobený kynutý koláč byla porotou vyhlášena dvě první místa. Jedno získal Bohumil Palounek z restaurace U Bohouše, druhé Anna Marvanová. V soutěži O nejlepší tažený závin cenu poroty i cenu diváků vyhrála Eva Kobylková z cukrárny Cukrář Skála. Úlohu v odborné porotě nedělních soutěží přijala paní Pavlína Berzsiová a pánové Jaroslav Fiala a Jan Pýcha.
|
Ve čtyřech studiích se ve třech dnech utkalo v Letňanech deset finalistů. Každý tým připravil podle svého originálního receptu šest porcí kavárenského dezertu za použití bílého jogurtu Hollandia a 3 surovin „Klasa“. Dále pak šest porcí restauračního moučníku za použití bílého jogurtu Hollandia a 3 surovin „Klasa“.
Dalším úkolem soutěžících bylo přivézt a vystavit soutěžní úkol z korespondenčního kola – slavnostní výrobek bez omezení tvaru do hmotnosti 5 000 g na téma 100. výročí vzniku Československa a odborné porotě předložit degustační vzorek.
Všechny výrobky soutěžících hodnotila odborná komise, v níž se role předsedkyně ujala Pavlína Berzsiová, dalšími komisařkami byly Alena Kirpalová, Petra Vránová a Lenka Juránková.
Blahopřejeme všem cukrářům, kteří se zúčastnili finále soutěže Cukrář roku 2018 – Hollandia Cup. Jmenovitě Františkovi Buchalovi s commis Nikol Urbanovou z Cukrárny Buchalovi, Nikole Kappiové s commis Nikolou Pražákovou ze SOŠ a SOU Horky nad Jizerou, Kateřině Švestkové s commis Karin Svobodovou z Cukrárny Buchalovi, Denise Drahotské s commis Nikolou Myškovou ze SŠ služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové, Vanesse Kantnerové s commis Pavlou Doležalovou ze SŠ zemědělské a potravinářské Klatovy, Barboře Šimůnkové s commis Eliškou Hebkou ze SŠ gastronomie a služeb Nová Paka a Veronice Michálkové s commis Veronikou Tomasovou ze SŠ služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové.
Děkujeme členům odborné komise za jejich práci, stejně jako partnerům, kteří soutěž podpořili – generálnímu partnerovi soutěže společnosti Hollandia a partnerům InterGast, Premium Gastro, Czech Tourism a Czech Specials, Robot Coupe, ABF, Chytré lékárničky, ILLE, Winterhalter, Auto Zrucký Dealer Nissan, Nektar Natura, Hotelová škola Klánovice, Mirel Vratimov a Fresh n´roll fólie, FOMI, Nestlé, Fiala, Hoffman Bohemia, Nordline, Templářské sklepy Čejkovice, Produkční agentura T & M Creative a Gastro report Minutka.
www.akc.cz
