Jednou z nejohroženějších skupin podnikatelů v důsledku epidemie koronaviru jsou provozovatelé restaurací. Ke konci loňského roku v ČR bylo 21 592 firem podnikajících ve stravování a pohostinství. Jde o největší počet za posledních deset let. Vyplývá to ze statistik společnosti Bisnode.
Provozování restaurací, bister či kaváren je za běžných podmínek vysoce konkurenční, upozornila analytička Bisnode Petra Štěpánová. „Dlouhodobější výpadek většiny příjmů, kterým gastro podnikatelé nyní čelí, nemusí některé podniky ustát,“ dodala. Gastrobyznys, který v Česku zaměstnává desetitisíce lidí, se podle ní otřásá v základech.
„Propad tržeb v 3000 podnicích, kterým dodáváme pokladní systémy, činí 90 procent, což za měsíc představuje asi osm miliard korun. Odhadujeme proto, že bez pomoci státu až polovina restaurací po skončení výjimečného stavu znovu neotevře,“ řekl ředitel společnosti Storyous Igor Třeslín. Klíčové bude podle něj odpuštění odvodů za zaměstnance, přeřazení produktů a služeb v gastronomii do desetiprocentní sazby DPH, popřípadě přímá finanční injekce ze strany státu.
Ačkoliv se za posledních deset let počet restaurací v ČR více než zdvojnásobil, v roce 2019 bylo založeno 1445 nových podniků, což je nejméně od roku 2014. Současně loni zaniklo rekordní množství firem (621), nejvíc za posledních deset let a o čtvrtinu víc než v roce 2018.
Detailnější analýza Bisnode ukázala, že dvě pětiny společností podle klasifikace ČSÚ neuvádějí tržby. Roční tržby zhruba pětiny firem jsou do jednoho milionu firem a další pětina společností utrží mezi jedním a pěti miliony korun. Necelá desetina restaurací pracuje s obratem v intervalu od pěti do deseti milionů korun, sedm procent mezi deseti a třiceti miliony korun. Jen dvě firmy ze 100 mají roční tržby vyšší než 30 milionů korun.
„Restaurace jsou nyní pod obrovským ekonomickým tlakem. Nikdo neví, jak dlouho uzavření provozoven potrvá. Měsíční výpadek tržeb odhadujeme na 11 miliard. Tržby ustaly, náklady na mzdy a odvody zaměstnanců a další fixní náklady ale zůstaly,“ uvedla předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová.
Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...
Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...
Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...