Útraty Čechů ve stravovacích zařízeních rostou

Češi za stravování mimo domov, tedy v restauracích, kavárnách, hospodách a dalších veřejných stravovacích zařízeních, utratili v roce 2018 zhruba 166,5 miliardy korun. Je to o zhruba sedm procent více než o rok dříve. V tiskové zprávě o tom informoval Eurostat. Ve všech 28 zemích EU pak tyto útraty činily 602 miliard eur (15,26 bilionu korun).

Češi za stravování v restauracích, kavárnách, hospodách a dalších veřejných stravovacích zařízeních utratili v roce 2018 zhruba 166,5 miliardy korun

Na celkových výdajích Čechů se útraty v restauracích a kavárnách předloni podílely 6,5 procenta, o rok dříve to bylo 6,6 procenta. Na hrubém domácím produktu ČR se tyto výdaje předloni podílely 3,2 procenta, stejně jako o rok dříve. „Stravování mimo domov představuje stále důležitější součást české ekonomiky,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. V roce 2008 činil totiž podíl těchto útrat na celkových výdajích obyvatel ČR jen 5,7 procenta, upozornil. Podle jeho odhadů výdaje Čechů za stravování mimo domov stouply i v loňském roce.

Ve všech zemích EU se v roce 2018 výdaje za restaurační a podobné služby podílely na celkových výdajích sedmi procenty a na HDP 3,8 procenta. Největší část z celkového objemu svých výdajů utráceli předloni v restauracích a dalších stravovacích zařízeních Irové (14,4 procenta) a Španělé (13 procent). Naopak nejmenší podíl na to ze svých celkových útrat vydávají Rumuni (1,9 procenta) a Poláci (tři procenta).

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více