Vysoká škola hotelová v Praze (VŠH) uspořádala ve středu 16. května gastronomickou akci Kulinářství v období první republiky. Akce se konala u příležitosti 100. výročí vzniku samostatného československého státu v rámci projektu Společné století a byla organizována za podpory České centrály cestovního ruchu – CzechTourism a projektu Czech Specials.
Cílem akce bylo připomenout dobová jídla a nápoje, které byly konzumovány v období první republiky. Hosté mohli ochutnat pražskou omeletu, bramborový závin s uzeným masem a červeným zelím, roastbeef s bramborami a domácí majonézou nebo švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem. Nechyběly míšené nápoje a destiláty z doby první republiky. Názvy všech jídel byly převedeny do cizích jazyků, které jsou na VŠH vyučovány. Pro představu uvádíme překlad jednoho z nabízených jídel do šesti cizích jazyků:
Bramborový závin s uzeným masem a červeným zelím
Potato Roll stuffed with Smoked Meat
and Red Cabbage
Kartoffelstrudel mit Rauchfleisch und Rotkohl
Rollo de patatas con carne ahumado y col lombarda
Rouléauxpommes de terre au porcfumé et auxchoux rouge
熏肉红卷心菜土豆卷
Ve spolupráci se Střední školou hotelnictví a gastronomie v pražských Klánovicích připravila VŠH slavnostní tabule s dobovým inventářem a prvorepublikovými jídelními lístky. VŠH je v letech 2018–2022 spoluřešitelem dvou výzkumných projektů Ministerstva kultury v rámci programu Národní a kulturní identity. Jde o projekty Kulturní tradice českého rybářství ve světle jejího využití v cestovním ruchu a krajinotvorbě a Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace.
Prvorepubliková prezentace dobových jídel a nápojů navazuje na tematicky zaměřené akce z předchozích dvou let, které VŠH pořádala. V roce 2016 bylo připomenuto 700. výročí narození krále českého a císaře římského Karla IV. a v roce 2017 v rámci národních oslav se uskutečnilo hodování v období baroka. V příštím roce uspořádá VŠH ve středu 15. května 2019 gastronomickou akci Retrogastronomie aneb 30 let od sametové revoluce, jejíž součástí budou i oslavy 20. výročí založení VŠH.
Z prezidentské kuchyně
Nejoblíbenějším jídlem prvního československého prezidenta T. G. Masaryka byly švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem, jejichž recept uvádíme:
Těsto: 600 g vařených brambor ve slupce (varný typ B), 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, 1 vejce, špetka soli
Ostatní suroviny: 1 kg švestek (bez pecek), 120 g mletý mák, 120 g moučkový cukr, 100 g rozpuštěné máslo
Uvařené brambory ve slupce (nejlépe den předem) oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme pevné těsto. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát o síle cca 3 milimetry a nakrájíme jej na čtverce podle velikosti švestek. Ty pak do těsta důkladně zabalíme. Vaříme v mírně osolené vodě asi 5 minut. Při podávání posypeme mákem a moučkovým cukrem, polijeme rozpuštěným máslem.
Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...
Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...
Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...