Vláda musela couvnout. Teď je to na nás…

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Vláda musela po zásahu Nejvyššího správního soudu kousnout do kyselého jablka a rozbalit pátý z rozvolňovacích balíčků. Tedy uspíšit rozvolňování. Od pondělí 31. května se tak zákazníkům mohou otevřít interiéry restaurací, wellness centra, bazény a některé další služby. Profesní svazy tento krok pochopitelně vítají. Zároveň ale apelují na zodpovědnost podnikatelů i zákazníků.

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes na tiskové konferenci ohlásil (a netajil se, že s určitým sebezapřením) zrychlení rozvolňovacího procesu. Po zásahu Nejvyššího správního soudu mu nezbylo než od pondělí 31. května otevřít všechny zbývající služby včetně restaurací, wellness center či bazénů. Podmínky pro vstup do těchto podniků se do určité míry různí. V případě interiérů restauračních zařízení platí stejné jako u jejich zahrádek.

Podnikatelé rozvolnění vesměs uvítali. Za restauratéry se ozvala Asociace hotelů a restaurací České republiky, která podle svých slov vítá, že vláda vyslyšela její připomínky, které byly včera zveřejněny Hospodářskou komorou ČR za všechny profesní organizace, které komora zastřešuje. AHR ČR požadovala, aby vláda upravila opatření v souvislosti s opakovaným rozhodnutím Nejvyššího správního soudu a již téměř před měsícem upozornila ministra zdravotnictví, že přijatá opatření jdou nad rámec toho, co vládě za této situace umožňuje zákon.

Prezident AHR ČR Václav Stárek k tomu dodal: „Jsme rádi, že se částečně otevírají jak služby vnitřních prostor restaurací, tak některé služby wellness včetně bazénů. Zásadní změnou je ale skutečnost, že bylo konečně respektováno soudní rozhodnutí, což by mělo být samozřejmostí v každém právním státě. Je třeba ještě řešit dvojí způsob testování, který se opět do opatření promítá. Tedy fakt, že pro služby wellness bude třeba pouze testů PCR nebo POC provedených odbornou společností, což bude přinášet komplikace zákazníkům například ve wellness hotelech a podobných zařízeních.“

Chtělo by se říct, že podnikatelé i zákazníci nyní (téměř) mají, co chtěli. Zároveň by si ale měli zavčas uvědomit, že to budou právě oni, kdo nyní ponese zásadní část odpovědnosti. Zkrátka a dobře, odteď je to především na nás. Už prakticky nebude proti komu a čemu kverulovat. Tedy osobně si umím představit, že mnozí z těch, kteří až dosud vytýkali vládě příliš rozvážný přístup k uvolňování opatření, by v případě negativního pandemického vývoj začali svalovat vinu na Nejvyšší správní soud, ale raději si to ani nepředstavuji.

Každopádně ti prozíraví si přímou úměrnost mezi svobodou a odpovědností uvědomují. I proto třeba AHR ČR podnikatele i zákazníka vyzvala, aby ve vlastním zájmu přistupovali k opatřením s maximální důsledností, která je nezbytná pro udržení současného pozitivního vývoje v boji s pandemií. Asociace rovněž připravila a zveřejnila pravidla bezpečného provozu Stay Safe, jako doporučující standardy, které mohou podnikatelé využít i nad rámec současných opatření a pravidel pro provoz jednotlivých služeb. Zákazník má zároveň možnost se podrobně seznámit s opatřeními, která jednotlivé hotely a restaurace, zapojené do programu Stay Safe zavádějí pro bezpečnost svých hostů.

Až tedy půjdete v pondělí „na jedno“, myslete na to, že připít si na zdraví nestačí. Je třeba na něj myslet a něco pro něj dělat…

Autor

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více