Vítězem Maurerova výběru je potřetí Terasa U Zlaté studně

Vítězem 23. ročníku ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se už potřetí stala pražská Terasa U Zlaté studně se šéfkuchařem Pavlem Sapíkem, který v restauraci pracuje 15 let. Pod jeho vedením zvítězila i v letech 2012 a 2015, v dalších ročnících se umisťovala na horních příčkách tabulky. Stříbrnou příčku obsadila restaurace Zlatá Praha v InterContinentalu, na bronz dosáhl Radisson Blu Alcron hotel, který loni skončil druhý.

Vítězem 23. ročníku ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se už potřetí stala pražská Terasa U Zlaté studně se šéfkuchařem Pavlem Sapíkem

Do desítky nejlepších restaurací se z mimopražských probojoval přerovský podnik U Labutě nebo brněnský Pavillon. Loňský vítěz, olomoucká restaurace Entrée, se mezi nejlepší nedostala. Ocenění nezískala ani jedna z restaurací, které se pyšní michelinskou hvězdou, tedy pražské La Degustation Boheme Burgeoise a Field.

„Na hodnocení nejlepších restaurací je potřeba vnímat, že jde o porovnání známek za jídlo, obsluhu a interiér. To znamená, že podnik, například japonská Miyabi, který je osmý v absolutním hodnocení, je ale první v samostatné kategorii jídlo. Jeho celkovou pozici ‚pokazila‘ obsluha nebo ztratil pár bodů v kategorii interiér, ale jídlo má perfektní,“ uvedl zakladatel ankety Pavel Maurer.

Restaurace letos hodnotilo 1532 dobrovolných „komisařů“, kteří tajně navštívili 1008 gastronomických podniků. Loni se do ulic vydalo 1620 dobrovolníků, kteří okusili jídlo z 974 restaurací. Letos v nich utratili za jídlo přes 6,5 milionu korun, přibližně o 800 tisíc korun více než loni.

Na základě jejich chuťových zážitků vzniká gastronomický průvodce, který jeho vydavatel Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán. Nyní se průvodce jmenuje Grand Restaurant. Jeho cílem je přinášet o restauracích ověřené informace. Hodnotí se především jídlo, které má v konečném hodnocení dvě známky. Další známka se uděluje za obsluhu a další za interiér.

Průměrná cena jídla ve všech hodnocených restaurací činila 784 korun, loni to bylo 720 korun.

Pořadí

Název podniku

Poloha

1.

Terasa U Zlaté studně

U Zlaté studně 4, Praha 1

2.

InterContinental hotel, Zlatá Praha

Pařížská 30, Praha 1

3.

Radisson Blu Alcron hotel, Alcron

Štěpánská 40, Praha 1

4.

Pavillon

Jezuitská 6, Brno-střed

5.

Grand Cru

Lodecká 4, Praha 1

6.

V Zátiší

Liliová 1, Praha 1

7.

Bellevue

Smetanovo nábřeží 18, Praha 1

8.

Miyabi

Navrátilova 10, Praha 1

9.

Marriott hotel, Midtown Grill

V Celnici 8, Praha 1

10.

U Labutě

Za Mlýnem 4, Přerov

 Foto: Terasa U Zlaté studně

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Šest medailí pro Mucha Sekty z 20. ročníku Cuvée Ostrava

Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...

Číst více